Nadýchaná vaječná omeleta je skvělá k snídani i jako lehký oběd – to když si ji dáte s náplní, se salátkem, křupavou francouzskou bagetkou a sklenkou bílého vína. Recept na vaječnou omeletu je jednoduchý, ale přesto máme pár tipů, jak na to, aby byla krásně nadýchaná a máslová.
Míchání povoleno
Tajemství dokonalé omelety spočívá v nadýchanosti a vláčnosti, střed musí zůstat ještě mazlavý, jinak se omeleta promění ve vysušenou vaječnou placku. Vejce nestačí jen rozšlehat a pak jen bez míchání osmažit na pánvi, omeletu je zapotřebí správně míchat.
- Vejce v míse osolte a rozšlehejte, aby se bílek propojit se žloutky.
- Vhoďte na pánev lžíci másla a nechte jej při střední teplotě zcela rozpustit, nesmí se ale začít připalovat a barvit dohněda.
- Na pánev vlijte rozšlehaná osolená vejce a krouživými pohyby rozprostřete vejce po celé ploše pánve.
- Stěrkou oddělujte vejce ode dna pánve. Tahle fáze rozhodne o výsledku, míchání tedy nepodceňte, ale nemíchejte vejce nijak zběsile, místo omelety byste připravili vejce míchaná.
- Jakmile se spodní část omelety promění v kompaktní hmotu, uvnitř se vytvoří vaječné hrudky a na povrchu budou vejce stále mazlavá, jsme ve finále! Podeberte vařečkou kraj omelety a přehněte ho přes zbytek vajec, postupně takto zaviňte celou omeletu.
- Nechte ještě chvíli prohřát na pánvi.
Tip.: Zatočenou naservírovanou omletu můžete ještě na talíři potřít zvrchu kouskem másla. Do rozmíchaných vajec můžete pro zjemnění přidat lžíci plnotučného mléka nebo smetany.
Dokonalá omeleta je čistě žlutá, dobře si rozumí se zeleninou i čerstvým pečivem
Správně připravená omeleta se od vysušených vaječných placek rozezná už na první pohled.
- Omeleta je krásně žlutá, nenese žádné známky připálení ani není obarvená zhnědlým přepáleným máslem.
- Při stáčení je omeleta stále pružná a vláčná, nikde se netrhá ani nepraská.
Před servírováním si ještě vyhrajte s vizuální stránkou. Se šťouchanými bramborami nebo s celerovým pyré se hodí jako hlavní jídlo dne, jako snídaně nebo svačina si vystačí s trochou zeleniny na ozdobu.
- Čerstvá pažitka dodá omeletě chuť, obyčejnou snídani pak k dokonalosti dovede zelenina nebo listy polníčku.
- Vaječným pokrmům sednou rajčata, doporučujeme je servírovat třeba jako rajčatový salát s koriandrem, zajímavý je také špenátový salát se slaninovou zálivkou nebo avokádový salát.
- Vaječnou omeletu můžete podávat s čerstvým domácím chlebem, máte-li po ránu času více, zkuste k omeletě opéct francouzskou bagetu nakrájenou na menší kousky.
Vaječná omeleta, to je pokrm mnoha tváří
Až vás přestane obyčejná omeleta bavit, zkuste si pohrát s ingrediencemi, kterými už tak famózní omeletu ještě vylepšíte. Tradiční a velmi oblíbené jsou omelety se šunkou, překvapivě výborná je také vaječná omeleta s čedarem a bylinkami nebo bramborová omeleta, která se hodí jako rychlá a výživná večeře. Nebojte se ani exotických surovin, taková vaječná omeleta s fetou a tuňákem či omeleta v řeckém stylu z vás udělá hotové mistry kuchyně.