Vepřové na pivě a medu

Vepřové na pivě a medu

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6704 kcal
Bílkoviny 340 g
Sacharidy 333 g
Tuky 440 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sváteční oběd: lahodné maso pečené podle irského receptu.

Suroviny

pivo tmavé 300 ml
Guinness
med 100 ml
tekutý
hnědý cukr 250 g
pečeně (karé) 2 kg
vepřová
víno bílé
petrželka snítek
sůl
pepř

1Pivo, med a cukr uveďte do varu a pak zlehka svařujte zhruba na polovinu objemu, až směs zesirupovatí. Nechte vychladnout.

2Troubu předehřejte na 200 °C. Maso osolte a opepřete, vložte do pekáče a pečte dvacet minut. Pak teplotu snižte na 160 stupňů, maso vyjměte a potřete většinou marinády. Vraťte do trouby na dalších čtyřicet až padesát minut; mělo by být pěkně propečené, krásně lesklé a na povrchu zkaramelizované. Často ho potírejte zbylou marinádou. Pokud by se vám zdálo, že se šťáva příliš připéká, můžete dolít trochou horké vody a pekáč během pečení pokrýt alobalem.

3Maso vyjměte a nechte odpočinout. Do pekáče vlijte ještě zbylou marinádu, zastříkněte vínem (nebo vodou) a na sporáku vyvařte na hustou šťávu. Maso pak pokrájejte na tenké plátky.

4Podávejte se smetanovou kaší s kapustou, hromádkou osmažené kapusty, zakápnuté šťávou a ozdobené petrželkou.

Komentáře

Andrea Bartáková

Jednoduché a velmi chutné....jako přílohu jsem volila bramborovou kaši s hořčici a medem a dohromady to nemělo chybu...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit