0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rumová bábovka s čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2 / 5. Počet hodnocení: 51
Více než hodinu Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5549 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 597 g
Tuky 282 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Vynikající je jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.

Suroviny

tvaroh měkký 250 g
polotučný
máslo 200 g
+ na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
vanilkový cukr 1
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rum 2 PL
sůl špetka
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na čokoládovou polevu
bílá čokoláda 100 g
máslo 33 g
poměr čokolády a tuku 3:1

Postup

1

Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.

2

Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.

3

Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

Anonym

Upekla jsem bábovku téměř podle receptu, jen jsem ubrala trochu másla a místo něj přidala trochu mléka a další 3 lžíce rumu, doplnila rozinkami. Byla vynikající, a protože mi ji načali ještě teplou, skončila bez polevy, ale i tak byla skvělá, voňavá a vláčná, přidaný rum ji ještě více provoněl. Vřele doporučuji a díky za výborný recept.

Andrea Turoková

poleva podla receptu sa vobec nepodarila, po pridani vody sa zrazila, nabuduce dam iba 20g hery a 100g cokolady... inak babovka skvela

Anonym

Ať se snažím, jak se snažím, nikde jsem v tom receptu nenašla, že by se tam dávala čokoláda nebo kakao. Jsem opravdu tak slepá nebo se tam opravdu nedává? A hera do polevy? To raději máslo, ne?

Andrea Turoková

Cokolada je predsa v poleve! A poleva je urcite lepsia aj krajsia a herou, nie s maslom....

Michaela Šurmanová

Take jsem navic pridala rozinky nalozene v rumu a dostalo se to na dalsi uroven. Masla na polevu jsem dala take mene. Jinak je vlacna a chutna.

Anonym

Já jsem zaimprovizovala a místo rumu zkusila dát amareto (mandlový likér) - cca 3 víčka. Celou buchtu to nádherně provonělo a je výtečná. Polevu jsem ani nedělala. Není třeba, mizí i tak :-)

Anonym

Před chvílí jsem vyndala bábovku z trouby a zdá se, že se "zdrcla". Jak je to možné? Postupovala jsem přesně podle receptu, jen másla jsem podle rady dala o něco méně.

Jana Kopřivová

Milá Lucko, doporučujeme držet se receptu. Roli hraje hodně faktorů. Je možné, že jste bábovku vyklepla z formy dřív, než stihla trochu vychladnout.

Apetit magazín

Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Zajímavosti

Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč