Chladné měsíce v roce jsou na lokální zeleninu poněkud skoupé. Obzvlášť na tu šťavnatou. Řešení však existuje! Jídelníček si můžete zpestřit vlastnoručne vypěstovanou mikrozeleninou. Nepotřebujete k tomu skleník ani žádnou zdatnost zahrádkáře. Řeč je totiž o tzv. klíčení a microgreens rostlinkách, které můžete pěstovat v kuchyni nebo za oknem. Jak mikrozeleninu pěstovat?
Už vám někdy vyrostlo velikonoční osení? Pokud ano, už jen tím jste získali s microgreens zkušenosti. Stejně tak, pokud vám někdy omylem vyklíčila příliš dlouho namočená luštěnina, měli jste co dočinění s klíčením. Tyto dva časově nenáročné a nenásilné způsoby obohacení stravy určitě stojí za úvahu, už proto, že nezatíží vaší peněženku.
- Hlavní důvodem, proč dát klíčení a microgreens šanci, jsou vitaminy skupiny A, B, C, E a K a minerály jako vápník, hořčík, draslík, železo, zinek a selen, které klíčky a mini rostlinky obsahují.
- Zároveň jsou klíčky i mikrozelenina bohaté na zdraví prospěšné antioxidanty.
- Důvodem tohoto nahromadění živin je prostý fakt, že jsou potřebné pro vývoj budoucí rostlinky.
Kam s klíčky a microgreens?
Klíčky i mikrozeleninu upotřebíte v běžném jídelníčku.
- Hodí se do salátů, polévek, sendvičů pro děti do školy, do krabičky do práce, ale i třeba na sváteční stůl jako ozdoba chlebíčků a chuťovek.
- Malinké rostlinky vypadají krásně na jakékoliv příloze.
- Klíčky zas vytvoří křupavý element, který jídlo krásně doplní. Pro začátek můžete vyzkoušet posypat obyčejný chléb se smetanovým sýrem třeba mungo klíčky.
- Microgreens ale dodají nutriční hodnotu i džusu nebo smoothie.
- Ochutí a krásně obarví omelety a dochutí i sladké pokrmy (máta a bazalka za vaším oknem se totiž do microgreens taky počítá).
Klíčení je zábava
Klíčky lze pěstovat kdykoli během roku i v té nejmenší domácnosti a s nízkým rozpočtem. Navíc jsou plné vitamínů a živin, které prospívají vašemu zdraví a pomáhají v boji proti nepříjemnému zimnímu nachlazení.
- Na klíčení se hodí obrovské semen, včetně ředkviček, hrachu, cizrny, fazolí mungo, vojtěšky, pískavice, slunečnice, čočky a celá řada. Každá z nich mají svou jedinečnou chuť.
- Klíčky tedy nejsou nic jiného, než naklíčená semena rostlin, jejíchž části se běžně konzumují.
- Pro začátek to může být nějaký druh luštěniny, kterou koupíte v obchodě (ideálně v bio kvalitě), třeba čočka, hrách, fazole mungo nebo cizrna.
- Ke klíčení určitě přizvěte i děti. Za prvé je to vcelku zábavná činnost, ale i ideální příležitost, jak jim ukázat, že jídlo se jen tak neobjevuje na pultech supermarketu. Dětem můžete dát klíčení na starost, získají tím cenné poznatky z biologie.
Jak na klíčení
- Semena nejprve propláchněte, aby se tak odstranily nečistoty.
- Poté je namáčejte po dobu 20 minut až 12 hodin v závislosti na druhu a velikosti semen. Namáčení zvyšuje obsah vody v semenech a probouzí je z „klidového režimu“.
- Po odkapání a následném proplachování v pravidelných intervalech (dvakrát denně, ráno a večer) semena klíčí, až vyklíčí. Tento proces trvá v řádu několika málo dní.
V čem klíčit
Při domácím klíčení semena namočte, poté se z nich slijte přebytečnou vodu a nechte je při pokojové teplotě (15 až 25 °C) v nádobě na klíčení.
- Jako nádobu na klíčení lze použít mnoho různých typů nádob. Jedním z nich je jednoduchá skleněná nádoba (třeba zavařovačka) s kusem látky upevněným přes okraj (nebo víčkem, do kterého uděláte dírky).
- Na trhu jsou k dispozici i speciální klíčící misky - "stupňovité" nádoby na klíčení z průhledného plastu, které umožňují pěstovat několik "plodin" současně. Rozložením výsevů lze zajistit stálý přísun mladých klíčků.
- Velmi účinný způsob klíčení je však i v obyčejném cedníku.
- Každá nádoba používaná ke klíčení musí umožňovat odtok vody, protože klíčky, které stojí ve vodě, rychle zahnívají.
- V ideálním případě semena nabobtnají (mohou se někdy přilepit ke stěnám nádoby) a během pár dnů začnou klíčit.
Klíčky dobře rostou po celý rok - a jsou tak vhodnou záležitostí právě uprostřed zimy, kdy se dá zasít jen málo jiných jedlých rostlin.
Co jsou to microgreens
Microgreens neboli mikrozelenina je zelenina sklízená těsně po rozvinutí listů (případně s jednou sadou pravých listů).
- Microgreens mají tři základní části: centrální stonek, list nebo listy listenu a obvykle první pár velmi mladých pravých listů.
- Jejich velikost se liší v závislosti na konkrétní pěstované odrůdě, přičemž typická velikost je 25 až 40 mm celkové délky.
- Mikrozelenina je přitom ještě menší než tzv. „baby greens“ (babykarotka, minikukuřice apod.), protože se konzumuje velmi brzy po vyklíčení, nikoli až poté, co rostlina dozraje a vytvoří více listů.
- Vědci považují mikrozeleninu za funkční potravinu, což znamená, že může praktickým způsobem poskytovat důležité mikroživiny. Někteří lidé je označují dokonce za superpotravinu.
Jedlá mladá zelenina se vyrábí z různých druhů zeleniny, bylinek a dalších rostlin. Typická je řeřicha, rukola nebo chia semínka, velmi zdravá je pohanka a zelené osení. Microgreens se používají jako doplněk výživy, vizuální i chuťové vylepšení jídel. Jídlu dokáže dodat sladkost, křupavost ai pikantnost.
Jak pěstovat mikrozeleninu
Z hlediska nákladů a udržitelnosti může být pěstování mikrozeleniny praktickým a ekonomickým způsobem, jak dostat na stůl čerstvé potraviny.
- Pokud se chystáte pěstovat microgreens přes zimu uvnitř za oknem, doporučujeme začít s řeřichou.
- Tu stačí vysít na vatové nebo gázové lůžko nasáklé vodou.
- Semínka nejprve nabobtnají, pustí kořínek a následně z nich vyrostou malé rostlinky, které můžete sklízet. Trvá to zhruba týden až dva. Jediné, co potřebují, je zdroj světla.
Řeřicha je báječná třeba na chleba s vajíčkovou pomazánkou. Budete-li vysévat microgreens na jaře a v létě třeba na balkón použijte zeminu. Vysejte semena na centimetrovou vrstvu zeminy a přikryjte je další tenkou vrstvou zeminy. Půdu zalijte vodou a umístěte na dobře osvětlené místo. Denně semínka zavlažujte, aby byla půda stále vlhká. Mikrozelenina bude připravena ke sklizni za 2 až 3 týdny.
Doporučujeme také vyzkoušet nenáročné druhy truhlíkových salátu mizuna, mibuna nebo oblíbenou rukolu. Stejným způsobem můžete pěstovat i aromatické bylinky, třeba bazalku, mátu nebo meduňku.