0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

3 zapomenuté poklady staročeské kuchyně

3 zapomenuté poklady staročeské kuchyně
sdílet:
Vládnete světové kuchyni a doma servírujete jednou exotické kari a podruhé těstoviny s boloňskou omáčkou jako od italské mámy? Světová jídla hrají v našem jídelníčku prim a poklady staročeské kuchyně přitom upadly tak trochu v zapomnění. A to je věčná škoda. Oprášili jsme proto pro vás oblíbené recepty českých babiček.

Recept na nejjednodušší čerstvý sýr

Sýr omladinka se připravuje z čerstvého nepasterizovaného mléka a platí, že z jednoho litru mléka vyrobíte zhruba 100 g sýra. Jako syřidlo se v tomto valašském receptu používá pouze obyčejný ocet naředěný vodou v poměru 1:1. Mléko přiveďte k varu, přidejte 200 ml octa s vodou a jakmile se mléko srazí, vyždímejte sýřeninu skrze plátno, položte na ni talíř a nechte ji takto zatíženou tři hodiny odpočívat.

Staročeská dobrota kočičí svarba

Tradiční jihočeské jídlo se skládá ze dvou základních ingrediencí: hrachu a krup. Hrách i kroupy uvařte doměkka, mezitím vedle na plotně osmažte dozlatova cibuli a dokřupava slaninu. Na závěr směs dochuťte solí, majoránkou, kmínem a česnekem. Promíchejte s uvařenými luštěninami, ozdobte petrželí a můžete podávat.

TIP: Pokud byste si chtěli kuchyň i tematicky vybavit, využijte služeb bazaru starožitností, kde se dají sehnat zajímavé kousky.

Slezské špaldoto místo rizota

Špalda byla ve staročeské kuchyni denním chlebem. A v posledních letech tato zapomenutá ingredience opět zažívá renesanci. Vychutnejte si její jemnou oříškovou chuť ve slezském špaldotu. Špaldu vařte do změknutí a mezitím si na pánvi osmahněte cibuli a uzené maso, na závěr do směsi přidejte nakrájené sušené švestky. Všechno smíchejte, osolte a opepřete podle chuti, přidejte čerstvou majoránku a je hotovo.

TIP: Nezanevřete i nad ostatními exotickými kuchyněmi a vyrazte ochutnat například asijské speciality. Avšak před cestou vždy myslete na cestovní pojištění.

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč