Co to je a proč byste ji měli ochutnat?
Název zní prapodivně, ale když dodáme, že se jedná o produkt původem ze Španělska a v originále se píše chufa, začne mnohým svítat. Seschlé ‚oříšky‘ však nejsou nic jiného než hlízy rostliny Cyperus esculentus. Pokud jezdíte na dovolenou do oblasti kolem španělské Valencie, už asi víte, o čem je řeč. Tamní klima této rostlině svědčí, a proto většina k nám dovážené produkce pochází právě odsud. K dostání je čerstvá i sušená a podle toho je vhodná jako zdravá svačinka nebo třeba pro přípravu müsli. Variací, jak ji zobat, je nepočítaně.
Čufa neobsahuje cholesterol ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku. Umí regulovat střevní funkce, snižuje cholesterol, chová se jako probiotikum. Blahodárně působí na kardiovaskulární systém, podporuje hubnutí, obsahuje minerály, vlákninu i proteiny – je zkrátka učiněným elixírem zdraví. Nejde však o žádnou novinku, znali ji už ve starém Egyptě, a pokud bychom měli o něčem říct, že je to prověřené staletími, pak je to právě čufa.
Vyznavačům ekologického životního stylu bude vyhovovat i to, že se pěstuje bez chemie, sklízí se tradičně a je skladována v přirozených podmínkách, takže v ní zůstávají zachovány veškeré látky včetně vitaminů. Ať už ji použijete jako olej, mouku, nebo ji budete mlsat místo oříšků, neuděláte chybu. Naopak vašemu tělu prospěje. V biokvalitě ji koupíte na www.chufa.cz.