Sofistikovaná verze ledové kávy důstojně zastoupí dezert.
Suroviny
Postup
Na sirup do hrnce se silným dnem nasypte vrstvu cukru, aby pokryl dno, a zahřívejte na středním plameni. Počkejte, až se cukr roztaví a zkaramelizuje, posypte další dávkou cukru a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechen cukr. Hrnec zvedejte z plotny a kružte jím, aby se karamel nepřipálil. Poté zalijte vodou (pozor, karamel prudce zabublá) a nechte mírným varem vařit 10–15 minut. Pak přimíchejte javorový sirup a přes sítko přelijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout. (Takto připravený sirup se hodí nejen do drinků, ale také na lívance, kaše...)
Ve džbánu smíchejte kávu a mléko, doslaďte podle chuti sirupem. Do sklenic rozdělte kopečky zmrzliny a zalijte mléčnou kávou. Ozdobte šlehačkou a karamelovým sirupem.
[[nid:33222]]
NĚCO NAVÍC
Kávu umletou nahrubo nasypte do vysokého džbánu s uzávěrem a dolijte chladnou vodou (1 díl kávy na 8 dílů vody). Zamíchejte, přikryjte a nechte v chladu 18 hodin louhovat. Přes sítko přelijte do mísy a pak přes plátýnko zpět do džbánu. Opakujte, dokud nezachytíte všechny částečky kávy. Takto připravená káva v lednici vydrží až měsíc.