Buchty na plech jsou nehynoucí hit. A není divu. Když si vyberete správný recept, jsou rychlé, jednoduché a vděčné. Zvládne je i začátečník a často ani nemusí mít doma váhu, postačí hrnek. Vždycky se do ní budou hodit přebytky ze zahrádky, ale také tmavnoucí banány, moučnatá jablka, zbytky jogurtu, mléka i tvarohu.
Současně ale mohou být buchty na plech i rafinovanými dezerty – to, když se rozhodnete upéct řezy s krémem a polevou. Navíc jsou ideálním moučníkem pro více lidí.
- V létě zazáří na rodinné oslavě drobenkový koláč s ovocem, jindy upečete dětem k svačině perník s polevou. Buchty na plech můžete připravovat celý rok, a vždy budou mít úspěch!
Někomu možná zdají až moc prosté. Ale generace maminek a babiček vědí, proč si je oblíbily. Našli jsme pět důvodů, díky nimž si buchty na plech zamilujete i vy.
1. Jsou rychle hotové
Neplatí to vždy a za všech okolností – třeba pokud se rozhodnete pro řezy s krémem, které se musí chladit, musíte počítat s tím, že servírovat je budete až za několik hodin. Nicméně když si vyberete rychlý hrnkový recept, můžete za chvíli volat rodinu ke stolu.
2. Jsou snadné
Jak se ukázalo v populární televizní soutěži Peče celá země, udělat buchtu na plech neboli řezy není tak jednoduché, jak se může zpočátku zdát.
Ale nejsme pod dohledem přísné poroty, a tak sem tam křivý řez nikoho nepohorší. Pečeme pro naše nejbližší, kterým více než na perfektně ztuhlé polevě a dokonale rovnoměrně nanesené náplni záleží na chuti a lásce, kterou jsme do moučníku vložili. Takže můžeme směle prohlásit, že buchty na plech snadné jsou.
3. Nakrmíte jimi i velkou rodinu
Jak už název napovídá, buchta na plech svými rozměry víceméně odpovídá velikosti trouby, respektive plechu, na němž ji pečete. I recepty, které počítají s menším pekáčem, je možné snadno vynásobit. Takže pokud čekáte větší (nebo žravější) společnost, je buchta na plech jasná volba.
4. Nepotřebujete žádné zvláštní vybavení
Abyste upekli buchtu na plech, nemusíte mít doma profesionální cukrářské pomůcky. Stačí velká mísa, vařečka či kuchyňská stěrka, hrnek na odměření surovin a plech či pekáč, v němž řezy upečete.
5. Máte spoustu možností
Pod pojmem buchta na plech se skrývá spousta moučníků. Záleží tedy jen na vás, který si vyberete.
- sypané koláče s tvarohem
- lité koláče s ovocem a drobenkou
- perník
- kynuté koláče s tvarohem, mákem, povidly nebo opět s ovocem – třeba takové borůvkové!
- drobenkové koláče
- řezy z třeného a piškotového těsta – s krémem, polevou či chlazenou tvarohovou náplní, příkladem budiž milované míša řezy
- bublaninu
- řezy z listového těsta plněné krémem a šlehačkou nebo povidly