Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě
Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

4.2/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4489 kcal
Bílkoviny 261 g
Sacharidy 36 g
Tuky 363 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě je pokladem našich prababiček. Maso můžete péci i pozvolna – když se připravuje při nižší teplotě, je ještě šťavnatější. Pivo mu dodá už v marinádě skvělý nádech, šťávu mírně zkaramelizuje a dodá jí vyrovnanou chuť.

Suroviny

nebo krkovice
olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
mletý
kmín 2 ČL
mletý
sůl
střední

Postup

1

Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem i pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin marinujte; maso jednou otočte.

2

Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C.

3

Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským papírem.

4

V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte.

5

Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

04.01.2010 13:53
Maso připraveno přesně podle receptu se setkalo s velkým ohlasem a dožadováním přídavků:-)
04.01.2008 07:22
Proboha, proč mám maso před vložením do pekáčku osušit a pak jej znovu polít marinádou? To mi nejde na rozum...
01.02.2008 17:47
Maso se musí osušit, protože se před tím než ho "znovu" polijeme marinádou opéká. Když ho neosušíš, zbytečně se vystavíš riziku přismahnuté marinády - mimo jiné. Rozhodně to má své opdostatnění.
02.09.2007 08:40
Recept se nachází v č.5/05, str.28

Apetit magazín