0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem

Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4269 kcal
Bílkoviny 161 g
Sacharidy 271 g
Tuky 271 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte chuť na pořádný kus masa, upečte si bůček na černém pivu s medem a podávejte s knedlíky nebo se šťouchanými bramborami.

Suroviny

bůček 800 g
libový
sůl
pepř
čerstvě mletý
paprika sladká 1 PL
kmín 1 PL
paprika pálivá 1 PL
česnek 8
drcený
cibule 2 ks
na plátky
pivo tmavé 150 ml
med 3 PL

1 Kůži ponechte na bůčku a nařezejte ji na mřížku. Osolte, opepřete a všechno koření spolu s česnekem zatřete do masa i kůže. Zabalte do sáčku nebo alobalu a nechte přes noc odpočinout. Druhý den ráno předehřejte troubu na 160 °C. Vložte rozbalené maso do pekáčku kůží nahoru. Zvolna pečte v troubě hodinu. Přelijte vypečenou šťávou a pečte další hodinu a půl. Každých 20 minut přelévejte. Pokud se tuk příliš vypéká, bůček mírně podlijte vlažnou vodou.

2 Mezitím si v kastrůlku asi pět minut povařte pivo s medem, až se spojí ve voňavý sirup. K masu přisypte cibuli a bůček potřete připraveným sirupem. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte dalších asi 30 minut dozlatova; občas přelévejte sirupem. Vyjměte maso a nechte 10–15 minut odpočinout – chutě se krásně spojí. Pekáč s cibulí zahřejte na sporáku, přilijte 100 ml vody a míchejte, aby se rozpustily přípečky. Ochutnejte a případně dosolte. Podávejte klasicky s dušeným zelím a bramborovými knedlíky nebo jen se šťouchanými bramborami či bramborovou kaší.

NĚCO NAVÍC
K masu můžete dát péct přepůlené palice česneku. Jestli nějaký bůček zbude, dejte si ho po vychladnutí na chleba s cibulí. Dobu pečení můžete zkrátit na polovinu, když zvýšíte teplotu na 180 a pak 220 °C. Maso se ale nebude tak rozplývat.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

Apetit magazín

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů
  • Tipy a triky

Želírovací prostředky při přípravě domácích džemů

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů
  • Zajímavosti

Mechový dort: Hit Instagramu i milovníků zdravějších dezertů

Je zelený, nadýchaný a fotogenický. Mechový dort je díky svému složení také zdravější alternativou mlsání. Nenechte se zmást, typickou zelenkavou barvu nezískal od potravinářského barviva, ale díky špenátu. Jeho chuť si získá i zapřisáhlé...

Obchod Apetit