Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rumová bábovka s čokoládou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 65
Více než hodinu Velmi snadné 8-10

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5549 kcal
Bílkoviny 135 g
Sacharidy 597 g
Tuky 282 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Vynikající je jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.

Suroviny

polotučný
máslo 200 g
+ na vymazání formy
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rum 2 PL
sůl špetka
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na čokoládovou polevu
poměr čokolády a tuku 3:1

Postup

1

Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.

2

Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.

3

Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Komentáře

04.01.2024 23:02
Musím sa priznať že bábovku som už dávno nerobila - nakoľko mi všetky prišli rovnaké, mdlé - olejová, so šľahačkou a pod. Ale povedala som si že skúsim túto s tvarohom a som nadšená - ešte nebola ani riadne vychladnutá a synovia sa do nej pustili.... takže na recept na jednotku... Prečítala som si aj rady - a išla veľmi dobre vyklopiť. Ďakujem za super recept..
10.11.2014 11:44

Před chvílí jsem vyndala bábovku z trouby a zdá se, že se "zdrcla". Jak je to možné? Postupovala jsem přesně podle receptu, jen másla jsem podle rady dala o něco méně.

20.10.2015 11:16

Milá Lucko, doporučujeme držet se receptu. Roli hraje hodně faktorů. Je možné, že jste bábovku vyklepla z formy dřív, než stihla trochu vychladnout.

23.02.2010 10:59
Já jsem zaimprovizovala a místo rumu zkusila dát amareto (mandlový likér) - cca 3 víčka. Celou buchtu to nádherně provonělo a je výtečná. Polevu jsem ani nedělala. Není třeba, mizí i tak :-)
21.02.2010 21:58
Take jsem navic pridala rozinky nalozene v rumu a dostalo se to na dalsi uroven. Masla na polevu jsem dala take mene. Jinak je vlacna a chutna.
10.01.2010 22:47
Ať se snažím, jak se snažím, nikde jsem v tom receptu nenašla, že by se tam dávala čokoláda nebo kakao. Jsem opravdu tak slepá nebo se tam opravdu nedává? A hera do polevy? To raději máslo, ne?
21.02.2010 13:17
Cokolada je predsa v poleve! A poleva je urcite lepsia aj krajsia a herou, nie s maslom....
30.03.2009 10:35
Upekla jsem bábovku téměř podle receptu, jen jsem ubrala trochu másla a místo něj přidala trochu mléka a další 3 lžíce rumu, doplnila rozinkami. Byla vynikající, a protože mi ji načali ještě teplou, skončila bez polevy, ale i tak byla skvělá, voňavá a vláčná, přidaný rum ji ještě více provoněl. Vřele doporučuji a díky za výborný recept.
30.04.2009 18:01
poleva podla receptu sa vobec nepodarila, po pridani vody sa zrazila, nabuduce dam iba 20g hery a 100g cokolady... inak babovka skvela

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...