Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1741 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 224 g
Tuky 88 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sofistikovaná verze ledové kávy důstojně zastoupí dezert.

Suroviny

káva 700 ml
vychlazená, nejlépe připravená za studena (viz Něco navíc)
mléko 230 ml
polotučné
čokoládová zmrzlina
kupovaná nebo podle našeho základního receptu
smetana ke šlehání 250 ml
ušlehaná
Na karamelový sirup
třtinový cukr 200 g
voda 300 ml
vroucí
javorový sirup 1 PL
lze použít i zlatý sirup

1 Na sirup do hrnce se silným dnem nasypte vrstvu cukru, aby pokryl dno, a zahřívejte na středním plameni. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje, posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, karamel prudce zabublá) a nechte mírným varem vařit 10–15 minut. Pak přimíchejte javorový sirup a přes sítko přelijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. (Takto připravený sirup se hodí nejen do drinků, ale také na lívance, kaše...)

2 Ve džbánu smíchejte kávu a mléko, doslaďte podle chuti sirupem. Do sklenic rozdělte kopečky zmrzliny a zalijte mléčnou kávou. Ozdobte šlehačkou a karamelovým sirupem.

Základní čokoládová zmrzlina

Základní čokoládová zmrzlina

Více

NĚCO NAVÍC
Kávu umletou nahrubo nasypte do vysokého džbánu s uzávěrem a dolijte chladnou vodou (1 díl kávy na 8 dílů vody). Zamíchejte, přikryjte a nechte v chladu 18 hodin louhovat. Přes sítko přelijte do mísy a pak přes plátýnko zpět do džbánu. Opakujte, dokud nezachytíte všechny částečky kávy. Takto připravená káva v lednici vydrží až měsíc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit