0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1741 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 224 g
Tuky 88 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sofistikovaná verze ledové kávy důstojně zastoupí dezert.

Suroviny

káva 700 ml
vychlazená, nejlépe připravená za studena (viz Něco navíc)
mléko 230 ml
polotučné
čokoládová zmrzlina
kupovaná nebo podle našeho základního receptu
ušlehaná
Na karamelový sirup
třtinový cukr 200 g
voda 300 ml
vroucí
javorový sirup 1 PL
lze použít i zlatý sirup

1 Na sirup do hrnce se silným dnem nasypte vrstvu cukru, aby pokryl dno, a zahřívejte na středním plameni. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje, posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, karamel prudce zabublá) a nechte mírným varem vařit 10–15 minut. Pak přimíchejte javorový sirup a přes sítko přelijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. (Takto připravený sirup se hodí nejen do drinků, ale také na lívance, kaše...)

2 Ve džbánu smíchejte kávu a mléko, doslaďte podle chuti sirupem. Do sklenic rozdělte kopečky zmrzliny a zalijte mléčnou kávou. Ozdobte šlehačkou a karamelovým sirupem.

NĚCO NAVÍC
Kávu umletou nahrubo nasypte do vysokého džbánu s uzávěrem a dolijte chladnou vodou (1 díl kávy na 8 dílů vody). Zamíchejte, přikryjte a nechte v chladu 18 hodin louhovat. Přes sítko přelijte do mísy a pak přes plátýnko zpět do džbánu. Opakujte, dokud nezachytíte všechny částečky kávy. Takto připravená káva v lednici vydrží až měsíc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč