Domácí mozzarella

Domácí mozzarella

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 30 minut Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 944 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 101 g
Tuky 40 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Zkuste si udělat tento sýr doma. Odměnou za práci vám bude skvělá chuť.

Suroviny

mléko 2 l
citronová kůra 1 ČL
syřidlo 0.5 ČL



1
Studené mléko nalijte do hrnce a rozmíchejte v něm kyselinu citronovou.



2 Mléko zahřejte na 38 ºC – teplotu kontrolujte pomocí teploměru. Vypněte plamen, přidejte syřidlo, minutu míchejte a počkejte, až se začne oddělovat syrovátka.



3 Během několika minut (ale může to být i hodina) bude v hrnci oddělené sražené mléko a tekutina.



4 Obsah hrnce sceďte, 250 ml syrovátky nechte stranou.



5 Sraženinu nechte chvíli odpočívat v cedníku, ještě z ní bude kapat syrovátka. Základ mozzarelly dejte do misky vhodné do mikrovlnné trouby a minutu zahřívejte; měly by se ještě oddělit zbytky tekutiny. Pak prohněťte rukama jako těsto a vraťte na půl minuty do mikrovlnky – sýr by měl být zahřátý, ale jen tak, abyste ho udrželi v rukou.



6 Vznikající mozzarellu nyní zpracujte rukama jako kynuté těsto. Sýr bude pružnější a pružnější – po chvíli půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal.



7 Nyní je mozzarella hotová – zpracujte ji na velkou a lesklou kouli a uložte do chladu do roztoku z 250 ml vody, 250 ml syrovátky a lžíce soli.

Tipy & triky
SYŘIDLO Sehnala jsem ho u firmy Laktoflora. O syřidlový preparát (prodává se o objemu 200 ml a stojí 48 Kč) si napište na expedice@milcom-as.cz.

TEPLOMĚR Koupíte v domácích potřebách, například od Tescomy, stojí kolem 250 Kč.

MLÉKO Mně se domácí mozzarella podařila z mléka Olé! z mlékárny Olešnice. Fungovat bude i alpské mléko Berchtesgadener Land ve skle. A určitě vás nezklame čerstvě nadojené mléko přímo od farmáře.

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit