0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční cupcaky s medovými perníčky

Vánoční cupcaky s medovými perníčky

4.6 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Snadné Na 12 cupcaků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13300 kcal
Bílkoviny 347 g
Sacharidy 1351 g
Tuky 688 g
Vláknina 107 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztomilé minidortíky mohou být sladkou tečkou nedělního oběda nebo se jimi můžete jen tak rozmazlovat během pošmourných zimních dnů...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 225 g
změklé
krupicový cukr 225 g
sůl 1 špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
pokojové teploty, lehce prošlehaná
Na krém
bílek 3 ks
krupicový cukr 165 g
sůl 1 špetka
máslo 230 g
Na perníčky
mouka pšeničná hladká 650 g
+ na podsypání
krupicový cukr 250 g
kypřicí prášek do perníku 1 ks
perníkové koření 2 ČL
žloutek 5 ks
máslo 110 g
nakrájené, 90–110 g
med 9 PL
6–9 lžic
bílek 4 ks
3–4
kakao holandského typu
podle potřeby
bílek 1 ks
moučkový cukr
podle potřeby

Postup

1

Začněte pečením a zdobením perníčků. Prosátou mouku, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření dejte na vál a v hromádce udělejte důlek. Do něj dejte žloutky, nakrájené máslo a med a rukama vypracujte těsto. Bude to trvat dlouho a těsto se nebude chtít spojit, ale vydržte. Pokud to přece jen nepůjde, přidejte trochu másla nebo medu (v žádném případě nepřilévejte tekutinu – hotové perníčky by po upečení ztvrdly!). Jakmile se těsto spojí, udělejte z něj kouli, zabalte ji do fólie a dejte do chladničky odpočinout, nejlépe přes noc.

2

Před pečením nechte těsto asi hodinu při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rozdělte na několik částí, z každé na pomoučeném válu vyválejte asi 3mm plát a vykrajujte vločky, hvězdičky či jiné tvary. Skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 5–7 minut dorůžova.

3

Okamžitě po vytažení za horka perníčky potírejte bílky (3–4 ks podle potřeby) rozšlehanými s kakaem a nechte důkladně zaschnout. Poslední bílek utřete v misce s moučkovým cukrem na hustou a dokonale hladkou polevu. Dejte ji do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Můžete použít i cukrové perličky.

4

Na cupcaky předehřejte troubu na 175 °C. Dvanáct formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky. Prosejte mouku a kypřicí prášek. Máslo, cukr a sůl dejte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do světlé pěny. Za vysokých otáček pomalu přilévejte rozšlehaná vejce. Snižte otáčky a po třetinách vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Rozdělte těsto do košíčků tak, aby byly naplněné ze dvou třetin. Pečte 15–20 minut. Pak vyjměte z formy  a nechte vychladnout na mřížce.

5

Na krém dejte do mísy bílky, cukr a sůl. Mísy umístěte nad vodní lázeň na střední plamen a za stálého míchání nechte rozpustit cukr (bílky nesmějí projít varem!). Mísu sundejte z vodní lázně a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté do nich vmíchejte hnětacími metlami po částech máslo. Hotový krém přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na muffiny.

NĚCO NAVÍC
Z této dávky těsta napečete 3–4 plechy perníčků – ty, které nepoužijete na cupcaky, rozdejte jako dárečky nebo s nimi ozdobte stromeček.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč