Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Famózní řecká kuchyně: Objevte chutné skvosty perly Středomoří!

Řecký salát se sýrem feta, olivami a zeleninou
ZDROJ: galyafanaseva / Pixabay
sdílet:

V řecké kuchyni hraje hlavní roli čerstvá zelenina, ryby, olivový olej, víno, jehněčí maso, chléb pita, olivy, bylinky, sýr feta a bílý jogurt. Seznamte se s řeckými specialitami, na dovolené v Řecku to určitě zúročíte.

 

Kolik vlivů, tolik chutí

Dnešní země na jihu Balkánského poloostrova a na Pelopónésu byla součástí mnoha říší, což se projevilo na její současné kuchyni. S každou další invazí a osídlením přicházely nové a nové kulinářské vlivy – z Balkánu, od Římanů, Benátčanů, Turků, Slovanů a dokonce i Angličanů.

  • Významný dopad na vývoj řecké gastronomie měla zejména Osmanská říše.
  • V této době musela všechna řecká jídla přijmout turecké názvy, které jim v mnoha případech vydržely dodnes. Jde například o tzatziki, hummus, baklavu, halvu nebo pita chléb.

Jaké jsou typicky řecké suroviny?

Řecko je národem drobných farmářů, kteří se věnují pěstování zeleniny a ovoce, obilovin, luštěnin i domácí výrobě olivového oleje a sýrů jako je feta, halloumi, kefalotiri, kasseri nebo graviera.

  • Řecké klima je ideální pro pěstování olivovníků a citroníků, které produkují dvě velmi důležité suroviny řecké kuchyně - citrony a olivy. 
  • Z bylinek nejvíce využívají oregano, mátu, tymián, které rostou v Řecku divoce, bazalku, muškátový oříšek nebo česnek.
  • Řekové rádi sahají po luštěninách všeho druhu, hlavní obilovinou je ječmen.
  • Oblíbenou a hojně používanou zeleninou jsou rajčata, lilek, brambory, zelené fazolky, paprika, špenát, artyčoky, vinné listy či u nás nepříliš známá okra.
  • Velkou část zejména kopcovitých oblastí Řecka tvoří vinice. Známým řeckým vínem je retsina, které během skladování získává chuť pryskyřice z dřevěných sudů.
  • Co se týče jiných alkoholických nápojů, typicky vám zde nalijí panáka anýzového likéru ouzo, který se vyrábí lisováním hroznů a směsi koření - anýzu, máty, hřebíčku, skořice a fenyklu.

Jako předkrm choriatiki, tzatziki nebo chorta

Pod jménem choriatiki se ukrývá řecký salát s fetou, rajčaty, okurkou, cibulí a černými olivami, který je velmi populární po celém světě. Výběr předkrmů a salátů je však v Řecku daleko širší.

  • Klasikou je salát tzatziki, který je směsí hustého řeckého jogurtu, česneku, nastrouhané okurky, olivového oleje, kopru a kapky citronové šťávy. Chutná skvěle samostatně i jako dip k e grilovanému masu či zelenině.
  • Salát chorta či horta (řecké slovo horta znamená tráva) představuje spařené části zelených rostlin jako jsou špenát, pampeliška nebo mangold. Ty se zakápnou citronovou šťávou, olivovým olejem a pochoutka plná vitamínů je na světě.
  • Další specialitou je dip, salát či pomazánka taramasalata, který se připravuje rozmixováním rybích jiker, chlebové střídky namočené ve vodě, oleje, cibule a citronové šťávy. Podává se s čerstvou zeleninou.

Spanakopita a keftedes ke svačině i k hlavnímu jídlu

Toto slané pečivo či koláč z filo těsta, naplněné směsí špenátu, citrónové šťávy, fety a kopru, najdete v nabídce řeckých taveren i luxusních restaurací.

  • Tradičně se podává nakrájený na malé trojúhelníky a konzumuje se lehce ohřátý společně s proslulým tzatziki.
  • Byl vynalezen během turecké okupace jako jídlo pro zemědělce, kteří "chleba se špenátem" nosili zabalený s sebou v kapse a svačili ho během práce.

Keftedes jsou masové kuličky (kofty), které se podávají jako předkrm nebo příloha slavné řecké musaky, ale mohou představovat i plnohodnotný hlavní chod v kombinaci s rýží a řeckým salátem.

  • Keftedes se připravují na grilu nebo na pánvi tradičně z mletého hovězího masa a nesmí chybět rajčatová omáčka.
  • Vegetariánskou variantou jsou rajčatové karbanátky tomatokeftedes typické pro oblast Santorini. Jsou v nich pouze rajčata, cibule, petržel, máta a hladká mouka pro zahuštění.
  • Další populárním pokrmem jsou kolokithokeftedes, což jsou smažené kuličky nebo placičky připravované z nastrouhaných cuket, fety, česneku a vejce. Přidává se do nich kopr a máta.

Gyros a souvlaki: Jaký je mezi nimi rozdíl?

Obě tato jídla patří k řeckému fast foodu a liší se prakticky jen úpravou masa.

  • V Čechách známější gyros, který se ale správně vyslovuje „jiros“, je grilované maso napíchnuté na vertikální otáčející jehlu, ze kterého se odřezávají opečené kousky.
  • Zatímco souvlaki jsou špízy z marinovaných kousků masa, které se pečou v troubě.
  • Obě jídla se podávají s pitou, zeleninou, tzatziki, ale také s hranolkami.

Zapečené dobroty musaka a pastitsio

Světově známá musaka se v Řecku připravuje ke speciálním příležitostem, svátkům či oslavám a dala by se popsat jako exotičtější varianta italských lasagní.

  • Místo těstovin zastávají plátky lilku, které se prokládají mletým jehněčím masem. Nesmí chybět bešamelová omáčka, která po upečení vytváří zlatou kůrku.
  • V závislosti na konkrétní oblasti se pak jehněčí maso nahrazuje hovězím, místo lilků se může použít cuketa nebo brambory.
  • Ještě podobnější lasagním je pokrm zvaný pastitsio, který připomíná i americký mac and cheese. Skládá z vrstev těstovin ve tvaru trubiček, rajčat, mletého jehněčího masa a bešamelu, které se sypou strouhaným sýrem kefalotyri nebo kasseri.

Plněné vinné listy, rajčata nebo papriky

Každá řecká domácnost má svou vlastní variaci dolmades, ale tradičně jsou to balíčky z vinných listů plněné rýží a zeleninou. Pokrm yemista nebo gemista znamená „plněný“ a jde o rajčata a zelené papriky naplněné rýží a vnitřními částmi zeleniny.

  • Dolmades i yemista existují v čistě vegetariánské variantě, ale do náplně se může přidat i mleté maso.
  • Jako dip se k nim podává řecký jogurt a feta.
  • Kromě bezmasých variant si vegetariáni pochutnají třeba na dušeném špenátu s rýží zvaném spanakorizo či míchanými vejci s rajčaty, fetou, olivovým olejem dochucenými oregánem a tymiánem, kterým se říká strapatsada.

A sladká tečka? Základem řeckých dezertů je med a filo těsto

Pokud máte hodně rádi sladké, v Řecku si přijdete na své.

  • Sladkostí číslo jedna je baklava neboli mnohovrstevnaté filo těsto plněné nasekanými oříšky, to vše namočené v medu a cukrovém sirupu.
  • Další variantou je kataifi, což jsou do klubíčka zamotané nitky filo těsta, opět smíchané s oříšky, skořicí a hojně zalité cukrovým sirupem a máslem.
  • Třetím moučníkem z filo těsta je bougatsa, plátky filo těsta plněné pudinkem ze semolinové krupice. V Řecku se jí spíše ke snídani nebo k odpolední svačině a existuje i slaná varianta s mletým masem či sýrem.
  • Mezi další dezerty, které můžete v Řecku ochutnat, patří sezamová chalva či rýžový pudink rizogalo.
  • Za zmínku stojí také koláč vasilopita, který se v Řecku podává po novoroční půlnoci. Ukrývá minci zvanou „fluraki“. A kdo jí ve svém kousku najde, v následujícím roce ho štěstí a bohatství nemine.
  • K zákuskům si nezapomeňte dát řeckou kávu ellinikos, která připomíná našeho „turka“, ale připravuje se v měděné džezvě na horkém písku.
  • Ledovou kávovou variantou je celosvětově oblíbené osvěžující frapé.
 
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín