Džezva, tradiční konvička na kávu, dobře vede teplo a vypadá stylově. Můžete však použít i kastrůlek.
Suroviny
káva
8
g
jemně mletá (asi 2 lžičky)
krupicový cukr
2
ČL
kardamom
1
špetka
mletý
Postup
1
Nasypte do džezvy nejdříve kávu, pak cukr a kardamom a zalijte 100 ml studené vody – pořadí je důležité.
2
Směs přiveďte těsně k bodu varu, odstavte a nechte spadnout vzniklou pěnu. Nesmí se však vařit. Vzkypění opakujte ještě dvakrát.
3
Potom nechte krátce usadit kávovou sedlinu a tak, abyste ji nezvířili, nalévejte kávu z výšky asi 8 cm do malých šálků.
4
Pokud se vám těsně před naléváním povede sebrat z povrchu lžičkou pěnu, rozdělte ji do šálků. Nápoj nemíchejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Kávové osvěžení(14 receptů)
- Horké nápoje, které vám rozproudí krev(12 receptů)
- Ach, káva! 34 receptů, které vás nakopnou(34 receptů)