0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Napečte si vlastní ozdoby

vánoční perníčky
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:

Přemýšlíte, jak letos ozdobit vánoční stromeček či štědrovečení stůl? Upečte si něco pěkného – hvězdičku, ovečku nebo rovnou Ježíška. S vizovickým těstem máte na rozdíl od perníčků či lineckého jistotu, že vám ho mlsné jazýčky do Vánoc nezlikvidují.

Vizovické pečivo se poprvé začalo péct ve Vizovicích nedaleko Zlína na přelomu 19. a 20. století, a to v pekařské rodině Lutonských. Tehdy se figurky a ozdoby z tohoto těsta prodávaly na jarmarcích a trzích a chudí lidé je kupovali dětem na hraní nebo na zkrášlení vánočních stromků.

Ozdobičky, které v obchodě nekoupíte

JežekS vizovickým pečivem si můžete opravdu vyhrát. Z těsta se dají tvořit podkovy, sluníčka, andílci, rybičky, kytičky, hvězdičky, komety, adventní věnce, zvonečky, větvičky, sněhuláci nebo třeba ovečky, prasátka a zkusit můžete i Ježíška s celým betlémem. Můžete upéct i PF 2009, pořádného kapříka nebo třeba kroužek na ubrousek. Drobné ozdůbky můžete nejen rozvěsit na vánoční stromeček či zelené větvičky ve váze, ale můžete jimi ozdobit i vánoční dárky nebo je pověsit do oken.

Těsto na vizovické pečivo je velmi prosté – k jeho výrobě vám stačí hladká mouka a voda (přibližně 1dl na 250 g mouky). Aby pečivo vydrželo hodně dlouho a jeho povrch nepopraskal, je velmi důležité těsto pořádně propracovat. Těsto byste měli hníst asi hodinu, až vám vznikne tuhá hmota. Poté těsto zabalte do igelitového sáčku a v ledničce ho nechte minimálně hodinu odležet. Odleželé těsto by po rozříznutí mělo být uvnitř hladké na dotek. Je-li plné hrudek, musíte ho ještě jednou zpracovat.

Fantazii se meze nekladou
Mezitím si připravte pomůcky, které vám pomohou tvarovat a zdobit vaše výtvory. Hodit se budou nůžtičky, nožík, hřebínek, miska s vodou a různá semínka, koření, korálky či mašličky na zdobení.

SlečnaMáte-li těsto správné konzistence, můžete začít s vlastním modelováním a vykrajováním. Vždy si odkrojte jen takový kousek, se kterám budete pracovat. Zbylé těsto nechte v sáčku, aby vám neoschlo. Špičkou nůžek nebo hřebínkem se na těstě dá vyznačit různé vroubkování. Nůžkami se těsto také různě nastřihává. Potřebujeme-li na sebe přilepit dva kousky těsta, musíme spoj nejdříve lehce navlhčit vodou. Pepřem můžeme vytvořit třeba očička zvířátek. Chcete-li ozdoby po upečení zavěsit, nezapomeňte na dírku pro mašli či provázek!

Všechny hotové ozdůbky vyskládejte na nevymazaný plech a nechte je dvě až tři hodiny oschnout. Poté předehřejte troubu na padesát stupňů. Aby byly ozdoby pěkně lesklé, potřete je před pečením rozšlehaným vajíčkem. Plech dejte do trouby a pomalu ozdoby sušte asi tři hodiny. Pro větší lesk je můžete po půl hodině znova přetřít vajíčkem. Pokud chcete, aby byly figurky zbarvené dozlatova či dokonce dohněda, zvyšte před koncem teplotu na osmdesát až sto padesát stupňů.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč