Italský chléb focaccia

Italský chléb focaccia

4.1 / 5. Počet hodnocení: 78
Více než hodinu Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6788 kcal
Bílkoviny 162 g
Sacharidy 669 g
Tuky 352 g
Vláknina 124 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční ‚chléb chudých‘ je dnes oblíbenou pochoutkou v luxusních restauracích. Itálii ale můžete zažít i doma – a náležitě si ji vychutnat.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 1 kg
olivový olej 6 PL
extra panenský
droždí 50 g
mléko 0.5 l
cukr 1 špetka
sůl
olivy černé
vypeckované, na kolečka
rozmarýn
sůl
nejlépe hrubozrnná mořská, na posypání
olej 250 ml
na placky a na plech

Postup

1

Kvasnice rozdrobte do mléka s cukrem a na teplém místě je nechte čtvrt hodiny stát, aby vzešly.

2

Mouku nasypte na pracovní plochu a vytvořte v ní důlek. Do něj pak vlijte vzešlé droždí.

3

Pokud zbylo mléko, přidejte jej do směsi spolu s olivovým olejem a solí a důkladně propracujte těsto; vydržte ho hníst minimálně deset minut. Výsledný polotovar by měl být hladký a krásně pružný.

4

Z vypracovaného těsta vytvořte hladkou kouli. Tu pak vložte do misky s vlažnou vodou a několikrát těsto ,vymáchejte‘. 

5

Namočte utěrku do vlažné vody, vyždímejte a kouli z těsta do ní pevně zabalte. Vlhký balíček vložte do zadělávací mísy. Těsto teď nechte v klidu a teple pěkně kynout.

6

Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu a ještě jednou ho důkladně propracujte. Těsto rozdělte na čtyři nebo pět částí a ty vytvarujte do vyšších placek. Ještě chvíli je nechte kynout.

7

Po deseti minutách vytlačte prstem do každé vykynuté placky dvacet důlků. Do nich zatlačte černé olivy; mezi ně zapíchněte sem tam jehličku rozmarýnu. Ještě nechte placky pár minut v klidu – olivy a rozmarýn pak v těstu při pečení lépe drží.

8

Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Plechy vylijte větším množstvím oleje a posypte hrubou mořskou solí. Placky položte na plech a zakapejte olejem, hlavně v důlcích. Tuk se do těsta během pečení vsákne.

9

Vložte do rozpálené trouby. Focacciu pečte přibližně dvacet minut, do té doby, než nakynuté placky změní barvu dozlatova… Ve chvíli, kdy se celým bytem začne linout nádherná, nezaměnitelná vůně italské speciality, byste už měli stát u trouby, chňapky v pohotovosti.

10

Nejlepší je na nic nečekat  a pustit se do focaccii hned. Vytírat ještě teplými kousky chleba horký, voňavý olej s křupavou mořskou solí – je to skutečně lahoda přímo božská!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/7

Komentáře

Anonym

Opravdu vynikající. Doporučuju nešetřit na olivovém oleji, který se leje na plech - aby bylo v čem namáčet už upečený chléb. Velice chutné se zeleninovým salátem jako lehké letní jídlo.

Anonym

recept jsem vyzkoušela. Je to něco úžasného. vřele doporučuji k masíčku nebo zeleninovému salátu

Anonym

Zkoušela jsem podle receptu chléb upéct a jen při představě upečené placky se mi sbíhají sliny. Vynikající!

Anonym

....privanie vôňu talianska do vášho domova....mali sme výbornú ľahkú večeru spolu so šalátom.....napadlo ma že by nemuselo byť zlé pridať do oleja na potretie placiek trochu cesnaku:)))) .....ale aj bez neho vynikajúce:)

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit