Delikatesa v podobě tenkých plátků masa z hovězího hrudí nebo z pupečních žeber. Šťavnaté, křehké a měkké maso. Přesně takové je pastrami. Příprava tohoto pokrmu patří sice mezi časově náročnější, ale rozhodně stojí za to.
Jaký je původ této delikatesy?
- Podle knihy The Artisan Jewish Deli at Home pochází pastrami ze sušeného masa podobného pastirmě, které jako první připravovali osmanští Turci.
- Maso nasolili a sušili (často hovězí, kozí nebo skopové), aby ho déle vydrželo, a pak ho potírali kořením.
- Postupem času se recept rozšířil až do východní Evropy, nejvíce se uchytil v Rumunsku, kde se tímto způsobem upravovalo i maso husí.
- Karpatští pastevci a další venkované začali maso udit. Slovo ,,păstrați” znamená v rumunštině uchovat.
- Nejčastěji bývá tento pokrm řazen do židovské kuchyně a kultury.
Kde se nejčastěji setkáte s pastrami?
Dodnes vám budou někteří obyvatelé New Yorku tvrdit, že pastrami pochází z jejich končin. Skutečnost je však taková, že původní recept na pastrami se do Ameriky dostal díky židovským přistěhovalcům z Rumunska. Ti přešli z husího masa na levný a snadno dostupný hovězí pupek.
- Historicky první pastrami však prý v New Yorku připravil koncem 19. století litevský přistěhovalec Sussman Volk, který dostal recept od svého rumunského přítele jako protislužbu.
- V Americe seženete pastrami sendvič v každém lahůdkářství, kterým se tu přezdívá ,,delis”.
- Nejznámější a nejstraší newyorské lahůdkářství (založeno roku 1888), ve kterém se prodává pastrami, se jmenuje Katz's.
- Jedná se o košer způsob úpravy hovězího masa.
- Nejčastěji se setkáte s pastrami sendvičem.
Jak připravit pastrami?
Pastrami, jak už bylo naznačeno v úvodu, jsou tenké plátky velmi šťavnatého měkkého masa. Nejčastěji se setkáte s masem z hovězího hrudí nebo z oblasti pupečních žeber. Jestli si myslíte, že příprava pastrami spočívá pouze v klasickém uzení, není tomu tak. Příprava tohoto pokrmu od začátku do konce zabere několik dní, během nichž musíte dodržovat určitá pravidla.
- Nejdříve maso ponechejte vcelku, omyjte ho a naložte do směsi soli, česneku a koření. Takto naložené ho nechte odpočívat 7 – 10 dní. Poté maso omyjte a připravte si marinádu.
Marináda na maso
- 2 lžičky mletého pepře,
- 2 lžičky sušeného koriandru
- 2 lžičky sušeného česneku
- sůl podle chuti
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 lžička hnědého cukru
Uzení a vaření v páře
- Takto naložené maso je připraveno na uzení. Ideální délka je 4 – 6 hodin.
- Po uzení čeká maso poslední úprava – vaření v páře do úplného změknutí.
- Po uvaření masa do změknutí, můžete servírovat. Maso po uvaření již nedochucujte.
- Nakrájejte maso na tenké plátky a podávejte v podobě pastrami sendvičů!
Pastrami sendvič vypadá následovně: měkký čerstvý chléb nebo houska plněná na plátky nakrájeným masem, kvašeným zelím, hořčicí a nakládanými okurkami.
Tip: Nepoužívejte toustový chleba, pokrm si zaslouží čerstvé pečivo!
Pastrami je i u nás!
Pastrami se postupně stává velmi oblíbeným pokrmem i u nás! Dnes dokonce narazíte na restaurace, které se specializují pouze na pastrami.
Nejvíce těchto restaurací se nachází v Praze. Některé se inspirují newyorskou přípravou pastrami, jiné se snaží připravit tuto lahůdku svým jedinečným způsobem.
Zdroj informací: časopis Apetit, Britannica, HowStuffWorks