Řeřichová polévka

Řeřichová polévka

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 951 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 140 g
Tuky 19 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka má pro vás mnohá plus: svou ostrou svěží chutí povzbudí apetyt, obsahuje až 100 mg vitaminu C, karoten, vitaminy B, minerální látky jako draslík, vápník či železo.

Suroviny

olivový olej 2 ČL
pórek 3 ks
bio, očištěné a pokrájené
brambory 350 g
bio, oloupané a pokrájené na kousky
vývar zeleninový 1 l
pro přípravu použijte 2 kostky zeleninového biobujonu, např. Würzl či Biolinie
řeřicha 75 g
plus trochu na ozdobení
mléko 150 ml
pepř
čerstvý
sůl

V hrnci rozpalte olej a opékejte na něm asi 3 minuty pórek. Pak ho zalijte 2 lžícemi vody, přiklopte a pět minut duste. Přidejte vývar, brambory, uveďte do varu a pod pokličkou vařte 15 minut; až budou brambory měkké. Stáhněte z ohně, přidejte ostříhané řeřichové lístky, mléko a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí i pepřem a už jen mírně prohřejte. Podávejte ozdobené řeřichovými lístky.

NĚCO NAVÍC: Mléko můžete nahradit biojogurtem či kysanou smetanou, a řeřichu zase mladými špenátovými lístky. Opravdovou lahůdku vytvoříte, pokud se vám podaří sehnat řeřichu potoční (dováží ji firma Abasto). Jinak si řeřichu můžete sami snadno vypěstovat na vlhké vatě z biosemen od firmy Semo nebo Sonnentor.

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit