0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová bábovka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 955
Více než hodinu Velmi snadné 15 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3911 kcal
Bílkoviny 143 g
Sacharidy 445 g
Tuky 168 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasickou tvarohovou bábovku už jistě znáte. Máme pro vás i její vylepšenou verzi, která je díky citronu dokonale svěží. Rychlá a vynikající – taková je tvarohová bábovka Heleny Kamenické z Psár. Navíc prý vydrží i několik dní krásně vláčná. To jsme ale neotestovali, protože jsme ji v redakci snědli na posezení...

Suroviny

máslo 160 g
krupicový cukr 250 g
vejce 3 ks
velká nebo 4 menší
tvaroh měkký 500 g
sůl 1 špetka
krupička dětská 200 g
dětsk
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
citron 0.5 ks
štáva a kůra, není nutné
máslo
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy
moučkový cukr
na ozdobu

Postup

1

Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů.

2

Do mísy dejte máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru i šťávu a vše vyšlehejte do světlé pěny. (Práci vám usnadní elektrický šlehač.)

3

V druhé misce jemně utřete tvaroh a špetku soli. Přidejte ke žloutkové pěně.

4

Do krupičky nasypte necelý sáček prášku do pečiva, promíchejte je spolu a pak spojte s tvarohovou hmotou. Na závěr velmi zlehka přimíchejte ušlehané bílky.

5

Formu na bábovku vymažte máslem, vysypte hrubou moukou nebo krupičkou a opatrně vlijte těsto.

6

Pečte necelou hodinu. Po vychladnutí poprašte bábovku moučkovým cukrem.

Související články

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách
  • Tipy a triky

Vše, co byste měli vědět o bábovkových formách

Keramická, silikonová, litinová, kameninová, hlíníková, skleněná, teflonová nebo smaltovaná? Co hospodyňka, to jiná forma na pečení bábovky. Pokud ještě nemáte ‚tu svou‘, pak výběr bábovkové formy rozhodně nepodceňte.  ...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/2

Komentáře

Anonym

Ještě líp chutná se špaldovou krupičkou (na místo dětské)!!! Varinata s pomerančem místo cintrónu moc neuspěla, je pak příliš "těžká".

Anonym

"Bábovka" byla úžasná, ale těsto bylo příliš tuhé, (možná kvůli tvarohu?) takže to byl spíš takový cheese cake, ale i tak moc dobrý. Nevíte, kde se mohla stát chyba?

Anonym

Tvarohové těsto je citlivé na prudký pohyb,když se vytahuje z trouby,nesmí se s formou vůbec klepnout,je lepší ji nechat aspoň chvíli po upečení v otevřené troubě. Taky se mi to stalo,ikdyž ne s tímto receptem. A to se s těstem moc nemazlím - většinou smíchám vše dohromady,jen bílky aspoň trochu ušlehám... Vždycky je krásně nadýchaná a málokdy zůstane do příštího dne..... Tak hodně štěstí!!

Anonym

Ahoj, no, dle mých zkušeností s bábovkami by problém mohl být v nedostatečně ušlehaném sněhu, sníh se musí až na závěr OPATRNĚ vmíchat ( ne mixerem !!), třeba vařečkou do těsta, aby nespadlo a samozřejmě je potřeba s ní zacházet co nejopatrněji při vyndavání, aby se nárazem "nezdrcla". Každopádně je ale potřeba počítat s tím, že těsto bude trošku "mokřejší a tužší", jelikož je tam tvaroh a když si zkusíš üpéct samostatně tvaroh, taky ti vytvoří souvislou tužší hmotu...

Anonym

Ahoj,ja mam podobnou zkusenost. Babovka na chut vyborna, ale je zdrcla...nechala jsem ji po dopeceni jeste asi pul hodiny v troube, pockala jsem, az vychladne, nez jsem ji vyklopila z formy, ale stejne to nepomohlo :-( nemam ale strach, ze by se ani v tomto stavu nesnedla :-)

Jarmila Nagyová

Ahojte,mně se nezdrcla,zato se drobila a nešla pořádně vyklopit z formy,což se mi ještě nikdy nestalo,chuťově ale skvělá.Jarka

Michaela Luermann

In reply to by Lucka (neověřeno)

Ano, byla strašně tuhá, myslím, ze recept byl buď na tvaroh ve vaničce, který je řidší, nebo tam zapomněli přidat mléko. Ja ho tam dala a dávám vždy a konzistence po upečení je na jedničku.

Anonym

Bábovka je naprosto dokonalá. Já tam ještě přidávám rozinky a občas jí udělám s přidáním kakaa jako mramorovou... Nejlepší na ní je, jak je "mokrá":-)

Anonym

Bábovka výborná, možná trošku tužší těsto, ale pěkně "mokrá", žádná sušenka :-)

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit