Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Staročeská vepřová pečeně na zázvoru a pivě

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3109 kcal
Bílkoviny 291 g
Sacharidy 36 g
Tuky 213 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso můžete péci i pozvolna – když se připravuje při nižší teplotě, je ještě šťavnatější. Pivo mu dodá už v marinádě skvělý nádech, šťávu mírně zkaramelizuje a dodá jí vyrovnanou chuť.

Suroviny

vepřové maso 1.5 kg
nebo krkovice
olej 1 PL
zázvor (čerstvý) 1 PL
mletý
kmín 2 ČL
mletý
sůl
pivo světlé 250 ml
sádlo 1 PL
cibule 3 ks
střední

Omyté a osušené maso vložte do vhodné nádoby, osolte, posypte zázvorem, kmínem a přelijte olejem i pivem. Uložte na chladné místo a několik hodin marinujte; maso jednou otočte.

2 Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 ˚C. Maso vyjměte z marinády a osušte kuchyňským papírem. V troubě v pekáčku rozehřejte sádlo a ze všech stran na něm opečte vepřové společně s cibulí. Maso dejte do pekáčku, přelijte marinádou a hodinu až hodinu a půl pečte. Průběžně maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte pivem. Hotovou pečeni nakrájejte přes vlákno na plátky a přelijte vypečenou šťávou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/5

Komentáře

Anonym

Proboha, proč mám maso před vložením do pekáčku osušit a pak jej znovu polít marinádou? To mi nejde na rozum...

Anonym

Maso se musí osušit, protože se před tím než ho "znovu" polijeme marinádou opéká. Když ho neosušíš, zbytečně se vystavíš riziku přismahnuté marinády - mimo jiné. Rozhodně to má své opdostatnění.

Anonym

Maso připraveno přesně podle receptu se setkalo s velkým ohlasem a dožadováním přídavků:-)

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...
Jak využít v plantainy v kuchyni?
  • Tipy a triky

Jak využít v plantainy v kuchyni?

Narazili jste v obchodě na sytě zelené banány, které vypadaly, že je sklidili o měsíc dřív, než měli? Možná to byly právě banány plantain. Tento druh banánů bývá zařazován spíše mezi zeleninu než ovoce. Pojďme se podívat, do jakých pokrmů...
Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...

Obchod Apetit