Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládová pěna z aquafaby

Čokoládová pěna z aquafaby
sdílet:

Jde ušlehat sníh bez bílků? Věřte, či nevěřte: bude vám stačit plechovka cizrny. Recept na lehoučkou veganskou čokoládovou pěnu, kterou místo vaječného bílku nadnáší aquafaba, tedy nálev z cizrny, jsme získali od slovenské blogerky a propagátorky rostlinné stravy Barbory Drahovské neboli ReBarbory. Spoustu dalších bezmasých receptů najdete na jejím blogu Rebarbora.blog.

Suroviny

cizrna vařená
použijte pouze vodu z konzervované cizrny
kokosový olej 100 ml
jablečný ocet 1 ČL
kakao holandského typu 4 PL
javorový sirup 4 PL
bobulovité ovoce
na ozdobení

Postup

1

Rozpusťe kokosový olej (pokud nechcete, aby pěna chutnala po kokosu, zvolte olej bez vůně). Do rozpuštěného oleje vmíchejte kakao a javorový sirup. Nechte vychladnout.

2

Přes sítko slijte do vyšší nádoby vodu z konzervované cizrny. Cizrnu odložte stranou (a spotřebujte třeba do salátu), na pěnu budete potřebovat pouze nálev. Pusťte se do šlehání. Použijte elektrický šlehač nebo robot a vytrvejte. Ušlehat sníh z aquafaby chvíli trvá, proto nepolevujte a šlehejte na nejvyšší stupeň 6–7 minut. Zhruba v polovině šlehání přidejte jablečný ocet a pokračujte, dokud nebude sníh tuhý – za metlou se budou zvedat tuhé špičky. 

3

Ušlehaný sníh promíchejte v misce opatrně s vychladlým kokosovým olejem. Nelekněte se, pokud trochu klesne. Rozdělte do mističek nebo pohárků a nejméně dvě hodiny chlaďte v lednici. Podávejte ozdobené drobným ovocem.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín