Vepřový jazyk se dlouho vaří, hotové maso je nutné oloupat, což platí i pro jazyk uzený. Konzistence masa je ovšem delikátní. Jde o všestranný kousek, který lze po uvaření nakrájet a jíst jen tak, s omáčkou nebo osmažit. My uzený jazyk uvařili a doplnili kroupy a hráškem. Dlouho jsme si tak nepochutnali.
Suroviny
Postup
Jazyk zalijte dostatkem studené vody, přidejte sůl, cibuli, koření a uvařte doměkka – v tlakovém hrnci to trvá asi 40 minut.
Vyjměte jazyk z vývaru a vložte jej do studené vody, půjde pak lépe oloupat.
V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm cibuli, až zesklovatí. Přidejte scezené okapané kroupy a chvilku opékejte, pak zalijte vínem a nechte jej odvařit. Následně přilijte 300 ml vývaru, osolte, zamíchejte a přiveďte k varu. Bez pokličky vařte 10 minut, poté odklopte a dolévejte vývar jako u rizota, dokud kroupy nezměknou. Jazyk od kořene ke špičce oloupejte, vložte zpátky do vývaru, pokud zbyl, a ohřejte jej v něm. Pokud vývar nezbyl, ohřejte jazyk na páře.
Do kroupota vmíchejte majoránku a česnek. Přidejte hrášek a nechte jej prohřát. Jazyk nakrájejte na plátky a podávejte s kroupotem posypaným lístky tymiánu.