Malá Itálie bez dlouhého cestování

Malá Itálie bez dlouhého cestování
sdílet:
Italskou kuchyni miluje snad každý a my si pro vás připravili podniky, kde ochutnáte křupavou pizzu, domácí těstoviny, poctivé gelato a kam vyrazit pro ty nejlepší italské suroviny jako je Parmigiano-Reggiano, prosciutto nebo vytříbená vína.

Italská kuchyně je jednou nejoblíbenějších na světe a není se čemu divit. Často se říká, že je velmi jednoduchá, ale zároveň postavená na velmi kvalitních ingrediencích. Postupy řemeslné výroby mnoha surovin se proto předávají z generace na generaci. Najdete tedy výrobny a prodejny s tradicí klidně i stovky let, které se stále drží stejné receptury. My pro vás máme pár tipů na restaurace a podniky, kde se dají takto kvalitní suroviny sehnat i v našich končinách. Navíc je rovnou na místě můžete i ochutnat se sklenkou dobrého vína.

Kam za Itálií v Praze a v Čechách

Wine Food The Italians

Vyhlášený Wine Food má v Praze rovnou tři pobočky a tu největší můžete navštívit v ulici Strakonická na pražském Smíchově. Budete se tady opravdu cítit jako na výletě v Itálii. V prodejně italských delikates najdete vše, nač si pomyslíte. Můžete zde koupit kvalitní sýry a uzeniny, maso, výborné víno, domácí pečivo, a samozřejmostí je i výběrový olivový olej a balzamikový ocet. V restauraci si zase můžete vybrat maso či rybu přímo u řezníka nebo rybáře, probrat s ním přípravu, a pak se už jen v klidu usadit ke stolu a počkat na finální pokrm. Čas vám zpříjemní třeba předkrm v podobě těstovin nebo tenoučká křupavá pizza. Sladkou tečku si pak můžete dopřát u sladkého pultu v cukrárně. Vřele doporučujeme cannoli s mascarpone a malinami.

Le Pizze di Frankie

Malé bistro v pražské ulici Otakarova skrývá opravdový pizzový poklad. Pizzu zde dostanete jen do krabice s sebou, ale rozhodně stojí za ochutnání i bez posezení. V případě pěkného počasí si ji můžete vychutnat třeba v nedalekých Havlíčkových sadech. Zpoza pultu se na vás bude usmívat pět až šest Italů, kteří pizzu připraví přímo před vámi. Pizza je hotová do pár minut! Vyzkoušejte klasickou Margheritu nebo některou trochu odvážnější jako je Frankie s tuňákem a gorgonzolou nebo La Lity s uzeným lososem. Určitě z návštěvy nebudete zklamaní.

Tuscany Taste

Království toskánských pochutin a vín se skrývá v ulici Štěpánská v Praze. Podnik byl založen párem, který se jednoduše zamiloval do Toskánska. V létě dokonce můžete navštívit jejich vilu obklopenou vinnými háji v oblasti Bibbona. Na prodejně nabízí ty nejlepší uzeniny a sýry, které si pečlivě vybírají přímo u výrobců v Itálii. Stejně tak tady mají i vynikající víno. Obsluha vám určitě poradí, které si vybrat. Dělají tu ovšem i skvělé domácí těstoviny a pečivo. Dobré jídlo a pití tu najdete po celý den, takže není problém zde posedět a vychutnat si rychlý sendvič nebo večer k vínu obložené prkénko.

Gelateria & Caffé Amato

Jednu z nejlepších zmrzlin najdete v Praze v ulici Kamenická na Letné. Krásná kavárna nabízí výbornou italskou kávu, alkoholické i nealkoholické drinky a samozřejmě lahodnou zmrzlinu. Pro výrobu používají farmářské mléko z Krkonoš a další pečlivě vybrané suroviny, takže si můžete být jisti, že se k vám dostane ten nejlepší kopeček. Mají tu nespočet příchutí klasického gelata a sorbetů. Ochutnat můžete obvyklé příchutě jako je jahoda a čokoláda nebo trochu zaexperimentovat a zkusit speciality jako je například zmrzlina z černého etiopského sezamu či gorgonzolová. Na objednávku vám dokonce připraví i zmrzlinové dorty.

Pizza Metro

Malý podnik v Černošicích u Prahy se vyplatí navštívit hned z několika důvodů. Mají tady totiž klenutou pec na dřevo, jakou používají v italské Neapoli. Právě ta zaručuje tu nejlepší chuť a křupavost. Je to jednoduše nejlepší způsob přípravy pizzy. A v Metru pizzu opravdu umí! Výsledek je zkrátka jedinečný. Vypečené těsto provoněné ohněm s nejkvalitnějšími surovinami je sázkou na jistotu. Doporučujeme před návštěvou vždy pro jistotu zkontrolovat jejich facebookové stránky, protože mají často vyprodáno ještě před zavíračkou.

Kam za Itálií na Moravě a ve Slezsku

Castellana trattoria

Kouzelný podnik v ulici Novobranská v Brně vás přenese do malebných italských ulic. Majitel Sergio Bellini se ženou vybudovali toto místo na základě zkušeností a vzpomínek na Itálii. Trattoria je místo, kde se schází přátelé na domácí jídlo a popít nějakou tu sklenku vína. Tuto jedinečnou atmosféru se majitelům podařilo vytvořit i tady. Menu je plné těch nejlepších pokrmů, takže se možná budete muset zastavit opakovaně. Ochutnejte například světoznámé Spaghetti alla Carbonara nebo Ossobuco di agnello con verdure arrosto (jehněčí ossobuco s pečenou zeleninou).

Marináda store

Obchůdek plný pochutin se ukrývá na Jiráskově třídě v Brně. Vybrat si zde můžete z velkého množství kvalitních salámů, uzenin a sýrů, které perfektně doplní moravská vína. Nebo zde na chvilku poseďte nad obloženým talířem a sendvičem s prosciutto crudo. Nespecializují se tu ovšem pouze na italské speciality, vychutnat si můžete i řeckou a španělskou kuchyni.

Tomivo gelato

Majitelé Tomáš a Ivo si řekli, že chtějí mít v okolí Brna podnik s opravdu kvalitní zmrzlinou. A tak si ho založili. Jejich první pobočku a výrobnu najdete v ulici Lipůvka ve stejnojmenné obci a druhou přímo v Brně v ulici Lány. Na jejich zmrzlinu sem jezdí z širokého okolí. Není se čemu divit, protože jejich gelato je opravdu poctivé a z nejlepších surovin. Ochutnat můžete například pistáciovou nebo zmrzlinu z dračího ovoce.

Pasta & Café Romana

Tahle stylová a příjemná restaurace se nachází na kraji Havířova. Podnik, kde by se dalo posedět nad poctivým jídlem z kvalitních surovin v okolí Havířova dlouho chyběl. Majitelé se tedy rozhodli jej založit sami. Zakládají si na dlouhodobé spolupráci s oblíbenými dodavateli. Každý týden připravují vyladěné menu přesně podle sezóny a dostupných surovin. Ochutnat můžete vždy polévku dne, domácí těstoviny a poctivé italské risotto.

Pokud milujete italský životní styl, přečtěte si i náš seriál o fenoménu aperitiva.

Úvodní foto: Aurélien Lemasson-Théobald, Unsplash

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit