0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Festival kávy se v Brně pokusí o zápis do Guinessovy knihy rekordů

kava
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Na přelomu března a dubna proběhne v Brně týdenní festival provoněný kávou. Jeho součástí bude i ojedinělá výstava historických kávovarů nazvaná Collezione Enrico Maltoni. Návštěvníci nákupního a zábavního střediska Olympia Brno se tak mohou těšit na přehlídku starých kávovarů, nejrůznější soutěže, ukázky přípravy kávy i četné ochutnávky.

Kávoví mistři v soutěži Latte Art předvedou, co všechno je možné vytvořit na kávové pěně. Pro milovníky barmanské show se chystá Coffee in Good Spirits aneb přehlídka kávy ochucené alkoholem, chybět nebudou ani ochutnávky Cup Tasting, jejichž výtěžek poputuje na konto Linky bezpečí. V neposlední řadě můžete v rámci Festivalu kávy proniknout do tajů její přípravy. Kavárenskou atmosféru dokreslí fotografie stylových italských kaváren a patentů souvisejících se stále se zdokonalujícími technologiemi kávovarů.

Součástí festivalu bude výstava fotografií z fair trade plantáží a obdivuhodná sbírka kávových mlýnků. Velkým zážitkem bude hlavně pro milovníky rekordů pokus o zápis do Giunessovy knihy přípravou největšího cappuccina na světě. Káva a mléčná pěna se bude lít do speciálně vyrobeného 200kg šálku s obsahem 2000 litrů.

Pro milovníky dob dávno minulých ale bude nejzajímavější částí festivalu výstava historických kávovarů. Jejím duchovním otcem je nadšený italský sběratel a vědec Enrico Maltoni, který zasvětil dvacet let výzkumu, hledání a následně restaurování starých kávovarů. Svoji kolekci dvou desítek unikátních exponátů, jimiž vypráví jedinečný příběh kávové kultury od počátku 20. století až do nového milénia, představil poprvé v roce 2001 v Itálii. Výstava je ojedinělá už jen tím, že se jedná o vůbec první počin tohoto druhu na světě.

Festival kávy se bude konat v prostorách brněnské Olympie (www.olympia-centrum.cz) od 26. března do 5. dubna se zajímavým programem vždy od 14.00 do 19.00, o víkendu od 11.00 do 19.00.

Související články

Pravda a mýty o kávě
  • Zajímavosti

Pravda a mýty o kávě

Je káva zdravá? Kolik šálků můžeme vypít denně? A jak má vlastně chutnat správně připravená káva? Provedeme vás mýty o kávě a zodpovíme otázky, na které jste vždycky chtěli znát odpověď, ale báli jste se zeptat. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit