Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Rumová bábovka s čokoládou je vynikající jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.
Suroviny
Postup
Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.
Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.
Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neděle v tradičním duchu: Kompletní menu na nedělní oběd(3 recepty )
- Dezerty z kavárny(5 receptů )
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
- Tvarohové bábovky: Vyberte si některý z ověřených receptů na vláčný moučník(6 receptů )
Komentáře
Před chvílí jsem vyndala bábovku z trouby a zdá se, že se "zdrcla". Jak je to možné? Postupovala jsem přesně podle receptu, jen másla jsem podle rady dala o něco méně.
Milá Lucko, doporučujeme držet se receptu. Roli hraje hodně faktorů. Je možné, že jste bábovku vyklepla z formy dřív, než stihla trochu vychladnout.