0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Lichořeřišnice: zázračné přírodní antibiotikum

lichořeřišnice
ZDROJ: Iler Stoe/Unsplash
sdílet:

Při pohledu na tuto barvami hýřící rostlinku by málokdo tušil, jak zázračně může na lidský organismus působit. Největším benefitem lichořeřišnice či řeřichy je schopnost bojovat se záněty, dopřát si ji můžete i preventivně v rámci očistné kúry.

Zelený ranhojič i antibiotikum

Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus), jak zní správný název této rostliny, se pochází z Jižní Ameriky, odkud se postupně rozšířila po celém světě. Na mnoha místech postupně zplaněla a ně některých místech, například na Havaji, je dokonce považována za invazivní druh.

Kultivary lichořeřišnice se dnes pěstují v různých barevných variantách jako okrasné letničky nebo jako řízné zpestření letních salátů.

  • Antibakteriální účinky lichořeřišnice jsou známy již celá staletí. V oblasti dnešní Kolumbie, Peru a Ekvádoru obkládají čerstvou rostlinou kožní rány, kterými je hojí. Odvar pak používají k léčbě vnitřních bakteriálních infekcí

Jak poznáme lichořeřišnici?

Lichořeřišnice větší patří mezi pnoucí byliny, které si do výšek často pomáhají šplháním po okolních rostlinách. Květy lichořeřišnice mají výrazně zbarvený kalich, který tvoří pět žlutých, oranžových, červených nebo fialových lístků. Celá rostlina včetně květu je jedlá.

Kam s lichořeřišnicí v kuchyni?

Vzhledem k tomu, že celá rostlina je jedlá a má skvělou říznou chuť, dovede lichořeřišnice zpestřit řadu pokrmů.

  • Příjemná štiplavost chuti jejích květů a mladých lístků se skvěle vyjímá například v letních salátech. 
  • Pestré květy lichořeřišnice jsou skvělou volbou, i pokud jimi chcete pokrm jenom ozdobit. Oranžovo-žluté květy vykouzlí i z obyčejného jídla pokrm jako z fine-dining restaurace.
  • Z listů můžete připravit pesto se znamenitým švihem. Spolu s lístky lichořeřišnice rozmělněte pistácie, přidejte strouhaný parmazán a olivový olej. Pesto dochuťte solí a pepřem a použijte na topinky, do sendvičů či těstovin, případně k ochucení salátového dresinku.
  • Máte-li rádi čerstvé šťávy nebo smoothies, přidejte do mixéru či odšťavňovače několik stonků s listy lichořeřišnice a dopřejte si detoxikační drink plný zdraví prospěšných látek. 

Účinky na zdraví 

Díky bohatému obsahu antibakteriálních látek se lichořeřišnice používá v léčitelství jako přírodní antibiotikum. Při léčbě zánětů se používá již po staletí a její snadné pěstování ve spojení s blahodárnými účinky řadí tuto bylinu na první příčky v dostupnosti přírodních léků. 

Pro své schopnosti bojovat s bakteriemi se výtažky z lichořeřišnice používají nejčastěji:

  • při léčbě dýchacích cest
  • ledvin a močového měchýře
  • Dopřát si též můžete odvar z lichořeřišnice, který je znám pro svou schopnost stimulace růstu vlasů. Odvar aplikujte zevně a zpříjemněte si pravidelnou vlasovou péči opláchnutím a masáží hlavy tímto přírodním zázrakem. Odvar snadno připravíte z jedné hrsti listů a květů lichořeřišnice a ¼ litru vody. Rostliny spařte vroucí vodou, nechte 15 minut vyluhovat a následně přeceďte. 
  • S kožními problémy vlasové pokožky jako například lupy či svědění pokožky hlavy a vypadáváním vlasů též pomůže extrakt z lichořeřišnice, do kterého můžete přidat i další byliny, jako je měsíček lékařský, kopřiva nebo kořen lopuchu. K přípravě extraktu z lichořeřišnice budete potřebovat šedesátiprocentní líh a potřebné byliny. Ty nechejte ponořené v lihu přibližně čtrnáct dní. Po uplynutí této doby extrakt přeceďte a používejte jako léčivou kúru vlasové pokožky. 
  • V případě bakteriálních onemocnění je zlatým pravidlem prevence. I v tomto případě je lichořeřišnice velkým pomocníkem. Odborníci doporučují alespoň 2x ročně provést léčivou antibakteriální a detoxikační kúru tinkturou z lichořeřišnice.

Související články

AD
Jarní detox

Jarní detox

Zima už je nadobro za námi a s probouzejícím se jarem přišel čas očistit znavené tělo a nastartovat organismus lehkým detoxem. Sami na sobě možná až příliš často pociťujete známky „jarní únavy“ - celodenní ospalost, vyčerpání, nechuť se do...
5 divokých bylin, které jíst právě teď
  • Tipy a triky

5 divokých bylin, které jíst právě teď

Již v brzkých jarních týdnech se začne příroda zelenat prvními rostlinami. Nasbíráte je při jarních toulkách na louce, v lese i na březích potůčků. Navíc jsou plné vitaminů a minerálů a látek, které pomáhají čistit organismus.  ...
Salátové listování
  • Tipy a triky

Salátové listování

Dodejte obyčejnému listovému salátu grácii a šmrnc a podávejte ho tak, že na něj všichni dostanou okamžitě chuť! Představujeme vám naše čtyři favority....

Apetit magazín

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr
  • Jak na to

5 kroků, jak si snadno a rychle vyrobit domácí balkánský sýr

Láká vás domácí výroba sýrů? Zkuste začít od něčeho jednoduchého. Sýr balkánského typu je snadný na přípravu, nemusí zrát a rovnou čerstvý se nakládá do slaného nálevu. Odpadne vám tak spousta starostí a téměř okamžitě máte domácí pochoutku...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit