„V 15. století by jim za to usekli ruce. Ano, vím, že se to dělá, ale nechtějte po mně, abych ukazoval. Za nás mohu slíbit, že se to nikdy nedělalo, a dělat nebude,“ prohlásil prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek.
Postup, podle něhož se pivo nejprve nechá vařit na vyšší stupňovitost a potom se rozředí vodou na požadovaných dvanáct nebo deset stupňů, se ve světě používá běžně. Tradiční české pivo se však podle všech receptur vařilo od počátku na konečnou stupňovitost a přidávání vody po uvaření nepřicházelo v úvahu. Díky podmínkám pro využívání ochranné známky České pivo ale nyní však celá řada tuzemských pivovarů od původních postupů ustupuje.
„Podmínky pro použití známky jsme vyjednávali dva roky. Bylo to složité, a výsledkem je kompromis, podle něhož je možné známku využít pro drtivou většinu vyráběných piv,“ uvedl Veselý. „Naším cílem bylo, aby ochranná známka vydržela a nemuseli jsme neustále reagovat na změny technologií,“ dodal. Kvalitu českých piv bude kontrolovat Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Ta by do budoucna měla také vést seznam piv, která známku využívají.