Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4792 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 543 g
Tuky 229 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Absolutní klasika českých moučníků. Peče ji babička, maminka, naučte se ji také.

Suroviny

tvaroh 250 g
polotučný
máslo 200 g
změklé + na vymazání
krupicový cukr 200 g
vejce 4 ks
bílky a žloutky zvlášť
mouka pšeničná hladká 150 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
vanilkový cukr 1 bal
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
kakao 2 PL
holandského typu
rum 2 PL
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy

Postup

1

Troubu zahřejte na 170 °C.

2

Tvaroh důkladně smíchejte s máslem a cukrem a ke směsi postupně přidávejte žloutky. Těsto můžete míchat ručně nebo v robotu.

3

Smíchejte hladkou a polohrubou mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva a poté směs postupně po lžících přidávejte k vaječné hmotě.

4

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a přidejte ho k těstu. Zbytečně ho nemíchejte, jen pomocí lžíce nebo stěrky jakoby překládejte, aby zůstalo nadýchané.

5

Na tmavou část smíchejte v míse kakao se 2 lžícemi rumu a kapkou vody. Přidejte třetinu těsta a promíchejte.

6

Formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní část světlého těsta, pak tmavé těsto a nakonec zbytek těsta světlého. Pečte asi 45 minut.

Komentáře

Martina Kojzarová

Dobrý den,
tvaroh je hned první položkou v seznamu ingrediencí. Možná se vám recept nezobrazuje správně? Pokud je to tak, dejte nám prosím vědět, zkusíme tomu příjít na kloub :-).

Děkujeme a přejeme krásný den, redakce Apetitu

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit