Ciabatta je vděčné pečivo, které pochází z Itálie. Můžete ho natrhat na talířek a podávat s olivovým olejem nebo podélně rozříznout, naplnit třeba mozzarellou a rajčaty, klobáskami nebo míchanými vajíčky. Rázem vám vznikne rychlá večeře nebo svačina. Když na konec do těsta přidáte olivy nebo sušená rajčata, získáte zajímavou obměnu.
Suroviny
Postup
Mouku nasypte na vál, k jedné straně rozdrobte droždí, k druhé nasypte sůl, přilijte trochu vody, pár kapek oleje a začněte hníst; podle potřeby přilévejte vodu. Těsto zpracovávejte hodinu, aby byly ciabatty krásně nadýchané. Pokud máte robot s hnětacím hákem, usnadněte si práci; těsto míchejte při nižší rychlosti 5 minut, pak zvyšte rychlost a ještě 10 minut hněťte.
Hotové těsto dejte do olejem vymazané mísy, potřete ho olejem i svrchu a nechte 25 minut kynout.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál a posypte moukou. Prsty ho roztáhněte do tvaru čtverce. Pomocí stěrky těsto rozdělte na pět pruhů. Rozpulte je a promačkáváním prsty je natáhněte na 30 cm.
Ciabatty dejte na plech a nechte 10 minut odpočinout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 ºC asi 20 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné domácí pečivo: 35 ověřených receptů(35 receptů )
Komentáře
Skvělý recept.Já jsem zkusila ve vodě rozmixovat 200g vařených brambor a BOMBA!Mouku dávám 50:50 se špaldovkou.S bramborama vydrží chlebík vláčný i 4-5dnů, ale většinou ho stihneme sníst :-D