Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřový jazyk s hráškovým kroupotem
Vepřový jazyk s hráškovým kroupotem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřový jazyk s hráškovým kroupotem

5/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3030 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 240 g
Tuky 133 g
Vláknina 13 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vepřový jazyk se dlouho vaří, hotové maso je nutné oloupat, což platí i pro jazyk uzený. Konzistence masa je ovšem delikátní. Jde o všestranný kousek, který lze po uvaření nakrájet a jíst jen tak, s omáčkou nebo osmažit. My uzený jazyk uvařili a doplnili kroupy a hráškem. Dlouho jsme si tak nepochutnali. 

Suroviny

Na jazyk
uzený (3–4 kusy podle velikosti)
sůl
oloupaná
nové koření 5 kuliček
pepř celý 5 kuliček
tymián 1 snítka
+ lístky na posypání
Na kroupoto
vepřové sádlo 1 PL
oloupaná
kroupy 300 g
propláchnuté a předem namočené do vody
vývar 1 l
hotový vepřový vývar z jazyka
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
česnek 2 stroužky
podrcené
hrášek cukrový 300 g

Postup

1

Jazyk zalijte dostatkem studené vody, přidejte sůl, cibuli, koření a uvařte doměkka – v tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut.

2

Vyjměte jazyk z vývaru a vložte jej do studené vody, půjde pak lépe oloupat.

3

V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli, až zesklovatí. Přidejte scezené okapané kroupy a chvilku opékejte, pak zalijte vínem a nechte jej odvařit. Následně přilijte 300 ml vývaru, osolte, zamíchejte a přiveďte k varu. Bez pokličky vařte 10 minut, poté odklopte a dolévejte vývar jako u rizota, dokud kroupy nezměknou. Jazyk od kořene ke špičce oloupejte, vložte zpátky do vývaru, pokud zbyl, a ohřejte jej v něm. Pokud vývar nezbyl, ohřejte jazyk na páře.

4

Do kroupota vmíchejte majoránku a česnek. Přidejte hrášek a nechte jej prohřát. Jazyk nakrájejte na plátky a podávejte s kroupotem posypaným lístky tymiánu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...