Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do hodiny Snadné na 10 ciabatt

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3533 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 641 g
Tuky 20 g
Vláknina 121 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když na konec do těsta přidáte olivy nebo sušená rajčata, získáte zajímavou obměnu.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
plus na podsypání
sůl 40 g
droždí čerstvé 20 g
voda 600 ml
olivový olej
extra panenský

Postup

1

Mouku nasypte na vál, k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl, přilijte trochu vody, pár kapek oleje a začněte hníst; podle potřeby přilévejte vodu. Těsto zpracovávejte hodinu, aby byly ciabatty krásně nadýchané. Pokud dáte robot s hnětacím hákem, usnadněte si práci; těsto míchejte při nižší rychlosti 5 minut, pak zvyšte rychlost a ještě 10 minut hněťte.

2

Hotové těsto dejte do olejem vymazané mísy, potřete ho olejem i svrchu a nechte 25 minut kynout.

3

Těsto vyklopte na pomoučněný vál a posypte moukou. Prsty ho roztáhněte do tvaru čtverce. Pomocí stěrky těsto rozdělte na pět pruhů. Rozpulte je a promačkáváním prsty je natáhněte na 30 cm.

4

Ciabatty dejte na plech a nechte 10 minut odpočinout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 ºC asi 20 minut dozlatova.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/6

Komentáře

Jana Vlčková

Skvělý recept.Já jsem zkusila ve vodě rozmixovat 200g vařených brambor a BOMBA!Mouku dávám 50:50 se špaldovkou.S bramborama vydrží chlebík vláčný i 4-5dnů, ale většinou ho stihneme sníst :-D

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit