Zahajte s námi sezonu letních festivalů na Apetit pikniku. Přijďte na něj, jako vždy, do pražské Grébovky. Letos se koná v sobotu 15. 6. a kromě skvělého jídla s pití vás čeká i bohatý doprovodný program. Na které vzácné hosty se můžete těšit?
Jan Punčochář
Jméno šéfkuchaře Jana Punčocháře je už dlouho známé mezi odbornou i laickou veřejností. Oblíbený šéfkuchař je několikanásobným držitelem titulu Zlatý kuchař, majitelem restaurace U Matěje, porotcem kuchařské show MasterChef Česko a autorem kuchařky Jak vaříme u Matěje.
- Lásku k jídlu a zájem o gastronomii v něm probudili rodiče. Už od 6 let rád vařil a na základní škole byl pevně rozhodnutý, že se stane kuchařem.
- Nejraději vzpomíná na zabijačkovou specialitu s názvem černá husa, kterou si zamiloval na zabijačkách u babičky a dědy na Moravě. Skládá z prejtu, vajec, masa a celý pokrm je zabalený v bránici, v takzvané košilce.
Dříve vařil Le Terroir a Grand Cru, tedy v restauracích zaměřených na zahraniční kuchyni. Menu v jeho restauraci U Matěje, kterou otevřel roku 2019, však hodně staví na českých (podle jeho slov spíš rakousko-uherských) tradicích a surovinách, které jsou právě v sezoně.
O recepty, které připravuje v restaurační kuchyni, se se svými fanoušky podělil prostřednictvím kuchařky Jak vaříme U Matěje, která vyšla v minulém roce i na našem webu, kde některé recepty také najdete.
Jak nám prozradil v jednom z rozhovorů, do televizní soutěže by se v žádném případě sám nikdy nepřihlásil. Všichni účastníci ho však nesmírně inspirují svým zapálením, které je podle něj často důležitější než extrémní um.
Základem úspěchu je podle něj studovat, číst knihy, chodit do restaurací, inspirovat se na internetu, zajímat se o nové věci, zkrátka neusínat na vavřínech.
Sám se rozhodně cítí daleko jistější v kuchyni než před televizní kamerou. Vy ho ale můžete vidět naživo na 13. Apetit pikniku, kde na hlavní stage předvede pořádnou kuchařskou show.
Milan Dolejš
Další kuchařskou show si na hlavním pódiu Apetit pikniku „střihne“ šéfkuchař Milan Dolejš z Brasserie The Julius.
- Milan vyrostl Praze. Jako malý kluk rád sedával u babičky na schodech a hodiny sledoval, jak vaří pro celou rodinu. To ho později inspirovalo k tomu, že se sám chtěl stát kuchařem.
- Vyučil se v nejlepších pražských restauracích a mezinárodních pětihvězdičkových hotelech. Nejvíce ho ovlivnila práce pro Corinthii a Marriott, která ho zavedla do Itálie na Ligurské pobřeží.
Zkušenosti ovšem sbíral i v Dubaji či Ománu. Momentálně působí jako Executive chef právě v restauraci hotelu The Julius Hotel v centru Prahy, kde dostal příležitost zúročit všechny své dosavadní zkušenosti.
Menu, které pod jeho vedením připravuje tým příjemné a elegantní restaurace, je vždy inspirované mezinárodní kuchyní, ale zároveň vzdává hold české gastronomické tradici.
- V jeho kuchyni hrají hlavní roli jednoduchost, silné chutě a lokální suroviny.
- Každá surovina si podle jeho názoru zaslouží místo na talíři, jen musí být dobře upravená.
- V kuchyni se neobejde bez vinného octa, panenského olivového oleje a cibule.
- Milanovým nejoblíbenějším jídlem jsou vepřové výpečky se špenátem nebo zelím a bramborovým knedlíkem.
„Na své práci mám nejraději rozmanitost, pestrost a zdravý chaos a shon v kuchyni, každý den je jiný a to mě baví. Samozřejmě nesmím zapomenout na svůj úžasný tým, bez kterého bych to nedokázal,“ prozradil v rozhovoru pro 5reasonstovisit.
Zdroje: Apetit, U Matěje, 5reasonstovisit, TheJulius, PragueConvention