0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Co přidat do polévky, aby byla sytější?
sdílet:

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.   

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak polévku udělat vydatnější? Přisypte do ní hrstku rýže nebo jáhel, trochu malých zavářkových těstovin (nejlepší jsou ze semolinové mouky) nebo celé, nedrcené ovesné vločky. Do některých polévek se také hodí kroupy či drobnější, rychleji uvařené, krupky. Báječná jsou i celá zrna, třeba žitná nebo z pšenice dvouzrnky. 

A pokud se chcete trochu rozmazlovat, vyzkoušejte některé z následujících zavářek a sypání do polévky.

Zavařeno do 15 minut

I obyčejná polévka díky nim působí slavnostně, přitom jsou hotové raz dva. Jednoduché zavářky nahradí nudle i další složitější polévkové výtvory, přesto vaši strávníci nebudou mít pocit, že jste je odbyli. 

  • StrouháníAlternativa nudlí, které zvládne i úplný začátečník. Těsto nemusíte vyvalovat ani krájet na tenoučké nudličky. Stačí když ho nastrouháte na struhadle s velkými oky. Paráda!
  • Kapání. Dokonalý způsob, jak lehké polévce dodat na sytosti. Tak akorát husté těsto se lije do vařící polévky přes vidličku nebo hrubé síto. Některé kuchařky při přípravě kapání nedají dopustit na smaltovaný cedník s velkými oky.
  • Krupicové nočky. Základní těsto na krupicové nočky můžete ozvláštnit špetkou muškátového oříšku či květu nebo strouhaným sýrem. Báječné jsou i jenom tak. Sluší čirému vývaru či rajčatové polévce.

Sypání raz dva

Zavářky, se kterými jste se již seznámili, vaříme přímo v polévce. K vylepšení jídla se ale hodí i dobroty, které se připravují zvlášť a do polévky se nasypou až poté, co ji máte nalitou na talíři

Pokud máte malé děti nebo mlsné jazýčky, doporučujeme připravit sypání ve dvojnásobném množství. I tak se vám může stát, že z misky zmizí dřív, než dokončíte polévku.

  • Topinka na kostičky. Z tmavého chleba, na sádle smažená… k česnečce nic lepšího nevymyslíte. Takhle to prostě má být, jinak by polévka byla příliš hladová. 

  • Krutony. Francií inspirovaná dobrota, která sluší nejen polévkám, ale i salátům. Centimetrové plátky bílé bagety potřete bylinkovým máslem a pečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C. Před pečením je můžete vylepšit nastrouhaným sýrem. Nebo bagetu rozkrájejte na kostičky a ty opečte na pánvi s kouskem másla či olivového oleje.

  • Celestýnské nudle. Ve 130 ml mléka prošlehejte 1 vejce, přisypte 60 g hladké mouky, osolte a umíchejte řídké těsto. Těsto tence roztírejte na pánev vytřené máslem a opékejte z obou stran do růžova. Hotové placky srolujte a krájejte na tenké nudličky. A když je ještě jednou opečete, získáte nudle fritátové. Do těsta můžete přidat sýr, báječný je např. čedar, a přisypat své oblíbené bylinky.

Máte chuť se pustit do slavnostnějšího vaření a připravit si domácí knedlíčky nebo nudle? Výborné zavářky podle našich ověřených receptů najdete mezi následujícícmi recepty. 

Související články

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět
  • Poradna

Nejlepší asijské polévky, které miluje celý svět

Horký vývar s nudlemi, rajská polévka nebo bramboračka platí za klasiky českých jídelníčků. Svoje místo si mezi oblíbenými polévkami však nacházejí i ty zahraniční. Konkrétně asijské polévky dovedou učarovat snad každému, kdo je ochutná....
Zdravé a výtečné asijské polévky
  • Zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit