Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší bublaninu a jakou mouku do ní použít? Upečte si nejoblíbenější buchtu na plech se sezónním ovocem

Bublanina s ovocem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bublanina patří mezi hvězdy českých domácích moučníků. Nadýchaný koláč je oblíbený především proto, že je super jednoduchý, vláčný a jeho příprava je až neuvěřitelně rychlá. Navíc do něj upotřebíte nejrůznější ovoce ze zahrádky. Jakou mouku na bublaninu použít, kolik ovoce je potřeba a jak dlouho se peče? 

Ovoce dodává bublanině chuť a šťavnatost a nejlepší je to, které právě dozrává. Mezi nejoblíběnější patří třesně, jahody, rybíz, meruňky a... rebarbora. Použít však můžete i angrešť, borůvky, ostružiny, višně nebo švestky. Aby byla bublanina měkká, vláčná a nadýchaná jako obláček budete potřebovat:

  • Tuk – máslo, olej či smetanu: Máslo a smetana dodávají těstu bohatou chuť a jemnost. Můžete je doplnit či nahradit rostlinným olejem, který zajistí, že upečený korpus bude nepřekonatelně vláčný. Slunečnicový nebo řepkový olej, tedy oleje neutrální chuti, jsou ideální volbou.
  • Tekutiny – mléko, jogurt i kefír: Mléko je tradiční surovinou litých těst. Místo mléka můžete použít i bílý jogurt nebo kefír. Pokud zvolíte zakysaný výrobek (v tom případě přidejte do těsta špetku jedlé sody), upečená buchta bude dokonale kyprá. 
  • Vejce: Vejce jsou nezbytná pro strukturu pečiva. Vyšlehaná vejce s cukrem do pěny podpoří nadýchanost, pórovitost a kyprost bublaniny.
  • Cukr: Cukr nejenže sladí, ale napomáhá k dosažení dokonalé textury. Plní tedy v těstu nejen chuťovou, ale i strukturní funkci.
  • Kypřicí prášek do pečiva těsto nakypří. Pokud zvolíte zakysaný mléčný výrobek, můžete ho částečně nebo zcela nahradit jedlou sodou. 
  • Polohrubou mouku. Polohrubá se v našich vyzkoušených receptech objevuje nejčastěji, někdy v kombinaci s hladkou mouku.
Skryt pre seznam

Jak na těsto na bublaninu?

Správná příprava těsta je stejně důležitá jako výběr surovin. Které kroky je třeba učinit?

  1. Vyšlehat vejce s cukrem: Tento krok je zásadní pro nadýchanost těsta. Vejce s cukrem šlehejte dostatečně dlouho, až vznikne světlá a hustá pěna. Pak přilijte smetanu či mléko, případně olej nebo zchladlé rozpuštěné máslo. 
  2. Přisypat suché suroviny: Suché ingredience jako mouku a kypřicí prášek do pečiva (či jedlou sodu) postupně po částech přimíchávejte do vaječné směsi, aby se těsto nesrazilo a zůstalo lehké.
  3. Přidat ovoce: Ovoce nejdřív lehce obalte v mouce. Tento trik zaručí, že ovoce nepropadne těstem až na dno pečicí formy, ale zůstane pravidelně rozprostřené v těstu. Těsto rovnoměrně posypte ovocem těsně před vložením formy do trouby.

Jak dlouho péct bublaninu?

Předehřejte troubu na 180 °C a vložte do ní plech s bublaninou.Pečte po celou dobu při teplotě kolem 180 °C, až její povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde čistá. To obvykle trvá 30–40 minut v závislosti na typu trouby a rozměrech zvoleného plechu.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín