Traduje se, že sendvič, coby plátek masa vložený mezi dva chleby, vznikl z čistě praktických důvodů. Máte-li nabitý program a na jídlo s příborem v ruce vám nezbývá čas, sendvič to prostě jistí! Existují však sendviče, které mají své pevné složení a milují je lidé po celém světě.
Anglický šlechtic, hrabě ze Sandwiche, dostal hlad v průběhu karetního turnaje a jednoduše potřeboval nějaké jídlo „do ruky“. Už v 18. století se tak zrodila geniální vydatná svačina, kterou si od té doby můžeme dopřát všichni i v průběhu pracovního dne.
- Z Velké Británie se zvěsti o sendviči rychle roznesly jak po sousedních zemích - např. francouzský opečený Croque monsieur či Croque madame, tak do zámoří, kam je přivezli emigranti z Evropy.
Není tedy divu, že nejslavnější sendviče pocházejí z USA. Mísením kultur a národních kuchyní zde vznikly naprosto dokonalé a dnes již klasické sendvičové kombinace.
BLT a Club
Začneme tím nejjednodušším. BLT sendvič se skládá pouze ze tří základních ingrediencí, jejichž počáteční písmena mu v angličtině propůjčují svůj název:
- slanina (Bacon),
- zelený listový salát (Lettuce)
- rajčata (Tomatoes)
BLT sendvič je krásně křupavý díky propečené slanině a salátu. Zároveň je ale svěží a vláčný, což zaručují plátky rajčat. K trojici náplně se skvěle hodí majonéza a toastový chléb. Vyzkoušet můžete náš BLT sendvič s uzenou aïoli majonézou.
Blízkým příbuzným BLT je Club sendvič. Jedná se vlastně o sofistikovanější verzi BLT a údajně vznikl stejně jako prapůvodní sendvič v jistém karetním klubu. Club sendvič má ovšem dvě patra, která tvoří:
- ledový salát, rajče a grilované drůbeží maso
- opečená slanina a dokonalé volské oko
Club sendvič vám zaručeně zvedne náladu při těžkém pracovním odpoledni, kdy toho máte ještě hodně před sebou. Výborně se hodí i do piknikového koše. Zasytí hladové strávníky a uspokojí náročné labužníky. Doplnit ho můžete o další naše piknikové sendviče.
Pastrami a Reuben
Pastrami jsou tenounké plátky speciálně upraveného hovězího masa. Obvykle se jedná o hovězí hrudí, které se nakládá, koření, vyudí a nakonec ještě vaří v páře.
- Pastrami má původ v Rumunsku, odkud se dostalo do USA, kde si získal velkou oblibu zejména v newyorské přistěhovalecké židovské komunitě.
- Sendviče s pastrami vznikly pravděpodobně z potřeby nahradit vepřovou slaninu, které bylo z náboženských důvodů potřeba se vyhnout.
- Pastrami seženete v dobrém řeznictví i v supermarketech i u nás.
- Plátky masa se v sendviči rozhodně nešetří a vrství se do výšky mezi dva krajíce chleba s hořčicí a plátky kyselé okurky.
Pokud do Pastrami sendviče přidáte kysané zelí, vznikne tzv. Reuben sendvič. Často se do něj ještě přidává:
- nasekaná cibule a
- sýr ementálského typu
Vyzkoušet můžete náš recept na klasický či opečený Reuben nebo jeho variaci v podobě sendviče s roastbeefem a křenovým zelným salátem.
Další možností je pak otevřený Reuben nebo Reuben dog.
Zdroj informací: časopis Apetit