Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tvarohové bábovky: Vyberte si některý z ověřených receptů na vláčný moučník

Tvarohové bábovky: Vyberte si některý z ověřených receptů na vláčný moučník
ZDROJ: ImageProfessionals

Jakmile poprvé upečete bábovku z tvarohu, už nikdy nebudete chtít jinak. Její vůně, chuť a vláčnost vás přesvědčí, že upéct tradiční český moučník s tvarohem je to pravé, po čem vaše chuťové pohárky touží. Tvaroh bábovce dodá nejen dokonalou texturu, bábovka se díky němu rozplývá na jazyku.

Bábovka s tvarohem je svou nebeskou vláčností vždy sázkou na jistotu. Díky tvarohu není bábovka suchá a vydrží příjemně vláčná i druhý den po upečení. Většinou však zmizí z podnosu dříve, než stihne vychladnout.

Vyzkoušejte naše ověřené recepty na dokonalé tvarohové bábovky a už nikdy nebudete muset přemýšlet, co bude nejlepší upéct k odpolední kávě nebo k snídani.

Královna českých moučníků 

Bábovka se po dlouhá léta drží vysoko v žebříčku oblíbenosti mezi českými moučníky. Není divu, nejen, že zasytí a poslouží jako snídaně či svačina. Také krásně vypadá a lité těsto nedá velkou práci. Z několika málo surovin a trochou pekařského umu pak raz dva vytvoříte skvostný dezert. 

Co dodá královně moučníků správný šmrnc? Právě tvaroh! Ve většině receptů na tvarohovou bábovku ho najdete v množství 500 gramů, což zpravidla odpovídá dvěma balením.

Skryt pre seznam

Jaký tvaroh do bábovky použít?

Jednoznačně měkký, ideálně ve vaničce. Postup přípravy se pak v jednotlivých receptech liší pouze v detailech. Podívejte se na základní tipy, aby se bábovka s tvarohem vždy povedla:

  • Používejte suroviny o pokojové teplotě. Zabráníte tak případným nezdarům v podobě nerozmíchaných hrudek.
  • Začněte tím, že vyšleháte cukr, žloutky a máslo do pěny. Až po té přimíchejte tvaroh, mouku prosátou s práškem do pečiva a na závěr dokonale vyšlehaný sníh z bílků. Ten vmíchejte velmi zlehka a opatrně, aby neztratil svou nadýchanost.
  • Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou, dětskou krupičkou, strouhankou, nebo kokosem. 
  • Troubu předehřejte dle receptu – u většiny bábovek se teplota pohybuje od 160 do 180 stupňů a bábovka se peče přibližně 1 hodinu (nezapomeňte otestovat špejlí).
  • Bábovku vkládejte do trouby opatrně, aby neztratila bublinky a ve finále byla hezky nadýchaná. 

Tvarohová bábovka s vůní citronu

Chcete připravit svěží moučník a máte rádi vůni a chuť citronové kůry? Pak k ostatním ingrediencím přidejte ještě 1 bio citron, ze kterého použijte jak kůru, tak trochu citronové šťávy. 

Co ještě přidat do bábovky z tvarohu?

Do nadýchané, voňavé a vláčné bábovky se hodí některé další surioviny, které do těsta můžete před pečením přidat:

  • rozinky či brusinky namočené v rumu, případně jiné sušené či kandované ovoce
  • ořechy – skvěle se hodí například vlašské či pekanové
  • kousky čokolády

Tvarohovou bábovku můžete, stejně jako jiné bábovky, připravit také v mramorované verzi. Za vyzkoušení pak rozhodně stojí také tvarohová bábovka s levandulí

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam