Co přidat do polévky, aby byla sytější?

sdílet:
Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak polévku udělat vydatnější? Přisypte do ní hrstku rýže nebo jáhel, trochu malých zavářkových těstovin (nejlepší jsou ze semolinové mouky) nebo celé, nedrcené ovesné vločky. Do některých polévek se také hodí kroupy či drobnější, rychleji uvařené, krupky. Báječná jsou i celá zrna, třeba žitná nebo z pšenice dvouzrnky. 

A pokud se chcete trochu rozmazlovat, vyzkoušejte některé z následujících zavářek a sypání do polévky.

1 Zavařeno do 15 minut

I obyčejná polévka díky nim působí slavnostně, přitom jsou hotové raz dva. Jednoduché zavářky nahradí nudle i další složitější polévkové výtvory, přesto vaši strávníci nebudou mít pocit, že jste je odbyli. 

Polévka je grunt

Více

Strouhání

Alternativa nudlí, které zvládne i úplný začátečník. Těsto nemusíte vyvalovat ani krájet na tenoučké nudličky. Stačí když ho nastrouháte na struhadle s velkými oky. Paráda!

Kapání

Dokonalý způsob, jak lehké polévce dodat na sytosti. Tak akorát husté těsto se lije do vařící polévky přes vidličku nebo hrubé síto. Některé kuchařky při přípravě kapání nedají dopustit na smaltovaný cedník s velkými oky.

Krupicové nočky

Základní těsto na krupicové nočky můžete ozvláštnit špetkou muškátového oříšku či květu nebo strouhaným sýrem. Báječné jsou i jenom tak. Sluší čirému vývaru či rajčatové polévce.

2 Sypání raz dva

Zavářky, se kterými jste se již seznámili, vaříme přímo v polévce. K vylepšení jídla se ale hodí i dobroty, které se připravují zvlášť a do polévky se nasypou až poté, co ji máte nalitou na talíři
Pokud máte malé děti nebo mlsné jazýčky, doporučujeme připravit sypání ve dvojnásobném množství. I tak se vám může stát, že z misky zmizí dřív, než dokončíte polévku.

Mezi oblíbené polévkové zdobení patří:

Topinka na kostičky

Z tmavého chleba, na sádle smažená… k česnečce nic lepšího nevymyslíte. Takhle to prostě má být, jinak by polévka byla příliš hladová. 

7+1 zdravé dochucení polévky

Více

Krutony

Francií inspirovaná dobrota, která sluší nejen polévkám, ale i salátům. Centimetrové plátky bílé bagety potřete bylinkovým máslem a pečte dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C. Před pečením je můžete vylepšit nastrouhaným sýrem. Nebo bagetu rozkrájejte na kostičky a ty opečte na pánvi s kouskem másla či olivového oleje.

Celestýnské nudle

Ve 130 ml mléka prošlehejte 1 vejce, přisypte 60 g hladké mouky, osolte a umíchejte řídké těsto. Těsto tence roztírejte na pánev vytřené máslem a opékejte z obou stran do růžova. Hotové placky srolujte a krájejte na tenké nudličky. A když je ještě jednou opečete, získáte nudle fritátové. Do těsta můžete přidat sýr, báječný je např. čedar, a přisypat své oblíbené bylinky.

Máte chuť se pustit do slavnostnějšího vaření a připravit si domácí knedlíčky nebo nudle? Výborné zavářky podle našich ověřených receptů najdete mezi následujícícmi recepty. 

Obchod Apetit