0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Alternativní káva nyní i v českých podnicích

Alternativní káva nyní i v českých podnicích
sdílet:

Káva není jen espresso. Dobrou kávu lze připravit i jinými, levnějšími metodami. Na výsledném nápoji ulítnete podobně jako na dobrém espressu. A možná ještě víc! Ochutnat ho teď poprvé můžete i v české restauraci.

French press, aeropress, vacuum pot, drip – znějí vám ta slova cize? Mají jedno společné: všechno jsou to alternativní přípravy kávy. Nevyužívají zbytečně drahé a složité stroje na přípravu espressa, ale jiné jednoduché pomůcky, které vycházejí z principu louhování mletých kávových zrn a jejich včasného odstranění z nápoje. Více o nich například na stránkách české pražírny Doubleshot, kde najdete i videoukázky alternativní přípravy kávy včetně filtrování kávy pomocí japonského keramického filtru.

Alternativní káva v restauracích

Jako naprostou novinku nyní kávu z filtru zavádí do své nabídky pražská michelinská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, v jejímž nápojovém menu už espresso nenajdete. Jako vůbec první česká restaurace nabízí jednodruhovou výběrovou kávu připravenou na japonském keramickém filtru Hario V60, aktuálně je to keňská káva ze závodu Karagoto. Podnik ji nabízí nekompromisně bez mléka a cukru. Kávová zrna pro La Degustation vybírá a praží Doubleshot.

Tato první vlaštovka vychází vstříc novému zahraničnímu trendu, kde prvotřídní podniky věnují velkou péči a pozornost nejen samotným pokrmům, ale také bezchybné kávě. „Doufáme, že se nechají restaurace u nás i ve světě inspirovat a ve špičkových restauracích bude mít špičková káva své místo čím dál tím více. Zatím je v restauracích spíše popelkou,“ myslí si Jaroslav Tuček, spolumajitel pražírny Doubleshot. Je paradoxní, že ač espresso patří k nejoblíbenějším kávovým nápojům v českých podnicích, jsou alternativní metody mnohem jednodušší jak na vybavení, tak na správný postup přípravy kávy.

Kde ještě ochutnat

V Praze nabízí alternativní přípravy kávy například karlínská kavárna Můj šálek kávy, letenské bistro Love Kidó nebo vinohradský Monolok, v Brně můžete ochutnat kávu z filtru v kavárně Fusion nebo třeba v Cafe Mitte. Kávu vám často přinesou již ve skleněném džbánku nebo keramickém šálku na stůl, tak se nestyďte požádat o ukázku přípravy kávy pěkně zblízka. Je to zážitek, který nás baví pořád znovu a znovu a…

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit