
Vánoční cupcaky s medovými perníčky
Roztomilé minidortíky mohou být sladkou tečkou nedělního oběda nebo se jimi můžete jen tak rozmazlovat během pošmourných zimních dnů...
Ingredience
- 225 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku
- 225 g másla, změklého
- 225 g krupicového cukru
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 4 vejce, pokojové teploty, prošlehaná
- 3 bílky
- 165 g krupicového cukru
- špetka soli
- 230 g másla
- 650 g hladké mouky + na podsypání
- 250 g krupicového cukru
- 1 kypřicí prášek do perníku
- 1–2 lžičky perníkového koření
- 5 žloutků (bílky použijte dále)
- 90–110 g másla, nakrájeného
- 6–9 lžic medu
- 3–4 bílky + kakaový prášek dle potřeby
- 1 bílek + moučkový cukr dle potřeby
NA KRÉM
NA PERNÍČKY
Příprava jídla
1 Začněte pečením a zdobením perníčků. Prosátou mouku, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření dejte na vál a v hromádce udělejte důlek. Do něj dejte žloutky, nakrájené máslo a med a rukama vypracujte těsto. Bude to trvat dlouho a těsto se nebude chtít spojit, ale vydržte. Pokud to přece jen nepůjde, přidejte trochu másla nebo medu (v žádném případě nepřilévejte tekutinu – hotové perníčky by po upečení ztvrdly!). Jakmile se těsto spojí, udělejte z něj kouli, zabalte ji do fólie a dejte do chladničky odpočinout, nejlépe přes noc.
2 Před pečením nechte těsto asi hodinu při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rozdělte na několik částí, z každé na pomoučeném válu vyválejte asi 3mm plát a vykrajujte vločky, hvězdičky či jiné tvary. Skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 5–7 minut dorůžova.
3 Okamžitě po vytažení za horka perníčky potírejte bílky rozšlehanými s kakaem a nechte důkladně zaschnout. Poslední bílek utřete v misce s moučkovým cukrem na hustou a dokonale hladkou polevu. Dejte ji do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Můžete použít i cukrové perličky.
4 Na cupcaky předehřejte troubu na 175 °C. Dvanáct formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky. Prosejte mouku a kypřicí prášek. Máslo, cukr a sůl dejte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do světlé pěny. Za vysokých otáček pomalu přilévejte rozšlehaná vejce. Snižte otáčky a po třetinách vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Rozdělte těsto do košíčků tak, aby byly naplněné ze dvou třetin. Pečte 15–20 minut. Pak vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
5 Na krém dejte do mísy bílky, cukr a sůl. Mísy umístěte nad vodní lázeň na střední plamen a za stálého míchání nechte rozpustit cukr (bílky nesmějí projít varem!). Mísu sundejte z vodní lázně a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté do nich vmíchejte hnětacími metlami po částech máslo. Hotový krém přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na muffiny.
NĚCO NAVÍC
Z této dávky těsta napečete 3–4 plechy perníčků – ty, které nepoužijete na cupcaky, rozdejte jako dárečky nebo s nimi ozdobte stromeček.
Přidat komentář