Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 1369
Do 75 minut Velmi snadné Na 1 bábovku (cca 15 kousků)

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3843 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 428 g
Tuky 168 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickou tvarohovou bábovku už jistě znáte. Máme pro vás i její svěží citronovou verzi. Je rychlá, vynikající a vždy se povede. Rodinný recept na tvarohovou bábovku s citronem nám prozradila čtenářka Helena Kamenická z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení... 

Suroviny

máslo 160 g
+ na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
citron ½ ks
štáva a nastrouhaná kůra
sůl 1 špetka
krupička dětská 200 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
na ozdobení

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

2

Do mísy dejte změklé máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do pěny. 

3

V misce utřete tvaroh se špetkou soli. Přidejte ke žloutkové pěně a stěrkou zapracujte.

4

Do čisté mísy vlijte bílky a ušlehejte z nich tuhý sníh.

5

Do velké mísy vsypte krupičku, přidejte 2 lžičky kypřicího prášku a promíchejte. Pak stěrkou spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr zlehka zapracujte sníh z bílků.

6

Hotové těsto vlijte do připravené formy. Pečte necelou hodinu. Propečení zkontrolujte zapíchnutím špejle do středu bábovky. Pokud na ní neulpí syrové těsto, je bábovka dopečená. 

7

Bábovku nechte 15 minut chladnout ve formě a pak ji opatrně vyklopte na talíř. Nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí poprašte moučkovým cukrem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

12.02.2021 11:28

Výborná!

19.05.2020 13:36

Luxusní bábovka, opravdu výborná. Pekla jsem z tvarohu ve vaničce a dala jsem si opravdu záležet na dodržení postupu. Recept si ukládám do svých ověřených receptů :-)

20.03.2019 20:19

Tak jsme dopekli a je naprosto dokonalá!!! Doporučuji!

26.04.2018 16:41

Bábovka chuťově výborná, vláčná, úžasná...ALE! Hodně mastná

07.05.2017 19:29

Teď jsem dopekla, tvaroh vážený, došla krupička tak je z mandlové a hrubé mouky. Je výborná pekla jsem 1 hodinu při 160 stupních, horký vzduch. Můžu jen doporučit.

30.08.2016 13:50

Na tenhle recept jsem narazila náhodou a jsem vážně ráda. Po přečtení komentářů jsem se rozhodla ho vyzkoušet a bábovka je VÝBORNÁ! :-) Už se těším, jak bude chutnat na oslavě narozenin :-)
S přípravou jsem žádný problém neměla - dle rad zde na webu jsem ji nechala v troubě do vychladnutí, nezdrcla se a nic, vyšla krásně, určitě tento recept doporučuji! :-)

19.04.2015 14:57

V recepte sa nespominaju bielka. Ale myslim, ze sneh z nich ide do cesta. Je to tak?

28.08.2016 12:50

Bílky se přidávají nakonec, vyšlehané, Je to ve 2. odstavci. Doporučuji bílky vyšlehat tak pevné, jak to jde, pak je těsto krásně lehké. To samé s máslem - nechat změknout dlouho a šlehat s cukrem dokud není BÍLÉ a nadýchané (5 - 10 minut) opravdu to udělá výrazný rozdíl :)

23.02.2015 14:38

výborná

26.01.2015 15:33

Nejlepší bábovka. Jinou již nedělám. Není suchá, z porcelánové formy jde bez problému.

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...