Když máte chuť na pořádný kus masa, upečte si bůček na černém pivu a medu. Podávejte ho s chlebem, knedlíky nebo se šťouchanými bramborami. Pomalu pečený bůček na černém pivu se doslova rozplývá na jazyku, ale jeho přípravu můžete také urychlit tím, že zvýšíte teplotu pečení. Ovšem výsledek už nebude takový. Detailnější postup naleznete v receptu.
Suroviny
Postup
Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku. Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže. Zabalte do sáčku nebo alobalu a nechte přes noc odpočinout.
Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Vložte rozbalené maso do pekáčku kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě hodinu.
Přelijte vypečenou šťávou a pečte další hodinu a půl. Každých 20 minut přelévejte. Pokud se tuk příliš vypéká, bůček mírně podlijte vlažnou vodou.
Mezitím si v kastrůlku asi pět minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup.
K masu přisypte cibuli a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem.
Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí.
Pekáč s cibulí zahřejte na sporáku, přilijte 100 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte.
Podávejte klasicky s dušeným zelím a bramborovými knedlíky nebo jen se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší.
NĚCO NAVÍC
K masu můžete dát péct přepůlené palice česneku. Jestli nějaký bůček zbude, dejte si ho po vychladnutí na chleba s cibulí. Dobu pečení můžete zkrátit na polovinu, když zvýšíte teplotu na 180 a pak 220 °C. Maso se ale nebude tak rozplývat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pivní menu: 5 receptů, kde hraje pivo hlavní roli(5 receptů )
- Dokřupava vypečený bůček bez komplikací: 25 ověřených receptů a triky, díky kterým bude vždy perfektní(27 receptů )
- Vychutnejte si dokonalý bůček na 21 způsobů(21 receptů )
- Maso a pivo? Nesmrtelná kombinace v ověřených receptech(8 receptů )
Komentáře
ja teda vôbec nemusím bôičk ani náhodou ale tomuto som proste prepadla komplet
Super, přesně tak mají naše recepty fungovat! :)
Lahůdka.. :-)