Tvarohová bábovka s levandulí

Tvarohová bábovka s levandulí

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 ()
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4460 kcal
Bílkoviny 99 g
Cukr 505 g
Tuky 226 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Blogerka Věruška vás přesvědčí, že levandule patří především do kuchyně. Zkuste si to představit: kousnete do bábovky a v puse se vám rozplyne fialové nebe. Sotva dojíte jeden kousek, hned prahnete po dalším…

Suroviny

tvaroh 250 g
s jogurtovou kulturou (nebo polotučného tvarohu)
mouka 300 g
(zkuste 200 g pšeničné polohrubé, 50 g pohankové hladké, 50 g pšeničné hladké) + na formu
máslo 200 g
změklé, navíc na vymazání formy
krupicový cukr 170 g
nejlépe tmavý třitinový
vejce 4 ks
kypřicí prášek do pečiva 4 ČL
vanilkový cukr 1
levandule 1 hrst
levandulové květy čerstvé nebo sušené
levandulový olej
1 kapka éterického oleje (lze vynechat)
moučkový cukr
na poprášení

1Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Utřete máslo s cukrem a do směsi po jednom přidávejte žloutky. Pak přimíchejte tvaroh a jednu kapku levandulového éterického oleje a důkladně vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a květy levandule a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi.

2Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a dejte na 40–50 minut péct. Pak do bábovky vpíchněte špejli – když ji vytáhnete suchou, je hotovo.

3Upečenou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí pocukrujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit