Klasickou tvarohovou bábovku už jistě znáte. Máme pro vás i její svěží citronovou verzi. Je rychlá, vynikající a vždy se povede. Rodinný recept na tvarohovou bábovku s citronem nám prozradila čtenářka Helena Kamenická z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení...
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny.
V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.
Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.
Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.
Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená.
Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 20x dokonalá bábovka plus jak na to, abyste ji vždycky vyklopili(22 receptů )
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů )
- Bábovka nejen na neděli: 31 receptů(31 receptů )
- Téměř 20 rodinných receptů na rychlé tvarohové koláče a buchty, které zvládnete raz dva(16 receptů )
- 45x rychlý dezert, který připravíte i na chatě nebo na chalupě(45 receptů )
- Tvarohové bábovky: Vyberte si některý z ověřených receptů na vláčný moučník(6 receptů )
- Citronové dezerty: Sladké osvěžení pro horké letní dny(25 receptů )
Komentáře
Výborná!
Luxusní bábovka, opravdu výborná. Pekla jsem z tvarohu ve vaničce a dala jsem si opravdu záležet na dodržení postupu. Recept si ukládám do svých ověřených receptů :-)
Tak jsme dopekli a je naprosto dokonalá!!! Doporučuji!
Bábovka chuťově výborná, vláčná, úžasná...ALE! Hodně mastná
Teď jsem dopekla, tvaroh vážený, došla krupička tak je z mandlové a hrubé mouky. Je výborná pekla jsem 1 hodinu při 160 stupních, horký vzduch. Můžu jen doporučit.
Na tenhle recept jsem narazila náhodou a jsem vážně ráda. Po přečtení komentářů jsem se rozhodla ho vyzkoušet a bábovka je VÝBORNÁ! :-) Už se těším, jak bude chutnat na oslavě narozenin :-)
S přípravou jsem žádný problém neměla - dle rad zde na webu jsem ji nechala v troubě do vychladnutí, nezdrcla se a nic, vyšla krásně, určitě tento recept doporučuji! :-)
V recepte sa nespominaju bielka. Ale myslim, ze sneh z nich ide do cesta. Je to tak?
Bílky se přidávají nakonec, vyšlehané, Je to ve 2. odstavci. Doporučuji bílky vyšlehat tak pevné, jak to jde, pak je těsto krásně lehké. To samé s máslem - nechat změknout dlouho a šlehat s cukrem dokud není BÍLÉ a nadýchané (5 - 10 minut) opravdu to udělá výrazný rozdíl :)
výborná
Nejlepší bábovka. Jinou již nedělám. Není suchá, z porcelánové formy jde bez problému.