12 zajímavostí o jahodách, které vás překvapí

artur-rutkowski
ZDROJ: artur-rutkowski
sdílet:
Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které si spousta z nás pěstuje na svých zahrádkách. Přesto o nich však nevíme všechno. Nevěříte? Podívejte se na 12 zajímavostí o jahodách, které jste určitě nevěděli a které vás jisto jistě překvapí.

1. Jahoda není plod 

Čtete správně, ta červená, sladká věc, do které se v létě rádi zakousneme, není plod jahodníku, ale jeho zvětšené květní lůžko. Zatímco plody jako je angrešt, malina nebo borůvka mají semínka uvnitř dužiny, jahoda má semínka na povrchu slupky. A právě tato semínka jsou skutečným plodem jahodníku. Na jedné jahodě byste jich napočítali až 200.

2. Jahoda je příbuzná s růží

Jahodník je rostlina z čeledi růžovitých, patří tak do stejné rostlinné rodiny jako růže.

3. Nemyjte je 

Věděli jste, že když budete jahody mýt pod tekoucí vodou, jejich aroma se sníží až o polovinu? Lépe uděláte, když je na chvíli namočíte do mísy s vodou a necháte okapat.

Jahody s vanilkovým jogurtem

Více

4. Jahody a alergie 

Máte alergii na jahody? Pak za to mohou kyseliny v ní obsažené, které jahodě dodávají typickou chuť a vůni. Jedná se o kyselinu jablečnou, citronovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou.

5. Jahody pro sexuální apetit 

Jahody obsahují zinek a antioxidanty, které mají vliv na sexuální výkonnost. Proto jahody fungují jako účinné afrodiziakum, a to jak pro muže, tak i pro ženy.

6. Jahody sklízejte ráno 

Pěstujete-li jahody na zahrádce, ideální dobou pro jejich sběr je ráno, kdy jsou přirozeně chladné. Když je následně ještě zchladíte na 4-6 °C, vydrží čerstvé pět dní.

30x božské jahody, které si zamilujete

Více

7. Historie jahod

Jahody se pěstovaly už v dobách starověkého Říma. Jejich konzumace se ale rozšířila až v pozdním středověku, kdy jahody pěstovali mniši. Široce konzumované zahradní jahody vznikly až zkřížením několika druhů a do Evropy se dostaly v 17. století, kdy je sem přivezli francouzští korzáři.

8. Jahody v Čechách 

Jahody se u nás pěstují, na rozdíl od jiných druhů ovoce, poměrně krátce, teprve od 19. století, kdy se s pěstováním začalo na Benešovsku. Z Ameriky se sem dostaly díky Rudolfu Strimplovi, který si v roce 1896 nechal poslat od přítele sadbu polních jahod.

9. Plodí dvakrát do roka

U stále plodících jahodníků si můžete jahody vychutnávat dvakrát ročně.

10. Jahody naslano

Jahody připravujeme především na sladko, třeba posypané cukrem nebo jako náplň do tvarohových knedlíků, ale skvělé jsou i naslano. Že si to nedovedete představit? Vyzkoušejte náš recept na jahody s balzamikem a barevným pepřem. Pepř dokonale zvýrazni chuť jahod a skoro ho neucítíte. Zní to možná trochu zvláštně, ale je to opravdu výborné.

Jahody s balzamikem

Více

11. Zdroj vitaminu C

Jahody mají podobné množství vitaminu C jako citrusové plody. Kromě toho jsou bohaté na vitamin K, kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík.

12. Jahody na hubnutí

Jahody jsou z 90 % tvořeny vodou, jsou tedy nízkokalorické a rozhodně po nich nepřiberete. Navíc v těle povzbuzují tvorbu hormonů, které snižují chuť k jídlu a pomáhají redukovat tělesnou hmotnost.

Obchod Apetit