0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

avokado
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí.

Problémy s pletí vznikají z mnoha příčin, které přenecháme odborníkům na péči o pleť. Jednou z nich však může být nevhodné jídlo.

  • Pokud vás trápí problematická pleť a chcete najít důvod, začněte u svého jídelníčku. Zkuste si vést deník potravin, které jíte a sledovat změny. Postupně tak přijdete potraviny, které vaší pleti (a možná nejen jí) nedělají dobře.

My jsme pro vás připravili seznam surovin, které za potížemi s pletí někdy stojí.  Podělíme se s vámi i o ty, které naopak v boji s problematickou pletí můžou pomoct.

Jaké potraviny mohou způsobovat problémy s pletí?

Obecně bychom se měli vyvarovat přejídání, které způsobuje vedle problematické pleti také celou řadu dalších zdravotních komplikací. Vedle toho však existují známí výtečníci, které kvůli pleti možná stojí za to alespoň na chvíli ze stravy vyřadit. 

  • Bílý cukr: Konzumace cukru podporuje hormonální nerovnováhu a zánětlivé procesy v těle. Obojí pak může vést ke vzniku akné a také k stárnutí pleti a vzniku vrásek.
  • Bílá mouka: Přestavuje prázdné kalorie bez mikroživin. Podporuje produkci inzulínu a zvyšuje glykemický index, což napomáhá vzniku akné.
  • Mléčné výrobky: Podle odborníků na pleť může naše kůže po konzumaci mléčných produktů produkovat zvýšené množství mazu, což díky okolním nečistotám může vést k ucpávání pórů a vzniku akné. Intolerance mléčného cukru, laktózy, se také může projevovat problematickou pletí.
  • Alkohol: Nadměrná konzumace alkoholu vede k dehydrataci organismu. Dehydrovaná pleť pak rychleji stárne. Alkohol se navíc v těle štěpí na cukr, který tělu neprospívá.
  • Nepřítelem zdravé pleti (a zdraví obecně) jsou také vysoce průmyslově zpracované potraviny. To jsou polotovary a výrobky potravinářského průmyslu, které mají obvykle dlouhý seznam složení a neobejdou se bez přidané chemie (éček). Dávejte přednost doma připraveným jídlům ze základních surovin a čerstvým potravinám. 
  • Pleť vám poděkuje i za snížení denního příjmu soli.

Elixír zářivé pleti? Zkuste šťávu z řapíkatého celeru!

Řapíkatý celer je hitem sociálních sítí a neobejde se bez něj řada celebrit, jejichž pleť je často vystavena zátěžovým zkouškám.

  • Sklenice odšťavněného řapíkatého celeru ráno nalačno vás podle mnoha doporučení zbaví problematické pleti a promění vaši kůži k nepoznání.
  • Průkopníkem této metody je vyznavač spirituálních výživových metod Anthony Williams, jehož teorii podporuje řada světových celebrit.

Čím může řapíkatý celer naší pleti pomoci?

  • Obsahuje důležité vitaminy (A, B, C, E) a minerály (fosfor, hořčík a draslík).
  • Antioxidační účinky celeru pomáhají odvádět z našeho těla toxiny, což se v první fázi může projevit zhoršením pleti. Ano, čtete správně, zhoršení problematických příznaků je po nasazení celerové kúry normální a není se čeho bát.
  • Po nějaké době totiž tělo vyplaví potřebné toxiny ven a vaše pleť se začne zázračně zlepšovat. První pozitivní výsledky můžete spatřit již po několika dnech, doporučuje se však vydržet dlouhodobě. Snáze si tak také zvyknete na ne příliš oblíbenou celerovou chuť.
  • A proč se musí odšťavnit a ne jen sníst? Odšťavněná verze je pro konzumaci snazší a po pár dnech si zvyknete i na jeho chuť. 

Pitný režim, kvalitní spánek i potraviny

Ptáte se, čím ještě můžete zdraví své pleti podpořit? Na prvním místě by měl být celkový zdravý životní styl zahrnující bohatý pitný režim, pravidelný pohyb a dostatečný spánek.

  • V jídelníčku by neměly chybět potraviny s antioxidačními účinky, které zbavují tělo nežádoucích toxinů. Mezi ně patří například všechno barevné bobulovité ovoce, lesní plody, jablka, brokolice, mrkev, česnek, tučné mořské ryby, maso v bio kvalitě, šťastná vejce, hlíva ústřičná, avokádo nebo ořechy a semínka. To vše samozřejmě s ohledem na osobní alergie a intolerance.

Zdroje informací: Health, Healthline, BBC, Marianne

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit