Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrkvové placičky jsou skvělým obědem nebo večeří do 20 korun na porci: Dejte si je jen tak nebo je zabalte do tortilly

Mrkvové placičky s ostrým jogurtovým dipem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pokud hledáte způsob, jak obohatit svůj jídelníček, mrkvové placičky s cizrnou jsou skvělou volbou. Tento recept je inspirovaný falafelem a nadchne vás svou jednoduchostí i variabilitou.

Příprava krok za krokem

1. Nastrouhat mrkev a přípravit zeleniny

Základem placiček je najemno nastrouhaná mrkev. Tento krok je zásadní, protože jemně nastrouhaná mrkev zajistí, že placičky budou mít správnou texturu.

  • Když do směsi přidáte nakrájenou jarní cibulku a česnek, získá výraznější chuť.
  • Pokud budete chtít obměnu, přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor. 

2. Přimět placičky držet pohromadě

Kromě mrkve a cibule je důležitým prvkem tohoto receptu rozmixovaná namočená syrová nebo vařená  cizrna, která přidává placičkám nejen chuť a bílkoviny, ale společně s vejcem suroviny pojí dohromady.

3. Formovat a smažit

Při tvarování placiček je důležité, aby byly kompaktní a držely tvar během smažení. Smažení v dostatečné vrstvě oleje dodává placičkám křupavou krustu a zlatavou barvu.

  • Pro křupavou krustu zevnitř a vláčný vnitřek je důležité olej rozpálit tak, aby měl teplotu jako na smažení hranolek tnz. okolo 180 stupňů.
  • Placičky smažte dvě minuty z každé strany. Po vyndání z oleje je položte na papírový ubrousek, abyste je přebytečného oleje zbavili.
Skryt pre seznam

Jak si mrkvové placičky vychutnat

Jednou z největších výhod mrkvových placiček je jejich všestrannost. Jíst je můžete klidně tři dny a pokaždé jinak! Zde je několik nápadů, jak si je můžete vychutnat.

Experimentujte s kořením a bylinkami

I když je základní recept vynikající, můžete ho obohatit různými druhy koření, které dodají placičkám nový rozměr. V kombinaci s římským kmínem připomínají mrkvové placičky arabský falafel. Můžete ho ale vynechat nebo zvolit jiné koření či bylinky, třeba klasický kmín, majoránku nebo muškátový oříšek.

  • Kurkuma: Přidá nejen krásnou zlatavou barvu, ale i jemně zemitou chuť. 
  • Paprika: Sladká nebo uzená paprika placičky ozvláštní a dodá jim lehce kouřový nádech.
  • Koriandr: Čerstvý koriandr nebo koriandrové semínko dodají placičkám exotický tón a svěžest.
  • Chilli: Pro milovníky pikantních jídel je chilli skvělou volbou, která dodá placičkám říz.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...