Alternativní káva nyní i v českých podnicích

Alternativní káva nyní i v českých podnicích
sdílet:
Káva není jen espresso. Dobrou kávu lze připravit i jinými, levnějšími metodami. Na výsledném nápoji ulítnete podobně jako na dobrém espressu. A možná ještě víc! Ochutnat ho teď poprvé můžete i v české restauraci.

French press, aeropress, vacuum pot, drip – znějí vám ta slova cize? Mají jedno společné: všechno jsou to alternativní přípravy kávy. Nevyužívají zbytečně drahé a složité stroje na přípravu espressa, ale jiné jednoduché pomůcky, které vycházejí z principu louhování mletých kávových zrn a jejich včasného odstranění z nápoje. Více o nich například na stránkách české pražírny Doubleshot, kde najdete i videoukázky alternativní přípravy kávy včetně filtrování kávy pomocí japonského keramického filtru.

Alternativní káva v restauracích


Jako naprostou novinku nyní kávu z filtru zavádí do své nabídky pražská michelinská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, v jejímž nápojovém menu už espresso nenajdete. Jako vůbec první česká restaurace nabízí jednodruhovou výběrovou kávu připravenou na japonském keramickém filtru Hario V60, aktuálně je to keňská káva ze závodu Karagoto. Podnik ji nabízí nekompromisně bez mléka a cukru. Kávová zrna pro La Degustation vybírá a praží Doubleshot.

Tato první vlaštovka vychází vstříc novému zahraničnímu trendu, kde prvotřídní podniky věnují velkou péči a pozornost nejen samotným pokrmům, ale také bezchybné kávě. „Doufáme, že se nechají restaurace u nás i ve světě inspirovat a ve špičkových restauracích bude mít špičková káva své místo čím dál tím více. Zatím je v restauracích spíše popelkou,“ myslí si Jaroslav Tuček, spolumajitel pražírny Doubleshot. Je paradoxní, že ač espresso patří k nejoblíbenějším kávovým nápojům v českých podnicích, jsou alternativní metody mnohem jednodušší jak na vybavení, tak na správný postup přípravy kávy.

Kde ještě ochutnat

V Praze nabízí alternativní přípravy kávy například karlínská kavárna Můj šálek kávy, letenské bistro Love Kidó nebo vinohradský Monolok, v Brně můžete ochutnat kávu z filtru v kavárně Fusion nebo třeba v Cafe Mitte. Kávu vám často přinesou již ve skleněném džbánku nebo keramickém šálku na stůl, tak se nestyďte požádat o ukázku přípravy kávy pěkně zblízka. Je to zážitek, který nás baví pořád znovu a znovu a…

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit