Tempura je označení pro japonské jídlo i kulinářskou techniku. Při ní se kousky masa, zelenina nebo mořské plody namáčejí do těstíčka a smaží. Svou slávu si tempura dobyla i u nás. Jí se převážně rukama a hodí se skvěle jako pohoštění.
Když se řekne tempura, možná si představíte asijské či rovnou japonské bistro. Podle historiků však do Japonska přivezli tempuru právě Evropané. Konkrétně portugalští katoličtí misionáři, a to už v 16. století.
Jídlo si v zemi vycházejícího slunce získalo velmi brzy značnou oblibu. Svůj podíl na tom měli pouliční prodavači, kteří tehdy smažené jídlo obalené ve speciálním těstíčku exkluzivně nabízeli. Kvůli vysoké teplotě oleje a hrozícímu požáru se směla tempura připravovat pouze venku.
Jak se dělá tempura těstíčko
Jak už to bývá, recept na těstíčko se postupem času měnil a upravoval. S námi si můžete uvařit klasickou japonskou tempuru.
Na obalení zhruba 800 gramů bělomasých ryb či zeleniny – můžete použít i odkrojky, odřezky nebo omyté zeleninové slupky – budete potřebovat 1 vejce, 1 hrnek vody a 1 hrnek hladké mouky.
Nejprve je potřeba rozšlehat vejce s vodou. Pozor, zde vězí malý háček, který by mohl váš výsledný produkt značně ovlivnit.
Důležitá je teplota vody i oleje
Voda na těstíčko musí být opravdu ledová. Tajemství dobré tempury totiž spočívá v teplotním šoku, kdy se studené těstíčko přidá do horkého oleje.
Do prošlehaného vajíčka s vodou následné opatrně přimíchejte hladkou mouku. Poté už stačí připravené potraviny do studeného těstíčka namočit.
- Než tedy začnete těstíčko na tempuru připravovat, je dobré dát vodu do lednice vychladit nebo do ní hodit pár kostek ledu.
- Abyste docílili tepelného šoku a smažení proběhlo rychle za vysoké teploty, je dobré smažit kousky po menších dávkách nebo dokonce jednotlivě.
- Nezapomeňte na vhodný tuk na smažení.
Výsledná tempura by měla mít světlou až zlatavou barvu. Po vyjmutí z oleje nechte kousky okapat na papírové utěrce. Tempuru podávejte s wasabi křenem či sójovou omáčkou.
Na své si přijdou milovníci ryb i vegetariáni
Co vše můžete upravit jako tempuru? Největší klasikou jsou bělomasé ryby či krevety. Použít ale můžete také například cuketu, papriku, brambory, mrkev, fenykl nebo hlívu či listy špenátu nebo dokonce slupky z brambor a košťály.
Tempurou můžete obohatit rautový stůl či rodinnou večeři. Vaši hosté tuto originální a hlavně výbornou japonskou pochoutku jistě ocení.
Zdroj: MichelinGuide, Susi