Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak ozdobit dort jahodami? Existuje několik jednoduchých tipů, které z vás udělají mistra cukráře

Dvojitý pečený nepečený cheesecake
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ozdobit dort není zase tak obtížné, pokud máte po ruce krásně červené a čerstvé jahody. Vyzkoušejte růžici z jahodových plátků, fraisier dort nebo ledabylé aranžmá, které zvládnou i naprostí začátečníci. Stačí ostrý nožík, špetka trpělivosti a během pár okamžiků připravíte úchvatný jahodový dort, který se stane králem slavnostní tabule.

Růžice z plátků jahod

Velmi efektní a krásnou ozdobou dortů je růžice z plátků jahod. Přesto, že působí opravdu luxusním dojmem, její vytvoření není tak složité, jak se možná na první pohled může zdát. Základním prvkem jsou pochopitelně čerstvé a zralé jahody, kterým je nutné odřezat zelené stopky případně bílé nedozrálé konce.

  • Ostrým nožem nakrájejte jahody na stejně silné plátky o tloušťce asi 0,3-0,6 cm. Řez veďte od té části, kde byly zelené lístky až po špičku.
  • Nejhezčí jahodu si uchovejte do středu růžice.
  • Z větších plátků vytvořte první vnější kruh a to tak, aby špičky směřovaly ven a tvořily okvětní lístky růže. Můžete začít přímo od okraje dortu, nebo udělat menší kytičku a první plátky pokládat až pár centimetrů od kraje.
  • Další kruhy budou následně postupovat do středu dortu a zároveň každý plátek položte mezi dva předchozí, aby efekt okvětních lístků byl co nejdůvěryhodnější.
  • Takto pokračujte až do nejmenšího kruhu.
  • Doprostřed vložte tu nejhezčí jahodu, kterou jste si před krájením schovali.
  • Aby jahody zůstaly déle čerstvé, potřete jednotlivé řady lístků čirou dortovou želatinou.

Fraisier – francouzský dort s jahodami

Francouzský fraisier je opravdový krasavec, který pozvedne vaše jahodové zdobení opět o úroveň výš. Právě toto ovoce vyskládané po obvodu dortu hraje u tohoto dezertu jednu z hlavních rolí. Tentokrát se nemusíte zdržovat krájením plátků, ale postačí přibližně stejně velké jahody překrojit na půl a pečlivě vyskládat.

  • Okruží od dortové formy vystelte dortovou fólií a vložte první část korpusu.
  • Řezy jahod pokapejte, nebo potřete cukrovým sirupem a naskládejte na korpus tak, aby se řezná strana opírala o folii a špičky směřovaly vzhůru.
  • Vzniklý prostor mezi jahodami vyplňte krémem a zbylým ovocem, přiklopte druhou částí korpusu a dejte chladit.
  • Dort dohotovte podle receptu.

Vyřezávané růžičky z jahod

Místo retro marcipánových růžiček vyzkoušejte vytvořit tyto květinky z jahod. Budete potřebovat umyté čerstvé a pevné jahody se zelenými lístky. Do této stopky zapíchněte špejli a ostrým malým nožíkem začněte opatrně odkrajovat jednotlivé ‚okvětní lístky‘, a to po obvodu jahody od stopky po špičku. Každý naříznutý lístek nožíkem lehce odklopte směrem ven, abyste vytvořili plastický květ. Dejte pozor, abyste jahody nepřekrojili nebo při ohýbání ‚lístek nezlomili‘.

  • Jakmile budete mít nařezané lístky až ke špičce, jahodu můžete ze špejle sundat a dát na dort, nebo ji na špejli nechat a jednoduše zapíchnout.
  • Stejně jako u předchozích ozdob, i zde je vhodné řezy lehce potřít cukrovým rozvarem nebo čirou želatinou, obzvlášť pokud se nechystáte dort ihned sníst.

Čtvrtky, půlky nebo celé jahody

Pokud si na předchozí zdobení netroufáte, nezoufejte! Jahody jsou krásné sami o sobě a dort, nebo i jiný dezert ozdobí už jen tím, že je na něj jednoduše položíte. A to i s lístky. Protože právě ony doplní jahody o svěží zelenou barvu, která se k červené výborně hodí. Stejně tak fungují i lístky máty, meduňky, nebo třeba citronové verbeny či bazalky.

  • Půlky nebo čtvrtky jahod vyskládejte střídavě nastojato a naležato po obvodu dortu. Vždy řeznou stranou dopředu. Tento symetrický chaos na dortu působí také velmi efektně a navíc téměř bez práce.
  • I v tomto případě můžete řezy ošetřit želatinou či sirupem.
  • S jahodami také velmi dobře ladí sněhové pusinky, makronky, jiné druhy drobného ovoce (maliny, rybíz atd.), kokos či čokoládové hoblinky.

Jaké ovoce vybrat na dort a jak ho udržet dlouho čerstvé

Dorty se z pravidla ihned po upečení a dohotovení nejedí a je nutné dát je na nějakou dobu vychladit, případně převézt na určité místo a právě na to je nutné myslet i při výběru jahod a jiného ovoce.

  • Ovoce by mělo být zralé, pevné, bez znaků hniloby a neomačkané.
  • Kupované jahody před použitím omyjte ve studené vodě s bílým octem v poměru 4 : 1. Čerstvě utržené ze zahrádky nemusíte.
  • Následně opláchněte pod tekoucí vodou a ihned pečlivě osušte.
  • Řezy, ale klidně i celé jahody, potřete slabou vrstvou čiré dortové želatiny, kterou připravíte podle návodu na obalu, nebo vyzkoušejte cukrový roztok. Zabráníte tak nevzhlednému osychání a ovoce zůstane krásně lesklé. Tento bod klidně vynechejte, pokud budete jíst dort téměř okamžitě.
  • Vždy myslete na to, že některé ovoce se velmi rychle kazí a například dorty s jahodovými plátky nejlépe chutnají hned první den.

Zdroje informací: Apetit, Wikihow.com

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...