Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

UHO kdysi ovládla české jídelny: Češi se za ni trochu stydí, v Británii ji milují

Gravy
ZDROJ: Shutterbug75/Pixabay
sdílet:

Omáčka UHO, známá zkratka pro univerzální hnědou omáčku, je kulinární fenomén, který ovládl české jídelny během socialismu. Přestože je někdy považována za strašáka z dětství, tato omáčka má své kouzlo a může být skvělým doplňkem k mnoha pokrmům. Když se dobře připraví.

Univerzální hnědá omáčka je jedním z nejvýraznějších prvků české kuchyně. Tato omáčka, která zažívala své výsluní za socialismu, platila za postrach ze školních jídelen, závodních kantýn a nemocnic. Jejím hlavním neduhem byla nedochucenost a nevýraznost. Známá je například z jídel jako je kuřecí prso s broskví a dušené plátky všeho druhu s kolínky či rýží.

Není přitom založená na ničem, nad čím bychom se měli pohoršovat. Základem je vývar či výpek z masa, cibule, případně česnek, sůl, pepř a mouka, kterou se omáčka zahustí. Barvu, chuť a hustotu ovlivňuje poměr surovin, způsob zpracování a finální dochucení.

  • Nechvalnou pověst si omáčka nese především proto, že se často připravovala (a stále v některých podnicích připravuje) z kostkového bujonu. Pokud si omáčku zkusíte uvařit doma ze silného hovězího vývaru, zjistíte, že principiálně špatná není. Připravuje se stejně jako britská omáčka britská omáčky gravy, jejímž základem je masový výpek. 

Správně připravená UHO je skvělá nejen pro svou výraznou chuť, ale také pro svou univerzálnost. Můžete jí použít k pečenému masu nebo s ní přelít hranolky zapečené se sýrem či šťouchané brambory.

Na přípravu poctivé domácí UHO budete potřebovat:

750 ml silného vývaru z hovězího masa, kostí a kořenové zeleniny, 190 g cibule, 50 g hladké mouky, 50 g másla, sůl a pepř na dochucení.

Postup přípravy:

V hrnci nechte rozpustit máslo a na něm zpěňte cibuli. Poprašte moukou, ještě chvíli opékejte a stáhněte z ohně. Poté za stálého míchání po částech přilévejte vývar. Omáčku povařte na mírném ohni asi 20 minut a poté rozmixujte nebo přepasírujte. Dochuťte solí a pepřem.

  • Pokud potřebuje omáčka dochutit, můžete si vyhrát: přidejte drcený kmín, kapku citronu či trochu vína, smetanu nebo houby. 

Se zkratkou UHO se v jídelním lístku nesetkáte, skrývá se ale pod jinými názvy. V menu se můžete setkat třeba s přírodní šťávou. 

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín