Vánoční cupcaky s medovými perníčky

Vánoční cupcaky s medovými perníčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Více než hodinu Snadné Na 12 cupcaků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 12877 kcal
Bílkoviny 333 g
Sacharidy 1312 g
Tuky 670 g
Vláknina 106 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Roztomilé minidortíky mohou být sladkou tečkou nedělního oběda nebo se jimi můžete jen tak rozmazlovat během pošmourných zimních dnů...

Související recepty

Suroviny

mouka pšeničná hladká 225 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
máslo 225 g
změklé
krupicový cukr 225 g
sůl špetka
vanilkový extrakt 1 ČL
vejce 4 ks
pokojové teploty, lehce prošlehané
Na krém
bílek 3 ks
krupicový cukr 165 g
sůl špetka
máslo 230 g
Na perníčky
mouka pšeničná hladká 650 g
plus na podsypání
krupicový cukr 250 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ks
do perníku
perníkové koření 1 ČL
žloutek 5 ks
máslo 90 g
nakrájené
med 6 PL
bílek 3 ks
plus kakaový prášek dle potřeby
bílek 1 ks
plus moučkový cukr dle potřeby

1 Začněte pečením a zdobením perníčků. Prosátou mouku, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření dejte na vál a v hromádce udělejte důlek. Do něj dejte žloutky, nakrájené máslo a med a rukama vypracujte těsto. Bude to trvat dlouho a těsto se nebude chtít spojit, ale vydržte. Pokud to přece jen nepůjde, přidejte trochu másla nebo medu (v žádném případě nepřilévejte tekutinu – hotové perníčky by po upečení ztvrdly!). Jakmile se těsto spojí, udělejte z něj kouli, zabalte ji do fólie a dejte do chladničky odpočinout, nejlépe přes noc.

2 Před pečením nechte těsto asi hodinu při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Těsto rozdělte na několik částí, z každé na pomoučeném válu vyválejte asi 3mm plát a vykrajujte vločky, hvězdičky či jiné tvary. Skládejte je na plechy vyložené pečicím papírem a pečte 5–7 minut dorůžova.

3 Okamžitě po vytažení za horka perníčky potírejte bílky rozšlehanými s kakaem a nechte důkladně zaschnout. Poslední bílek utřete v misce s moučkovým cukrem na hustou a dokonale hladkou polevu. Dejte ji do zdobicího sáčku a perníčky ozdobte. Můžete použít i cukrové perličky.

4 Na cupcaky předehřejte troubu na 175 °C. Dvanáct formiček na muffiny vyložte papírovými košíčky. Prosejte mouku a kypřicí prášek. Máslo, cukr a sůl dejte do mísy, přidejte vanilkový extrakt a šlehejte do světlé pěny. Za vysokých otáček pomalu přilévejte rozšlehaná vejce. Snižte otáčky a po třetinách vmíchejte mouku s kypřicím práškem. Rozdělte těsto do košíčků tak, aby byly naplněné ze dvou třetin. Pečte 15–20 minut. Pak vyjměte z formy  a nechte vychladnout na mřížce.

5 Na krém dejte do mísy bílky, cukr a sůl. Mísy umístěte nad vodní lázeň na střední plamen a za stálého míchání nechte rozpustit cukr (bílky nesmějí projít varem!). Mísu sundejte z vodní lázně a bílky vyšlehejte do pevného sněhu. Poté do nich vmíchejte hnětacími metlami po částech máslo. Hotový krém přesuňte do cukrářského sáčku a nastříkejte na muffiny.

NĚCO NAVÍC

Z této dávky těsta napečete 3–4 plechy perníčků – ty, které nepoužijete na cupcaky, rozdejte jako dárečky nebo s nimi ozdobte stromeček.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit