Vánoční perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.4 / 5. Počet hodnocení: 336
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 574 g
Tuky 66 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Perníčky si upečte pěkně s předstihem, aby se stihly do Vánoc rozležet. Když před pečením uděláte do perníčků malou dírku, získáte krásné a chutné ozdoby na vánoční stromeček.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
moučkový cukr 140 g
perníkové koření 1 PL
hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán
med 2 PL
vejce 2 ks
tuk 50 g
máslo, hera
Na polevu
bílek 1 ks
citronová štáva
trocha
moučkový cukr 150 g

Postup

1

Mouku a cukr nasypte na vál, přidejte koření, med, vejce a tuk, a vypracujte hladké, tuhé těsto.

2

Dejte na dva až tři dny uležet.

3

Těsto prohněťte a vyválejte na 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky.

4

Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 stupních zhruba 10–12 minut

5

Perníčky po vychladnutí zdobte polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Alena Sochurkova

Tento recept opravdu nepotřebuje kypřící prášek ani sodu nebo se na ni jen v seznamu ingrediencí zapomnělo?

Irveem Irveem

Těsto jsem vypracovala přesně dle receptu, ale ta hrůza když jsem ho po dvou dnech vyndala z lednice a chtěla ho vyválet, vřele NEdoporučuji

Martina Kojzarová

Dobrý den,
mrzí nás vaše špatná zkušenost. Můžeme se zeptat, co bylo v nepořádku?

Děkujeme, redakce Apetitu

Petra Havránková

Tak já mám úplně jinou zkušenost. Těsto je skvělé, vláčné, nelepí se a krásně se mi s ním pracovalo. Děkuji a doporučuji.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....

Obchod Apetit