Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Club, BLT, Reuben: Které nejslavnější světové sendviče by vás neměly minout

Club sandwich
ZDROJ: AlfonsoCharles/Pixabay.com
sdílet:

Traduje se, že sendvič, coby plátek masa vložený mezi dva chleby, vznikl z čistě praktických důvodů. Máte-li nabitý program a na jídlo s příborem v ruce vám nezbývá čas, sendvič to prostě jistí! Existují však sendviče, které mají své pevné složení a milují je lidé po celém světě. 

Anglický šlechtic, hrabě ze Sandwiche, dostal hlad v průběhu karetního turnaje a jednoduše potřeboval nějaké jídlo „do ruky“. Už v 18. století se tak zrodila geniální vydatná svačina, kterou si od té doby můžeme dopřát všichni i v průběhu pracovního dne.

  • Z Velké Británie se zvěsti o sendviči rychle roznesly jak po sousedních zemích - např. francouzský opečený Croque monsieur či Croque madame, tak do zámoří, kam je přivezli emigranti z Evropy.

Není tedy divu, že nejslavnější sendviče pocházejí z USA. Mísením kultur a národních kuchyní zde vznikly naprosto dokonalé a dnes již klasické sendvičové kombinace.

BLT a Club

Začneme tím nejjednodušším. BLT sendvič se skládá pouze ze tří základních ingrediencí, jejichž počáteční písmena mu v angličtině propůjčují svůj název:

  • slanina (Bacon),
  • zelený listový salát (Lettuce)
  • rajčata (Tomatoes)

BLT sendvič je krásně křupavý díky propečené slanině a salátu. Zároveň je ale svěží a vláčný, což zaručují plátky rajčat. K trojici náplně se skvěle hodí majonéza a toastový chléb. Vyzkoušet můžete náš BLT sendvič s uzenou aïoli majonézou.

Blízkým příbuzným BLT je Club sendvič. Jedná se vlastně o sofistikovanější verzi BLT a údajně vznikl stejně jako prapůvodní sendvič v jistém karetním klubu. Club sendvič má ovšem dvě patra, která tvoří:

Club sendvič vám zaručeně zvedne náladu při těžkém pracovním odpoledni, kdy toho máte ještě hodně před sebou. Výborně se hodí i do piknikového koše. Zasytí hladové strávníky a uspokojí náročné labužníky. Doplnit ho můžete o další naše piknikové sendviče.

Pastrami a Reuben 

Pastrami jsou tenounké plátky speciálně upraveného hovězího masa. Obvykle se jedná o hovězí hrudí, které se nakládá, koření, vyudí a nakonec ještě vaří v páře.

  • Pastrami má původ v Rumunsku, odkud se dostalo do USA, kde si získal velkou oblibu zejména v newyorské přistěhovalecké židovské komunitě.
  • Sendviče s pastrami vznikly pravděpodobně z potřeby nahradit vepřovou slaninu, které bylo z náboženských důvodů potřeba se vyhnout.
  • Pastrami seženete v dobrém řeznictví i v supermarketech i u nás.
  • Plátky masa se v sendviči rozhodně nešetří a vrství se do výšky mezi dva krajíce chleba s hořčicí plátky kyselé okurky.

Pokud do Pastrami sendviče přidáte kysané zelí, vznikne tzv. Reuben sendvič. Často se do něj ještě přidává:

  • nasekaná cibule a
  • sýr ementálského typu

Vyzkoušet můžete náš recept na klasický či opečený Reuben nebo jeho variaci v podobě sendviče s roastbeefem a křenovým zelným salátem.

Další možností je pak otevřený Reuben nebo Reuben dog.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín