
Do Chorvatska nejezdíme jen za průzračným mořem, ale také ochutnávat nejrůznější středomořské delikatesy. Chorvatská kuchyně voní po grilovaných rybách a masu, mořských plodech, pečených paprikách a koření, kterému se říká čubrica.
Pokud do Chorvatska jezdíte často, nebudete mít s odpověďmi problém. V opačném případě se alespoň něco přiučíte a až pojede do různých koutů této krásné země, přesně budete vědět, co ochutnat. Leckdo totiž vidí chorvatskou kuchyni poměrně stereotypně – grilované ryby a mletá masa plus legendární balkánský salát. Jenže to není všechno, chorvatská kuchyně má mnoho zajímavých receptů.
Chorvatská kuchyně má co nabídnout
- Jídla se liší podle toho, kde zrovna trávíte čas. Ve vnitrozemí můžete ochutnat například zagorski štrukli – závin z těsta plněný sýrem nebo různé obměny jehněčího masa, které se zapéká v tradiční míse zvané peka.
- U moře opravdu vyhrávají ryby a mořské plody – aby ne, také tuhle výhodu Chorvatům zdravě závidíme. V tradiční kuchyni zde najdeme také hustou polévku zvanou maneštra, která obsahuje zeleninu, kukuřici, fazole a ječmen. Delikatesou je také nakládaný kozí sýr.
Pokud ale myslíte, že po přečtení tohoto textu kvízem projdete bez chybičky, jste na omylu. Záměrně jsme vybrali pokrmy, které se v otázkách neobjevují, takže se můžete buď spolehnout na své znalosti, nebo si předem přečíst náš článek o chorvatské kuchyni. Doporučujeme ale nepodvádět a užít si kvíz jako příjemné zpestření dne!
Zdroj infomrací: časopis Apetit