Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak cenné jsou jahody? Jedenáctero zajímavostí o jahodách, které vás překvapí

Jak cenné jsou jahody? Jedenáctero zajímavostí o jahodách, které vás překvapí
sdílet:

Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které spousta lidí pěstuje na zahrádkách, sbírá na polích v samosběrech nebo zkrátka jenom miluje. Věděli jste, co jsou jahody zač?

1. Jahoda není plod 

Ta červená, sladká věc, do které se v létě rádi zakousneme, není plod jahodníku, ale jeho zvětšené květní lůžko.

Zatímco plody jako je angrešt, malina nebo borůvka mají semínka uvnitř dužiny, jahoda má drobná žlutá semínka na svém povrchu. A právě tato semínka jsou skutečnými plody jahodníku. Na jedné jahodě byste jich napočítali až 200.

2. Příbuzná s růží

Jahodník je rostlina z čeledi růžovitých, patří tak do stejné rodiny jako růže.

3. Nemyjte je 

Věděli jste, že když budete jahody mýt pod tekoucí vodou, jejich aroma se sníží až o polovinu? Lépe uděláte, když je na chvíli namočíte do mísy s vodou a necháte okapat.

4. Jahody a alergie 

Jste citliví na jahody? Mohou za to kyseliny, které jahodě dodávají typickou chuť a vůni. Jedná se o kyselinu citronovou, jablečnou, chininovou, šťavelovou a salicylovou.

5. Jahody pro sexuální apetit 

Jahody obsahují zinek a antioxidanty, které mají vliv na sexuální výkonnost. Proto jahody fungují jako účinné afrodiziakum – a to jak pro muže, tak pro ženy.

6. Sklízejte ráno 

Ideální dobou pro sběr jahod je ráno, kdy jsou přirozeně chladné. Když je následně ještě zchladíte na 4 – 6 °C, vydrží čerstvé pět dní.

Skryt pre seznam

7. Historie jahod

Jahody se pěstovaly už v dobách starověkého Říma. Jejich konzumace se rozšířila až v pozdním středověku, kdy jahody pěstovali mniši. Široce rozšířené odrůdy zahradnícg jahody vznikly šlechtěním. 

8. Jahody v Čechách 

Jahody se u nás pěstují, na rozdíl od jiných druhů ovoce relativně krátce, teprve od 19. století, kdy se s pěstováním začalo na Benešovsku. 

9. Jahody naslano

Jahody připravujeme především nasladko, třeba posypané cukrem nebo jako náplň do tvarohových knedlíků. Skvělé jsou ale i naslano. Že si to nedovedete představit?

  • Vyzkoušejte náš recept na jahody s balzamikem a barevným pepřem. Pepř dokonale zvýrazni chuť jahod a skoro ho neucítíte. Zní to možná trochu zvláštně, ale je to opravdu výborné.
  • Jahody se také běžně přidávají do salátů, skvěle ladí se sýry.

10. Zdroj vitaminu C

Jahody mají podobné množství vitaminu C jako citrusové plody. Kromě toho jsou bohaté na vitamin K, kyselinu listovou, draslík, mangan a hořčík.

11. Jahody na hubnutí

Jahody jsou z 90 % tvořeny vodou, jsou tedy nízkokalorické a rozhodně po nich nepřiberete. Navíc v těle povzbuzují tvorbu hormonů, které snižují chuť k jídlu a pomáhají tak redukovat tělesnou hmotnost.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...