Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mramorová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 259
Do 75 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4786 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 542 g
Tuky 228 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Absolutní klasika českých moučníků. Mramorovou bábovku peče babička, maminka a vy se ji můžete naučit také. A pokud se ve vaší rodině žádný osvědčený recept nedědí, vyzkoušejte ten náš. Možná dáte vzniknout nové tradici. Mramorová bábovka je nadýchaná, díky tvarohu i jemná a úplně se rozplývá na jazyku.

Související recepty

Suroviny

tvaroh 250 g
polotučný
máslo 200 g
změklé + na vymazání formy
vejce 4 ks
bílky a žloutky zvlášť
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rum 2 PL
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy

Postup

1

Troubu zahřejte na 170 °C.

2

Tvaroh důkladně smíchejte s máslem a cukrem a ke směsi postupně přidávejte žloutky. Těsto můžete míchat ručně nebo v robotu.

3

Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva a poté směs postupně po lžících přidávejte k vaječné hmotě.

4

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho k těstu. Zbytečně ho nemíchejte, jen pomocí lžíce nebo stěrky jakoby překládejte, aby těsto zůstalo nadýchané.

5

Na tmavou část smíchejte v míse kakao se 2 lžícemi rumu a kapkou vody. Přidejte třetinu těsta a promíchejte.

6

Formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek těsta světlého. Pečte asi 45 minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

25.06.2020 08:49

Super recept, rychlé, jednoduché a vynikající.

02.04.2017 14:02

Skvělý recept, nejlepší z bábovek co jsem kdy jedla! Už peču jen tuto.

02.04.2017 14:00

Skvělý recept vždy se povede a je to nejlepší z bábovek co jsem kdy jedla!

28.09.2015 08:20

Vynikající babovka. Už ji dělám potřetí. :-)

26.07.2015 19:21

absolútne vynikajúca bábovka, ten tvaroh v nej robí priam zázraky

06.01.2021 21:04

Prosím vás kde tam.matw tvaroh?

07.01.2021 10:01

Dobrý den, tvaroh je hned první položkou v seznamu ingrediencí. Možná se vám recept nezobrazuje správně? Pokud je to tak, dejte nám prosím vědět, zkusíme tomu příjít na kloub :-). Děkujeme a přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit
  • Tipy a triky

Vše, co potřebujete vědět o strouhance, než začnete smažit

Zkuste si představit Vánoce bez strouhanky. Co byste dělali s kaprem nebo řízky? Tahle nenápadná, ale nepostradatelná ingredience si vydobyla pevné místo v české kuchyni – a to nejen o svátcích. Ať už jde o smažené dobroty, zahuštění...