Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italský chléb focaccia
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 110
Do 90 minut Snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6778 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 670 g
Tuky 344 g
Vláknina 123 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční ‚chléb chudých‘ je dnes oblíbenou pochoutkou v luxusních restauracích. Itálii ale můžete zažít i doma a focacciu si upéct podle našeho receptu. Je krásně nadýchaná, plná oliv, voní rozmarýnem – zkrátka neodolatelná. 

Suroviny

droždí čerstvé 50 g
vlažné
cukr 1 špetka
olivový olej extra panenský 6 PL
sůl
vypeckované, na kolečka
rozmarýn
čerstvý
sůl
nejlépe hrubozrnná, na posypání
olivový olej 250 ml
na placky a na plech

Postup

1

Droždí rozdrobte do vlažného mléka s cukrem a na teplém místě nechte 15 minut vzejít kvásek.

2

Mouku nasypte na pracovní plochu a vytvořte v ní důlek. Do něj pak vlijte kvásek.

3

Přilijte extra panenský olivový olej, přidejte sůl a důkladně propracujte těsto. Vydržte ho hníst minimálně 10 minut. Výsledné těsto by mělo být hladké a krásně pružné.

4

Z vypracovaného těsta vytvořte kouli. Tu pak vložte do misky s vlažnou vodou a několikrát těsto ,vymáchejte‘. 

5

Namočte utěrku do vlažné vody, vyždímejte a kouli z těsta do ní pevně zabalte. Vlhký balíček vložte do zadělávací mísy. Těsto teď nechte v klidu a teple pěkně kynout.

6

Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujte. Těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a ty vytvarujte do vyšších placek. Ještě chvíli je nechte kynout.

7

Po deseti minutách vytlačte prstem do každé vykynuté placky dvacet důlků. Do nich zatlačte černé olivy; mezi ně zapíchněte sem tam jehličku rozmarýnu. Ještě nechte placky pár minut v klidu – olivy a rozmarýn pak v těstu při pečení lépe drží.

8

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Plechy vylijte větším množstvím oleje a posypte hrubou mořskou solí. Placky položte na plech a zakapejte olejem, hlavně v důlcích. Tuk se do těsta během pečení vsákne.

9

Vložte do rozpálené trouby. Focacciu pečte přibližně dvacet minut, do té doby, než nakynuté placky změní barvu dozlatova… Ve chvíli, kdy se celým bytem začne linout nádherná, nezaměnitelná vůně italské speciality, byste už měli stát u trouby, chňapky v pohotovosti.

10

Nejlepší je na nic nečekat  a pustit se do focaccii hned. Vytírat ještě teplými kousky chleba horký, voňavý olej s křupavou mořskou solí – je to skutečně lahoda přímo božská!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

12.08.2009 18:31
....privanie vôňu talianska do vášho domova....mali sme výbornú ľahkú večeru spolu so šalátom.....napadlo ma že by nemuselo byť zlé pridať do oleja na potretie placiek trochu cesnaku:)))) .....ale aj bez neho vynikajúce:)
29.08.2007 15:11
Recept se nachází v č. 7/04, str.54
18.07.2007 20:47
Zkoušela jsem podle receptu chléb upéct a jen při představě upečené placky se mi sbíhají sliny. Vynikající!
16.07.2007 21:41
recept jsem vyzkoušela. Je to něco úžasného. vřele doporučuji k masíčku nebo zeleninovému salátu
19.06.2006 20:25
Opravdu vynikající. Doporučuju nešetřit na olivovém oleji, který se leje na plech - aby bylo v čem namáčet už upečený chléb. Velice chutné se zeleninovým salátem jako lehké letní jídlo.

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...