0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 353
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 574 g
Tuky 66 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční perníčky si upečte pěkně s předstihem, aby se stihly do Vánoc rozležet. Tento recept využijete i ke kreativnímu tvoření. Když před pečením uděláte do perníčků malou dírku, získáte tak krásné a chutné jedlé ozdoby na vánoční stromeček.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
moučkový cukr 140 g
perníkové koření 1 PL
hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán
med 2 PL
vejce 2 ks
tuk 50 g
máslo, hera
Na polevu
citronová šťáva
trocha
moučkový cukr 150 g

Postup

1

Příprava těsta: 
Mouku a cukr spolu prosejte a nasypte na vál, přidejte perníkové koření, med, vejce a tuk, a ručne vypracujte hladké, vláčné a tuhé těsto.

2

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dva až tři dny uležet na chladné místo mimo lednice.

3

Vykrajování:
Na vál dejte trochu mouky a těsto znovu prohněťte. Potom vyválejte na asi 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky.

4

Jak péct perníčky:
Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 stupních podle velikosti perníčkú zhruba 8–12 minut. 

5

Zdobení:
Perníčky po vychladnutí zdobte bílkovou polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu. Polevu dáme do cukrířského sáčku s malým otvorem a zdobíme perníčky podle fantazie. Môžeme přidat i potravinášké barvivo. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Alena Sochurkova

Tento recept opravdu nepotřebuje kypřící prášek ani sodu nebo se na ni jen v seznamu ingrediencí zapomnělo?

Jana Kopřivová

Dobrý den, ano, recept je v pořádku.

Irveem Irveem

Těsto jsem vypracovala přesně dle receptu, ale ta hrůza když jsem ho po dvou dnech vyndala z lednice a chtěla ho vyválet, vřele NEdoporučuji

Martina Kojzarová

Dobrý den,
mrzí nás vaše špatná zkušenost. Můžeme se zeptat, co bylo v nepořádku?

Děkujeme, redakce Apetitu

Petra Havránková

Tak já mám úplně jinou zkušenost. Těsto je skvělé, vláčné, nelepí se a krásně se mi s ním pracovalo. Děkuji a doporučuji.

Apetit magazín