Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem

Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem

4.4/5 Počet hodnocení: 43
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4269 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 271 g
Tuky 271 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte chuť na pořádný kus masa, upečte si bůček na černém pivu s medem a podávejte s knedlíky nebo se šťouchanými bramborami.

Suroviny

bůček 800 g
libový
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika mletá sladká 1 PL
kmín 1 PL
paprika mletá pálivá 1 PL
česnek 8
drcený
na plátky
med 3 PL

Postup

1

Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku. Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže. Zabalte do sáčku nebo alobalu a nechte přes noc odpočinout.

2

Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Vložte rozbalené maso do pekáčku kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě hodinu.

3

Přelijte vypečenou šťávou a pečte další hodinu a půl. Každých 20 minut přelévejte. Pokud se tuk příliš vypéká, bůček mírně podlijte vlažnou vodou.

4

Mezitím si v kastrůlku asi pět minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup.

5

K masu přisypte cibuli a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem.

6

Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí.

7

Pekáč s cibulí zahřejte na sporáku, přilijte 100 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte.

8

Podávejte klasicky s dušeným zelím a bramborovými knedlíky nebo jen se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
K masu můžete dát péct přepůlené palice česneku. Jestli nějaký bůček zbude, dejte si ho po vychladnutí na chleba s cibulí. Dobu pečení můžete zkrátit na polovinu, když zvýšíte teplotu na 180 a pak 220 °C. Maso se ale nebude tak rozplývat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

Petra
Adamcová

Lahůdka.. :-)

Martina
Zrubecová

ja teda vôbec nemusím bôičk ani náhodou ale tomuto som proste prepadla komplet

Jana
Kopřivová

Super, přesně tak mají naše recepty fungovat! :)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč