Na tenhle nadpozemsky dobrý dezert se zaručeně chytne i Ježíšek!
Suroviny
Postup
Nejdříve uvařte krém. Do hrnce vlijte mléko a přiveďte ho takřka k varu. Mezitím prošlehejte žloutky s cukrem, škrobem a špetkou soli. Do vaječné směsi přilévejte za stálého šlehání horké mléko.
Směs vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezačne houstnout (pozor, ať se vám nesrazí!). Vlijte do mísy, vmíchejte máslo a vanilku, překryjte povrch potravinářskou fólií (tak se neudělá škraloup) a nechte vychladnout.
Maliny vsypte do hrnce, přidejte džem, cukr, pomerančovou šťávu a kůru. Zahřívejte, dokud se džem nerozpustí a maliny nepovolí. Nakonec vmíchejte alkohol. Nechte vychladnout.
Smetanu ušlehejte s cukrem dotuha. Na dno mísy vložte část piškotu a navrstvěte postupně část malin, krému a šlehačky a dvakrát až třikrát zopakujte. Povrch posypte semínky granátového jablka a dejte alespoň na hodinu vychladit.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 22x božský trifle: Skvělé dezerty do poháru, které připravíte raz dva(22 receptů )
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- Panettone, makowiec, štóla: Upečte si na Vánoce něco světového, třeba podle královny Viktorie(21 receptů )
- 8krát nebeský trifle aneb Jak na nejlepší pohár(8 receptů )
Komentáře
Dobrý den, recept jsem zkoušela již 2x, potřebovala bych upřesnit, na kolik stupňů zahřát krém, aby se nesrazil. Poprvé se mi bohužel srazil. Do jaké konzistence má krém zhoustnout? Přijde mi řídký, po vychladnutí má být tuhý? Děkuji za rady.
Dobrý den, teplota žloutkového krému by se měla pohybovat mezi 70 a 80°C. Je opravdu důležité zahřívat žloutkový krém mírně, protože jakmile stoupne teplota výše, žloutky se začnou srážet, jak se to bohužel stalo v jednom případě Vám. Do triflu vůbec nemusí být krém tuhý, ba naopak :-)! Samozřejmě by neměl být úplně tekutý, spíše to bude konzistence řidšího pudinku. Pokud však dáváte přednost pevnějšímu pudinku, přidejte ještě trochu škrobu navíc. Doufáme, že se už pokaždé podaří na výbornou :-)! Redakce Apetitu