Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem
Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem

4.4/5 Počet hodnocení: 49
Více než dvě hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3239 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 74 g
Tuky 269 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte chuť na pořádný kus masa, upečte si bůček na černém pivu a medu. Podávejte ho s chlebem, knedlíky nebo se šťouchanými bramborami. Pomalu pečený bůček na černém pivu se doslova rozplývá na jazyku, ale jeho přípravu můžete také urychlit tím, že zvýšíte teplotu pečení. Ovšem výsledek už nebude takový. Detailnější postup naleznete v receptu.

Suroviny

bůček 800 g
libový
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 ČL
drcený
paprika mletá pálivá 1 ČL
česnek 8 stroužků
drcený
na plátky
med 3 PL

Postup

1

Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku. Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže. Zabalte do sáčku nebo alobalu a nechte přes noc odpočinout.

2

Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Vložte rozbalené maso do pekáčku kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě hodinu.

3

Přelijte vypečenou šťávou a pečte další hodinu a půl. Každých 20 minut přelévejte. Pokud se tuk příliš vypéká, bůček mírně podlijte vlažnou vodou.

4

Mezitím si v kastrůlku asi pět minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup.

5

K masu přisypte cibuli a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem.

6

Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí.

7

Pekáč s cibulí zahřejte na sporáku, přilijte 100 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte.

8

Podávejte klasicky s dušeným zelím a bramborovými knedlíky nebo jen se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
K masu můžete dát péct přepůlené palice česneku. Jestli nějaký bůček zbude, dejte si ho po vychladnutí na chleba s cibulí. Dobu pečení můžete zkrátit na polovinu, když zvýšíte teplotu na 180 a pak 220 °C. Maso se ale nebude tak rozplývat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

27.10.2015 17:55

ja teda vôbec nemusím bôičk ani náhodou ale tomuto som proste prepadla komplet

29.10.2015 16:28

Super, přesně tak mají naše recepty fungovat! :)

03.09.2014 21:27

Lahůdka.. :-)

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...