0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vánoční perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7 / 5. Počet hodnocení: 336
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3395 kcal
Bílkoviny 92 g
Sacharidy 574 g
Tuky 66 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vánoční perníčky si upečte pěkně s předstihem, aby se stihly do Vánoc rozležet. Když před pečením uděláte do perníčků malou dírku, získáte krásné a chutné ozdoby na vánoční stromeček.

 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
moučkový cukr 140 g
perníkové koření 1 PL
hřebíček, skořice, vanilka, anýz, badyán
med 2 PL
vejce 2 ks
tuk 50 g
máslo, hera
Na polevu
bílek 1 ks
citronová štáva
trocha
moučkový cukr 150 g

Postup

1

Mouku a cukr spolu prosejte a nasypte na vál, přidejte perníkové koření, med, vejce a tuk, a ručne vypracujte hladké, vláčné a tuhé těsto.

2

Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte na dva až tři dny uležet na chladné místo mimo lednice.

3

Na vál dejte trochu mouky a těsto znovu prohněťte. Potom vyválejte na asi 2 milimetry tenký plát. Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek z něj vykrájejte perníčky.

 
4

Pečte je na plechu vyloženém pečicím papírem při 170 stupních podle velikosti perníčkú zhruba 8–12 minut. 

5

Perníčky po vychladnutí zdobte bílkovou polevou: utřete bílek s cukrem a po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak, abyste získali lesklou a polotuhou hmotu. Polevu dáme do cukrířského sáčku s malým otvorem a zdobíme perníčky podle fantazie. Môžeme přidat i potravinášké barvivo. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/11

Komentáře

Alena Sochurkova

Tento recept opravdu nepotřebuje kypřící prášek ani sodu nebo se na ni jen v seznamu ingrediencí zapomnělo?

Irveem Irveem

Těsto jsem vypracovala přesně dle receptu, ale ta hrůza když jsem ho po dvou dnech vyndala z lednice a chtěla ho vyválet, vřele NEdoporučuji

Martina Kojzarová

Dobrý den,
mrzí nás vaše špatná zkušenost. Můžeme se zeptat, co bylo v nepořádku?

Děkujeme, redakce Apetitu

Petra Havránková

Tak já mám úplně jinou zkušenost. Těsto je skvělé, vláčné, nelepí se a krásně se mi s ním pracovalo. Děkuji a doporučuji.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit