0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

KVÍZ: Umíte vařit italskou kuchyni?

Masové koule se špagetami a rajčatovo-paprikovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a surovinami. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si projít naším kvízem, který najdete pod článkem a zjistěte, zdali máte italskou kuchyni v malíčku!

Svou roli při utáváření regionálních kuchyní sehrálo podnebí, ale také vlivy etruské, řecké, židovsé i arabské gastronimie.

  • V severních regionech převládá máslo a smetana, risotto a další jemně ochucená jídla, zatímco na slunném jihu vládne olivový olej a čerstvá rajčata.
  • Hovězí maso si nejlépe vychutnáte v Toskánsku v podobě florentských steaků z výběrového skotu chovaného v údolí Chianina.
  • Město Alba a okolní oblasti regionu Piemont jsou nejlepším zdrojem lanýžů.
  • Díky přístupu ke Středozemnímu i Jadranskému moři vládnou na celém poloostrově čerstvé mořské plody a ryby!

Proč milujeme italská jídla?

…protože jsou jednoduchá

„Italská kuchyně si vystačí s málem a dovede vytěžit maximum z kvalitních surovin,“ říká redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.

A pod to se může podepsat celá redakce. Z několika běžně dostupných ingrediencí dokážou Italové vyčarovat jídlo, které zažene hlad, uspokojí chuťové pohárky a navodí pohodu. A to všechno během pár minut!

  • Důkazem jsou populární těstoviny. Když připravujete špagety aglio e olio je nejdelším okamžikem čas, než se začne vařit voda, pak už jde všechno šup na šup.
  • A totéž platí i o římském receptu na špagety cacio e pepe (doslova sýr a pepř) – jednodušší už to být nemůže, a přitom díky kombinaci aromatického sýra a čerstvě nastrouhaného pepře vznikne doslova chuťová bomba.

…protože si z nich vybere každý

Redaktorka Darina Sieglová podotýká: „Kuchyně v Itálii je tak různorodá! Na severu jsou Alpy plné knedlíků a sýra, na jihu zase Sicílie, kde dostanete spoustu úžasných, čerstvých ryb. A to všechno spojuje skvělé víno a fantastický olivový olej!“

Přestože si pod pojmem italská kuchyně často představíme hlavně pizzu a těstoviny, Itálie nabízí mnohem víc! Je to rozlehlá země s bohatou a rozmanitou kulinární historií. Rozprostírá se od alpských vrchů až horkému, sopečnému jihu a navíc je lemovaná mořem.

  • Po celé Itálii se skvěle vaří, své zamilované jídlo tu může objevit jak vegetarián, tak fanoušek ryb a plodů moře i příznivec opulentních masných hodů.
  • O milovnících sýrů, zmrzliny, vína a kávy ani nemluvě. Všichni si přijdou na své.

…protože je vždycky co objevovat

„Já se asi narodila pro italskou dolce vitu. Miluju italské sýry, těstoviny, pizzu, rajčatovou omáčku i všechny dezerty. Jestli bych s některou kuchyní vystačila do konce života, tak je to právě italská, která se mi nikdy nepřejí,“ říká šéfredaktorka webu Apetitonline Martina Zajícová.

Když budete ve své kuchyni postupovat ze severu na jih:

Zkrátka italská kuchyně nás nikdy nezklame, protože jak připomíná Darina: „Kvalita surovin a tradice je na prvním místě!"

Na našem webu najdete stovky tradičních italských receptů i receptů, které jsou italskou kuchyní inspirovany. Vyzkoušet můžete třeba králíka po myslivecku aneb Coniglio alla cacciatora, dokonalé špenátové lasagne i tradiční italskou pochoutku ossobuco. Teď ale hurá do kvízu!

Zdroj: Apetit

Autor: Redakce

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč