Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme s Marks & Spencer: Svůdný silvestr

AD
silvestrovské menu
ZDROJ: Archiv
sdílet:

K silvestrovským slavnostem nebo novoročním setkáním s rodinou a přáteli patří hlavně pohoda a radost, ale také kvalitní jídlo a pití!

​Málokdo si umí představit silvestrovské posezení bez největší české stálice, jednohubek. A my říkáme – ať žijí dál! Ale samozřejmě se stylem a špetkou fantazie. Ovšem uvědomujeme si, že nikdo nechce trávit své drahocenné volno v kuchyni, půl dne vařit a druhou půlku dne všechno sestavovat dohromady. Proto jsme pro vás připravili několik rychlých, ale hlavně svůdně chutných receptů, jež si můžete připravit doma z produktů Marks & Spencer a které vám dohromady nezaberou více než hodinu času. Vsadili jsme na čerstvost, kvalitu a nevšednost chutí, tak aby byl váš poslední den v tomto roce nezapomenutelný! A samozřejmě nesmí chybět prosecco!

Prosecco Conte Priuli Oro, Brut, Mellesimato, DOC, 2019Perlivá radost v podobě Prosecca

Prosecco Conte Priuli Oro, Brut, Millesimato, DOC, 2019

Prosecco je perlivé, šumivé víno z oblasti Benátska. Odrůda, ze které se prosecco vyrábí, se nazývá Glera. Při nákupu prosecca doporučujeme sledovat, zda má denominaci DOC, nebo DOCG, protože u denominací DOCG si připlatíte za garanci a prvotřídní kvalitu hroznů. Marks & Spencer nabízí v tomto období velice elegantní a suché (Brut) Prosecco Conte Priuli Oro. Nadchne vás nejen zlatý design lahve, ale také o něco kvalitnější, ročníková verze 2019 (Millesimato) DOC, kterou doporučujeme jako aperitiv, ale i k silvestrovským oslavám. Přejeme vám dobrou chuť, krásné, radostné a svůdné chvíle a všechno nejlepší do roku 2021.

milan juřicaMILAN JUŘICA (32 let) je sommeliér, food bloger (FoodMillBlog), DJ, milovník umění, dobrého vína a jídla. Vystudoval dějiny umění, ale vítr ho vtáhl do gastronomie. Jeho oblíbená země je Itálie, k níž má vztah hlavně skrze jídlo, víno a architekturu a historii.Baví ho kombinovat chutě jídla a párovat je s víny stejně jako mixovat tracky (skladby) do sebe, vždycky jde totiž o to, jak to celé chutná nebo jak výsledný hudební mix zní.

Jako profesionál nikdy nevařil, ale byl vždy tam, kde se dobře vařilo, měl otevřené oči, a to už odmala, proto jeho pracovní praxe je víc než pozoruhodná. Co mu zatím uniká, je sladké pečení, ale i na to prý možná jednou dojde, kdo ví…Miluje pražené mandle a pistácie a zbožňuje červené víno. Každý z jeho receptů je kombinace dosavadních kuchařských zkušeností s přidaným osobním experimentem.

Svěží tuňákový tatarák s pistáciemi a šalotkou

Ingredience

  • 60–70 g vyloupaných pistácií
  • po 1 lžíci sezamového oleje a rybí omáčky
  • mořská sůl
  • 200 g čerstvého chlazeného tuňáka
  • 1 šalotka
  • šťáva z mučenky Passion Fruit M&S
  • extra panenský olivový olej

Příprava jídla

  1. Nasekané pistácie opražíme na sezamovém oleji, lehce je osolíme a necháme vychladnout. Tuňáka nakrájíme na malé kostičky. Šalotku nakrájíme najemno. Tuňáka, šalotku a pražené pistácie smícháme v misce, osolíme a promícháme se 3 lžičkami šťávy z mučenky, 1 lžičkou rybí omáčky a trochou olivového oleje. Směs necháme 10 minut odpočinout v lednici.
  2. Pak vytáhneme z lednice, ochutnáme, případně doladíme solí nebo zbylou rybí omáčkou. K tataráku se hodí opečené bruschetty nebo žitné krekry M&S.
       

Lososový tatarák s mangem, mučenkou a koprem

  • PŘÍPRAVA 20 MINUT
  • PRO 4 OSOBY
  • VELMI SNADNÉ

Ingredience

  • 80 g dužiny z manga
  • 200 g jemně uzeného chlazeného lososa (Lochmuir)
  • 1 šalotka
  • malý svazek kopru
  • hrubá mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva z mučenky Passion Fruit M&S
  • extra panenský olivový olej
  • 1 čerstvá mučenka (nemusí být)

Příprava jídla

  1. Mango nakrájíme na malé kostičky, stejně tak lososa. (Třetinu nakrájeného manga odložíme na později.) Šalotku a kopr nakrájíme najemno. (Pár snítek kopru ponecháme na ozdobení.) Vše smícháme v misce, osolíme hrubou solí a opepříme, přidám 3 lžičky šťávy z mučenky a trochu olivového oleje. Vše ještě jednou promícháme a dáme na 10 minut odležet do lednice.
  2. Tatarák servírujeme doplněný kostičkami odloženého manga. Každou porci zakápneme olivovým olejem či mučenkovou šťávou, ozdobíme snítky kopru, lze doplnit i dužinou mučenky. Podáváme s křupavým pšeničným chlebem se semínky.
       

Plněné datle s krémem a vlašskými ořechy

Ingredience

  • 500 g sušených datlí
  • 250 g mascarpone
  • 50-75 g moučkového cukru
  • 25 ml kvalitního rumu nebo likéru
  • hrst vyloupaných vlašských ořechů

Příprava jídla

  1. Datle nařízneme a vyndáme pecku. Mascarpone rozšleháme s moučkovým cukrem a rumem. Vzniklý krém dáme do cukrářského sáčku, datle jím naplníme a každou ozdobíme půlkou vlašského ořechu. Podáváme při pokojové teplotě.
      

Koprová pomazánka s uzeným lososem a mořským chřestem

Ingredience

  • 200 g čerstvého krémového sýra
  • malý svazek kopru, lístky nasekané
  • 1 šalotka, nakrájená najemno
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • extra panenský olivový olej
  • máslo na opékání
  • mořský chřest na ozdobení
  • křehké pšeničné plátky chleba M&S
  • 100 g lehce zauzených plátků lososa

Příprava jídla

  1. Sýr vyšleháme s koprem (trochu odložíme na ozdobení) a šalotkou, osolíme a opepříme, přidáme hořčici a trochu olivového oleje. Necháme chvíli odležet. Mezitím na másle opečeme chřest. Pomazánku naneseme na chleba, přidáme lososa a ozdobíme opečeným chřestem a koprem. A kdo si troufá, může přidat i kapary!

Související články

Apetit magazín