Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 31
Do hodiny Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7926 kcal
Bílkoviny 214 g
Sacharidy 629 g
Tuky 498 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na tenhle nadpozemsky dobrý dezert se zaručeně chytne i Ježíšek!

Suroviny

mléko 875 ml
plnotučné
z velkých vajec
škrob 3 PL
kukuřičný
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
Na malina & piškot a na ozdobu
mražené maliny 4 hrnky
asi 400 g
malinový džem 2 PL
pomerančová šťáva 100 ml
čerstvě vymačkaná
strouhaná
Grand Marnier 80 ml
lze nahradit brandy
citronová babeta 450 g
nakrájená na 1,5cm plátky, lze nahradit jiným piškotem, nakrájeným
min. 33%
vyloupaná semínka

Postup

1

Nejdříve uvařte krém. Do hrnce vlijte mléko a přiveďte ho takřka k varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem, škrobem a špetkou soli. Do vaječné směsi přilévejte za stálého šlehání horké mléko.

2

Směs vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezačne houstnout (pozor, ať se vám nesrazí!). Vlijte do mísy, vmíchejte máslo a vanilku, překryjte povrch potravinářskou fólií (tak se neudělá škraloup) a nechte vychladnout.

3

Maliny vsypte do hrnce, přidejte džem, cukr, pomerančovou šťávu a kůru. Zahřívejte, dokud se džem nerozpustí a maliny nepovolí. Nakonec vmíchejte alkohol. Nechte vychladnout.

4

Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha. Na dno mísy vložte část piškotu a navrstvěte postupně část malin, krému a šlehačky a dvakrát až třikrát zopakujte. Povrch posypte semínky granátového jablka a dejte alespoň na hodinu vychladit.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/12

Komentáře

05.02.2017 10:46

Dobrý den, recept jsem zkoušela již 2x, potřebovala bych upřesnit, na kolik stupňů zahřát krém, aby se nesrazil. Poprvé se mi bohužel srazil. Do jaké konzistence má krém zhoustnout? Přijde mi řídký, po vychladnutí má být tuhý? Děkuji za rady.

06.02.2017 10:00

Dobrý den, teplota žloutkového krému by se měla pohybovat mezi 70 a 80°C. Je opravdu důležité zahřívat žloutkový krém mírně, protože jakmile stoupne teplota výše, žloutky se začnou srážet, jak se to bohužel stalo v jednom případě Vám. Do triflu vůbec nemusí být krém tuhý, ba naopak :-)! Samozřejmě by neměl být úplně tekutý, spíše to bude konzistence řidšího pudinku. Pokud však dáváte přednost pevnějšímu pudinku, přidejte ještě trochu škrobu navíc. Doufáme, že se už pokaždé podaří na výbornou :-)! Redakce Apetitu

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč