Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet

Jak na tradiční náplně do koláčů a buchet
sdílet:

Nadýchané kynuté koláče a buchty jsou vysněnou metou a občas také obrovským strašákem každého začínajícího pekaře. Není se ovšem čeho bát. S našimi osvědčenými triky a radami je zvládnete na výbornou hned napoprvé.

Poctivý koláč i buchta stojí a padají na 3 základních pilířích. Jsou jimi:

  • správně připravené těsto
  • perfektně dochucená náplň v hojném množství
  • finální úprava. Tím máme na mysli posypání drobenkou, ozdobení rozinkami či mandlemi nebo potření máslem s rumem a poprášení cukrem – zkrátka drobnosti na závěr, které z obyčejně dobrého pečiva dělají učiněný skvost.

Projdeme si postupně všechny body a uvidíte, že nic se nejí tak horké, jak se uvaří. To, co se nejdříve zdálo jako nadlidský úkol, je jenom posloupnost jednoduchých kroků. A když je dodržíte, výsledkem budou ty nejlepší koláče a buchty pod sluncem.

Nadýchané kynuté těsto

Začneme od začátku. Základem koláčů i buchet je správně připravené, důkladně uhnětené a dobře vykynuté těsto. Právě to dělá často nezkušeným pekařům vrásky. Všechny obavy ale můžete s klidem odhodit. S našimi vyzkoušenými radami, které najdete v odkaze níže, zvládnete kynuté těsto na výbornou hned napoprvé.

Klíčem k úspěchu je trpělivost a poctivá práce. Jakmile kynuté těsto jednou ovládnete, zjistíte, že to není žádná velká věda.

Nejlepší kynuté koláče a buchty

Nejlepší kynuté koláče a buchty

Více

Bez náplně nejsou koláče (ani buchty)

Pozor, bez správně připraveného těsta se při pečení koláčů a buchet neobejdete, ovšem bez skvělé náplně také ne. Není totiž většího zklamání, než když je voňavé nadýchané těsto naplněné mdlou nebo v horším případě vysloveně nedobrou náplní. Základním předpokladem úspěchu také je, že náplně musí být hodně!

Co platí v tomto případě? Ochutnávejte! Pokud vám náplň nechutná už před pečením, v troubě se s ní zázrak opravdu nestane. Žluklý mák, zhořklé ořechy ani přeslazený tvaroh se pečením ve skvělou náplň bohužel nezmění. Pokud jste spokojeni před ovšem pečením, můžete si být jistí, že nepříjemné překvapení vás na plechu čekat rozhodně nebude.

  • Tvarohová náplň

  1. Utřete 250 g měkkého polotučného či tučného tvarohu (nejlépe v kostce) s 40 g vanilkového cukru.
  2. Přidejte 2 žloutky, trochu najemno nastrouhané citronové kůry, 20 g rozpuštěného či změklého másla, špetku soli a promíchejte. Tvaroh nepřešlehejte, jinak z koláčů a buchet vyteče. 

TIP

Pokud budete používat tvaroh ve vaničce, můžete místo 1 žloutku přidat 1 lžíci vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu, náplň bude jemnější a při pečení nebude vytékat. Další možností je také přidat do tvarohu rozpuštěné máslo, vychlazením v lednici náplň díky máslu ztuhne a bude se s ní pak lépe pracovat.

  • Maková náplň

  1. V kastrůlku smíchejte 300 ml mléka a 200 g mletého máku a přiveďte k varu. Za stálého míchání krátce svařte.
  2. Přidejte 20 g vanilkového cukru, 1 lžíci švestkových povidel a špetku mletého hřebíčku a mleté skořice. Doslaďte podle chuti moučkovým cukrem (my používáme cca 2 lžíce).
  3. Stáhněte, nechte zchladnout a vmíchejte 50 ml rumu tuzemáku.

TIP

Pokud je maková náplň příliš řídká, nastrouhejte do ni tvrdý perník nebo rozdrobte máslové sušenky. Čím víc povidel přidáte do makové náplně, tím tvárnější bude a bude se méně drobit. Náplň můžete ještě vylepšit například rozinkami v rumu, nebo nasekanými sušenými švestkami

  • Povidlová náplň 

  1. Smíchejte 200 g povidel se 2 lžícemi tuzemáku, špetkou mletého badyánu.
  2. Oslaďte cca 2 lžícemi moučkového cukru (podle chuti) a podle potřeby zahustěte perníkem na strouhání. Pokud je náplň naopak příliš hustá, rozřeďte ji tuzemákem, vodou nebo citronovou šťávou. 

TIP

Množství vody či tuzemáku, kterým je potřeba povidla rozředit, záleží na jejich tuhosti. Povidla, která se běžně prodávají v supermarketech nejsou tak koncentrovaná, proto mnoho tekutiny nepotřebují. Pokud však máte domácí povidla nebo od malovýrobců, která jsou skoro černá, budou pravděpodobně vyžadovat tekutiny daleko víc.

  • Ořechová náplň

  1. 40 g másla rozpusťte v kastrůlku a lehce na něm opečte 150 g jemně mletých vlašských ořechů.
  2. Přidejte 100 g moučkového cukru, promíchejte a ještě chvilku nechte pražit (pozor, aby cukr příliš nezkaramelizoval a nezhořkl!).
  3. Přilijte 200 ml horkého mléka, důkladně promíchejte a nechte vychladnut. Podle potřeby zahustěte mletými piškoty.

Sladké finále aneb máslo, drobenka, rozinky, mandle a spol.

A jsme ve finiši. Kynuté těsto na jedničku, náplně se na jazyku přímo rozplývají... Zdálo by se, že lepší už to být ani nemůže. Může! Jsou to právě drobnosti na závěr, které z vašeho koláče či buchet udělají malé mistrovské dílo. 

  • Buchty po vytažení potřete směsí rozpuštěného másla a rumu, a pokud chcete, poprašte moučkovým cukrem. Sladká voňavá vstvička zaručí, že budou ještě neodolatelnější.
  • S koláči si můžete vyhrát ještě o maličko víc. Ovšem v tomto případě dříve, než je strčíte do trouby. Ozdobte je rozinkami namočenými v rumu, celými loupanými mandlemi či mandlovými plátky (ty radíme předem namočit, aby se v troubě nespálily) nebo je posypte tolik oblíbenou drobenkou.
  • Říkáte si, že příprava drobenky není vlastně vůbec složitého? Opak je pravdou. Vychytat správný poměr surovin tak, aby výsledek byl křupavý, ne moc mastný, ani prášivý, a především, aby držel v hezkých hrudkách a neroztekl se do všech světových stran, není jen tak. 
Jak na dokonalou drobenku?

Jak na dokonalou drobenku?

Více

Související články

Jak na dokonalou drobenku?
  • Tipy a triky

Jak na dokonalou drobenku?

Drobenka či žmolenka je dokonalou třešničkou koláči. Zlatavá křupavá vrstvička vonící máslem, která chuťově vyváží kyselejší ovoce. Jaký je správný poměr surovin, který zaručí tu správnou křupavost drobenky? Jak na to, aby nebyla příliš...
Jak na piškotové těsto
  • Tipy a triky

Jak na piškotové těsto

Nadýchaný, vláčný a lehký jako peříčko – správný piškotový korpus není žádná sušinka, ale dokonalý základ pro jednoduché moučníky i pro luxusní a rafinované dorty a zákusky. Poradíme vám, jakých chyb se vyvarovat i jaké suroviny použít,...
Autor: Martina Zajícová

Obchod Apetit