0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřový jazyk s hráškovým kroupotem

Vepřový jazyk s hráškovým kroupotem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřový jazyk s hráškovým kroupotem

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3030 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 240 g
Tuky 133 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřový jazyk se dlouho vaří, hotové maso je nutné oloupat, což platí i pro jazyk uzený. Konzistence masa je ovšem delikátní. Jde o všestranný kousek, který lze po uvaření nakrájet a jíst jen tak, s omáčkou nebo osmažit. My uzený jazyk uvařili a doplnili kroupy a hráškem. Dlouho jsme si tak nepochutnali. 

Suroviny

Na jazyk
vepřový jazyk 800 g
uzený (3–4 kusy podle velikosti)
sůl
cibule 1 ks
oloupaná
bobkový list 1 ks
nové koření 5 kuliček
pepř celý 5 kuliček
tymián 1 snítka
+ lístky na posypání
Na kroupoto
vepřové sádlo 1 PL
cibule 1 ks
oloupaná
kroupy 300 g
propláchnuté a předem namočené do vody
vývar 1 l
hotový vepřový vývar z jazyka
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
česnek 2 stroužky
podrcené
hrášek cukrový 300 g

Postup

1

Jazyk zalijte dostatkem studené vody, přidejte sůl, cibuli, koření a uvařte doměkka – v tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut.

2

Vyjměte jazyk z vývaru a vložte jej do studené vody, půjde pak lépe oloupat.

3

V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli, až zesklovatí. Přidejte scezené okapané kroupy a chvilku opékejte, pak zalijte vínem a nechte jej odvařit. Následně přilijte 300 ml vývaru, osolte, zamíchejte a přiveďte k varu. Bez pokličky vařte 10 minut, poté odklopte a dolévejte vývar jako u rizota, dokud kroupy nezměknou. Jazyk od kořene ke špičce oloupejte, vložte zpátky do vývaru, pokud zbyl, a ohřejte jej v něm. Pokud vývar nezbyl, ohřejte jazyk na páře.

4

Do kroupota vmíchejte majoránku a česnek. Přidejte hrášek a nechte jej prohřát. Jazyk nakrájejte na plátky a podávejte s kroupotem posypaným lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč