0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tvarohová bábovka s levandulí
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 85
Do 20 minut Snadné Na 8–10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4460 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 505 g
Tuky 226 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Blogerka Věruška vás přesvědčí, že levandule patří především do kuchyně. Zkuste si to představit: kousnete do bábovky a v puse se vám rozplyne fialové nebe. Sotva dojíte jeden kousek, hned prahnete po dalším…

Suroviny

tvaroh 250 g
s jogurtovou kulturou (nebo polotučného tvarohu)
mouka 300 g
(zkuste 200 g pšeničné polohrubé, 50 g pohankové hladké, 50 g pšeničné hladké) + na formu
máslo 200 g
změklé, navíc na vymazání formy
krupicový cukr 170 g
nejlépe tmavý třitinový
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
vanilkový cukr 1
levandule 1 hrst
levandulové květy čerstvé nebo sušené
levandulový olej
1 kapka éterického oleje (lze vynechat)
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2

Utřete máslo s cukrem a do směsi po jednom přidávejte žloutky. Pak přimíchejte tvaroh a jednu kapku levandulového éterického oleje a důkladně vše promíchejte.

3

V jiné míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a květy levandule a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi.

4

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a dejte na 40–50 minut péct. Pak do bábovky vpíchněte špejli – když ji vytáhnete suchou, je hotovo.

5

Upečenou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí pocukrujte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/8

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč