Slovo bostock možná slyšíte poprvé a pravděpodobně by vás ani nenapadlo, že se za ním skrývá jeden z méně známých francouzských dezertů. K jeho přípravě vám postačí jen hrstka surovin, které pravděpodobně už nyní máte ve spíži a lednici....
Smetana má v naší kuchyni své nenahraditelné místo. Ať už chcete své blízké překvapit krémovou polévkou nebo nadýchaným zákuskem po vydatném obědě, dodá vašim dobrotám tu správnou chuť. Víte, čím se od sebe různé druhy smetany liší?...
Možná si někteří z dětství pamatujete mejdlíčka, sladkou škrobovou hmotu, která se se často prodávala na poutích. Takzvaný bruscukr vynalezl lékař František Malínský už 19. století.
...
Zbyly vám doma uvařené brambory a těstoviny a hledáte způsob, jak je ještě využít? Připravte si grenadýrmarš, prosté jídlo našich babiček, kterým nepohrdne žádný strávník. Tento jednoduchý a levný pokrm, původně připravovaný pro vojáky,...
Chystáte oslavu a rádi byste své hosty překvapili neotřelým zákuskem? A co takhle místo dnes již dobře známého brownies vyzkoušet jeho skandinávskou sestřenici kladdkaku? Tenhle zákusek oplývající čokoládou spolehlivě uspokojí i ty...
Snadno jej můžeme zaměnit s bodlákem, přesto bychom jeho bodlinkám měli věnovat patřičnou pozornost. Ostropestřec je nabitý prospěšnými látkami, které příznivě působí na lidský organismus, především na játra. Prozradíme vám, jak jej užívat....
Brynza je k dostání po celý rok. Ta nejlepší je však prý májová. Jak se liší májová brynza od „nemájové“ a jak má brynza chutnat? Je slovenská bryndza to samé co česká brynza? Odpovědi máme. Stejně tak tipy, co v kuchyni s oblíbeným...
Existuje celá řada světových receptů, u kterých se vedou spory o použité základní suroviny. Tentokrát jsme se zaměřili na boloňskou omáčku. Některé recepty na ní totiž obsahují mléko. Co myslíte, je mléko součástí tradičního italského...
Jeden z nejoblíbenějších plísňových sýrů je podle CNRS (francouzské Národní centrum pro vědecký výzkum) na pokraji vyhynutí, stejně jako jeho sourozenec brie. Vědci totiž zjistili, že plíseň, která je klíčová k výrobě těchto francouzských...
Mrkvance pocházejí z Polné, kde se hojně pečou v období mrkvové sklizně. Ochutnat je můžete na mnoha akcích napříč Vysočinou, kde platí za tradiční pochoutku. Víte, kde je ochutnat nebo si tyto nevšední šťavnaté a nadýchané bochánky...
Jestli se chystáte navštívit Japonsko, určitě nezapomeňte ochutnat tradiční nudlovou polévku ramen. Přestože její historie nesahá tak daleko jako japonský fenomén jménem sushi, vydobyla si u Japonců i ve světě obdobně velkou oblibu.
...
Co je halloumi? Pod názvem halloumi se skrývá polotvrdý sýr vyráběný především na Kypru z ovčího a kozího mléka. Svou specifickou chuť získává dochucením mátovými listy. Konzistencí i barvou byste jej možná mohli zaměnit za mozzarellu či...
Slaná, tučná, kořeněná a v italské kuchyni nepostradatelná. Přesně to je sušená slanina guanciale. Podobně jako pancetta nebo prosciutto patří mezi italské klenoty. Co je guanciale a do jakých receptů ji použít?
...
Je to víc než jen plevel na zahradě. Pampeliška smetánka lékařská je zdravá bylinka a přináší s sebou také bohatství chutí nejen králíkům. Připravíte z ní med i salát, její dekorativní květy a listy rozzáří talíř.
...
Delikatesa v podobě tenkých plátků masa z hovězího hrudí nebo z pupečních žeber. Šťavnaté, křehké a měkké maso. Přesně takové je pastrami. Příprava tohoto pokrmu patří sice mezi časově náročnější, ale rozhodně stojí za to.
...
Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...
Toužíte po vodě bez pachuti chloru a s vědomím, že jste pro její přirozenost učinili maximum? Řešením je vodu filtrovat. K tomu skvěle slouží filtrovací karafy a konvice. Napustíte do nich vodu a cestou dovnitř nebo ven – záleží, jakou...
Omáčka UHO, známá zkratka pro univerzální hnědou omáčku, je kulinární fenomén, který ovládl české jídelny během socialismu. Přestože je někdy považována za strašáka z dětství, tato omáčka má své kouzlo a může být skvělým doplňkem k mnoha...
Traduje se, že sendvič, coby plátek masa vložený mezi dva chleby, vznikl z čistě praktických důvodů. Máte-li nabitý program a na jídlo s příborem v ruce vám nezbývá čas, sendvič to prostě jistí! Existují však sendviče, které...
Italskou kuchyni miluje každý a není divu. Připravili jsme si pro vás podniky v Česku, kde ochutnáte křupavou pizzu, domácí těstoviny, poctivé gelato. Poradíme vám, kam vyrazit pro nejlepší italské suroviny jako je Parmigiano-Reggiano,...
Buchty na plech jsou nehynoucí hit. A není divu. Když si vyberete správný recept, jsou rychlé, jednoduché a vděčné. Zvládne je i začátečník a často ani nemusí mít doma váhu, postačí hrnek. Vždycky se do ní budou hodit přebytky ze zahrádky,...
Máte rádi italskou kuchyni a nebojíte se výzev? Pak zkuste timpano (či timballo), které proslavil film Žranice z roku 1996. Jde o tradiční rodinný pokrm jednoho z hlavních protagonistů a spoluautorů Stanleyho Tucciho, amerického herce s...
Ať už si dáte ranní kávu ve vaší oblíbené kavárně, oběd v bistru blízko práce či si zajdete na večerní menu v luxusní restauraci, pravděpodobně vyjádříte obsluze spokojenost s jídlem, pitím i kvalitou servisu tak, že jí při placení necháte...
V roce 2024 patří mezi držitele michelinské hvězdy dvě české restaurace. Víte, které to jsou? A jaké další restaurace doporučuje uznávaný Michelin Guide, průvodce nejlepšími restauracemi světa? Objevte s námi podniky s vrcholovou...