Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kolik kofeinu ukrývá hrnek kafe a kolik jich bez obav vypít aneb Pravda a mýty o kávě

Kolik kofeinu ukrývá hrnek kafe a kolik jich bez obav vypít aneb Pravda a mýty o kávě
sdílet:

Je káva zdravá? Kolik šálků můžeme vypít denně? A jak má vlastně chutnat správně připravená káva? Provedeme vás mýty o kávě a zodpovíme otázky, na které jste vždycky chtěli znát odpověď, ale báli jste se zeptat.

O vhodnosti pití a nepití kávy se vedou debaty, i tom, zda je pro zdraví lepší s mlékem nebo bez. Látkou, která je v hledáčku příznivců i odpůrců kávy, je kofein. Ten má povzbuzující účinky a lékaři radí krotit se v jejím přijmu, pokud máte zdravotní probléma a například bojujete s vysokým krevním tlakem. Zdravým lidem nejlépe napoví čísla.

  • Kofein však obsahují i jiné potraviny, jako například čaj, čokoláda či kolové a energetické nápoje. Je s nimi potřeba v celkovém denním úhrnu počítat. 
  • Průměrný denní příjem kofeinu se liší v závislosti na věku a zemi spolu s jejími kulturními zvyky. Pro představu ale poslouží údaj z Evropského úřadu pro bezpečnosti potravin (EFSA), podle kterého dospělý Evropan mezi 18 a 65 lety přijme 37– 319 mg kofeinu denně.

Mohu se kávou předávkovat?

Na tuto otázku se před lety zeptala redakce Apetitu přímo lékařky. Internistka MUDr. Renata Zelenáková odpovídá: „Důležité je, kolik kávy jste zvyklí pít. Pokud to přeženete, předávkování se může projevit nespavostí, bušením srdce, bolestmi břicha, průjmem, častějším močením, bolestmi hlavy a závratěmi.“

  • Jak uvádí portál českého MInisterstva zemědělství, obvyklá denní konzumace kofeinu v množství až do 400 mg není důvodem k obavám ze zdravotních rizik pro běžnou dospělou populaci, vyjma těhotných žen. 
  • Jak mluví oficiální zdroje o těhotných? Obvyklá denní konzumace kofeinu v množství do 200 mg u těhotných žen je ale zdravotním rizikem pro lidský zárodek.
  • Pro kojící ženy ani jejich děti však jednorázová dávka kofeinu a obvyklá denní konzumace kofeinu v množství do 200 mg zdravotní riziko nepředstavuje.
  • Jednorázově bez obav může zdravý jedinec přijmout kofeinový nápoj s obsahem kofeinu do 200 mg (tedy hrnek turka).

Kofein se v těle odbourává 5 – 10 hodin, takže teoreticky budete-li popíjet nepřetržitě nápoje s kofeinem, může jeho hladina ve vašem těle stále stoupat.

Americké ministerstvo zemědělství (FDA) uvádí mezi příznaky předávkování kofeinem: nespavost, nervozitu, úzkost,  bolest hlavy, zrychlený tlukot srdce, nevolnost.

Odpověď zní: Ano. Předávkování kávou možné je. Pokud jste na na kávu zvyklí, museli byste ji vypít opravdu velké množství najednou než obvykle nebo si dávat jeden šálek za druhým v průběhu celého dne.

Kolik kofeinu obsahuje hrnek kafe? 

Záleží, jakou kávu myslíte, jestli pijete espresso, filtrovanou nebo turka. Platí obecné pravidlo, čím déle je káva (surovina) v kontaktu s vodou, tím více se do kávového nápoje uvolní kofeinu. Pro někoho možná paradoxně se tak není vůbec třeba bát epressa, u něho totiž probíhá extrakce velmi rychle (odtud espresso) a jde o velmi malou dávku připravovaného nápoje. 

  • Podle informací EFSA 60ml šálek espressa obsahuje 80 mg kofeinu, 200 ml filtrované kávy pak 90 mg kofeinu.
  • Některé zdroje hovoří o tom, že klasický český turek nebo káva z frenchpressu, co stojí hodiny na stole, ukrývá až dvojnásobek kofeinu.

Dalším faktorem, který ovlivňuje obsah kofeinu je odrůda kávy. Existují dva druhy kávovníků, přičemž jeden produkuje zrna známá jako arabica, druhý zrna typu robusta. Liší se obsahem kofeinu i aromatickými látkami. Arabica obsahuje méně kofeinu než robusta, její chuť je ovocnější, robusta má chuť zemitou.

Je espresso silnější než turek?

To, kolik kofeinu se z mleté kávy dostane do vašeho šálku, záleží na způsobu přípravy. Když vám barista chystá espresso, prochází čerstvě namletou kávou horká (ale nikoli vroucí) voda pod tlakem 9 barů. Celý proces by neměl trvat déle než 25 – 30 sekund a výstupní teplota vody by neměla přesáhnout 88 °C. Na 8 až 10 g kávy musí za těchto okolností stačit 30 ml vody.

  • Výsledkem přípravy espressa je extrakt, který je plný příjemných aromatických látek, ale do něhož se díky rychlé přípravě neuvolnilo zdaleka tolik kofeinu.
  • Káva sice oplývá výraznou chutí, ale kofeinový zabiják to není. Tím se vysvětluje, proč si Italové mohou dopřát několik maličkých šálků za den, aniž by trpěli předávkováním kofeinem.)

Oproti tomu v Čechách milovaný ‚turek‘ se připravuje zalitím mleté kávy vroucí vodou (tj. o teplotě 100 °C), přičemž sedlina zůstává v hrnečku. Působením vyšší teploty a trvalým louhováním se tak do kávy dostane výrazně více kofeinu.

Odpověď zní: Ne. Intenzivní chuť neznamená více kofeinu.

Je espresso jediný způsob, jak připravit nejlepší kávu?

Pokud narazíte na dobrou kavárnu se schopným baristou, který vám připraví správným způsobem espresso z výběrové kávy, zažijete kávové nebe. Ale připravit espresso v téže kvalitě v domácích podmínkách je podle odborníků a kávových nadšenců – když ne nemožné – tak minimálně složité a nákladné.

Přesto o potěšení dopřát si doma výbornou kávu nemusíte přijít. Je jen třeba zvolit jiný typ přípravy a nešetřit na kvalitní kávě, ideálně z menších farem i pražíren, jejichž směsi kávových zrn mají osobitou chuť i charakter.

  • Dobrou kávu připravíte doma pomocí aeropressu, v džezvě, ve frenchpressu i díky moka konvičce. Každý způsob přípravy má své výhody a dává trochu jinou chuť kávy i množství kofeinu v šálku.

Odpověď zní: Ne. V domácích podmínkách dokonce dosáhnete lepšího výsledku jinými způsoby přípravy.

Musí být káva vždy hořká?

To, jakou chuť má káva, ovlivňuje více faktorů. Jednak odrůda a způsob pražení kávových zrn (například přepražená káva bude hořká s nepříjemnou ‚spálenou‘ dochutí), jednak způsob přípravy.

  • Robusta je více hořká a drsná než arabica a v rámci tohoto dělení existuje ještě mnoho odrůd, které v závislosti na zemi původu, nadmořské výšce, způsobu sklizně i zpracování mohou oplývat škálou chutí od sladké, ovocité, kyselé až k hořké a dřevité.
  • Káva obsahuje mnoho aromatických látek, které se podílejí na její chuti a vůni. Některé z nich jsou těkavé, a proto bude-li káva například před přípravou nějaký čas už namletá, bude chutnat jinak (hůře) než z týchž zrn semletých těsně před přípravou vašeho oblíbeného šálku.
  • Chuť ovlivňuje i délka kontaktu kávy s vodou, její teplota atd. Čím déle se káva louhuje (nebo čím déle prochází voda pístem přístroje na espresso), tím bude výsledek hořčí.

Odpověď zní: Ne. Záleží na odrůdě i způsobu přípravy.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč