Rumová bábovka s čokoládou

Rumová bábovka s čokoládou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4676 kcal
Bílkoviny 92 g
Cukr 487 g
Tuky 255 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Obyčejná bábovka, říkáte si možná. Jenže tahle je plná tvarohu, voní po rumu a čokoládě a zmizí dřív, než se otočíte. A navíc: bude nadýchaná a vláčná i druhý a třetí den. Vynikající je jen tak, s čajem či kávou nebo přelitá zakysanou smetanou.

Suroviny

250 g
polotučný tvaroh
máslo 200 g
+ na vymazání formy
krupicový cukr 200 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
1
vanilinový cukr
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rum 2 PL
sůl špetka
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
Na čokoládovou polevu
bílá čokoláda 100 g
nám se osvědčila od firmy Schogetten
33 g
hera poměr čokolády a tuku je 3:1

Ve větší míse důkladně spojte tvaroh, máslo a cukr a ke hmotě postupně přidávejte žloutky. Bílky nechte stranou. V jiné míse promíchejte oba druhy mouky, vanilinový cukr a prášek do pečiva. Vzniklou směs postupně přidávejte k tvarohové a dobře spojte; přilijte rum. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a ten pak opatrně přidejte k tvarohovému těstu.

Formu na bábovku důkladně vymažte máslem, vysypte moukou a dejte do ní těsto. Troubu předehřejte na 150 stupňů a pečte zhruba tři čtvrtě hodiny.

Vychladlou bábovku přelijte polevou: ve vodní lázni rozpusťte tuk, přihoďte čokoládu a za stálého míchání ji rozehřejte. Přidejte 2–3 lžíce vroucí vody, aby měla poleva hustotu kondenzovaného mléka. Bude stékat, přitom nebude řídká.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit