0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1741 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 224 g
Tuky 88 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sofistikovaná verze ledové kávy důstojně zastoupí dezert.

Suroviny

káva 700 ml
vychlazená, nejlépe připravená za studena (viz Něco navíc)
mléko 230 ml
polotučné
čokoládová zmrzlina
kupovaná nebo podle našeho základního receptu
smetana ke šlehání 250 ml
ušlehaná
Na karamelový sirup
třtinový cukr 200 g
voda 300 ml
vroucí
javorový sirup 1 PL
lze použít i zlatý sirup

1 Na sirup do hrnce se silným dnem nasypte vrstvu cukru, aby pokryl dno, a zahřívejte na středním plameni. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje, posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, karamel prudce zabublá) a nechte mírným varem vařit 10–15 minut. Pak přimíchejte javorový sirup a přes sítko přelijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. (Takto připravený sirup se hodí nejen do drinků, ale také na lívance, kaše...)

2 Ve džbánu smíchejte kávu a mléko, doslaďte podle chuti sirupem. Do sklenic rozdělte kopečky zmrzliny a zalijte mléčnou kávou. Ozdobte šlehačkou a karamelovým sirupem.

NĚCO NAVÍC
Kávu umletou nahrubo nasypte do vysokého džbánu s uzávěrem a dolijte chladnou vodou (1 díl kávy na 8 dílů vody). Zamíchejte, přikryjte a nechte v chladu 18 hodin louhovat. Přes sítko přelijte do mísy a pak přes plátýnko zpět do džbánu. Opakujte, dokud nezachytíte všechny částečky kávy. Takto připravená káva v lednici vydrží až měsíc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/7

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit