0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Přerušovaný půst nás učí, jak zdravě hladovět

Přerušovaný půst
ZDROJ: Stock Food
sdílet:

Elixír mládí? Ten nemáme. Přerušovaný půst však pomáhá rozběhnout metabolismus, ozdravit střevní mikroflóru i posílit imunitní systém. Kila půjdou dolů a životní energie nahoru.

Pokud pravidelně čtete časopis Apetit i tyto stránky, už víte, že nejsme zastánci diet a hladovek. Milujeme skvělé, poctivé jídlo a takoví jsou i naši čtenáři. Přesto, pokud jde o zdraví, uznáváme, že půsty mají v jídelníčku moderního člověka své místo. Přerušovaný půst není ani hladovka ani drastická dieta. Může se stát součástí zdravého životního stylu a kvalitního stravování. 

16 hodin hladu, 8 hodin jídla

  • Princip přerušovaného půstu je jednoduchý. Šestnáct hodin hladovíte, zbývajících osm hodin jíte. 
  • Hladovění je nejlepší zahájit večer, abyste významnou část strávili spánkem. Někomu vyhovuje přestat jíst v osm večer a první jídlo si dát následující den v poledne. Jsou ale tací, kteří se navečeří kolem páté, šesté hodiny odpolední a první jídlo zakousnou další den dopoledne.
  • Jako u všeho platí, že každý potřebuje najít svůj vlastní rytmus a způsob, který mu sedí.
  • Co se v těle během půstu děje? Vědecké výzkumy ukázaly, že pokud přestanete po určitou dobu jíst, tělu začnou docházet zásoby glukózy a přepíná na jiné palivo, tzv. ketony, které se tvoří rozkladem tuků. Tím se rozběhne spalování a ozdravné procesy v těle. 

Jaká pozitiva může přerušovaný půst mít:

  • úprava váhy, zvlášť účinný je půst při odbourávání břišního tuku
  • snížení hladiny inzulínu v krvi
  • posílení imunitního systému díky ozdravení střevní mikroflóry
  • podpora detoxikace organismu a omlazení buněk
  • zlepšení pocitu sytosti a kontrola chuti na sladké
  • a další

Jíst lépe a bohatěji

Vědomé hladovění vede k lepšímu trávení i stravování. Jestliže máte na jídlo pouze 8 hodin, je víc než nezbytné, abyste do jídelníčku zařadili kvalitní a nutričně bohaté potraviny. Přerušovaný půst tak neznamená jíst méně, ale lépe a bohatěji. 

  • Jak taková strava může vypadat? Ivana Stenzlová, autorka skvělé knihy Dej tělu šanci k přirozené rovnováze, štíhlosti a zdraví, doporučuje do jídelníčku v den hladovění zařadit zelenou a hořkou zeleninu, jako jsou rukola, čekanka apod. Přerušovaný půst startuje detoxikaci organismu a zelené listy podporují očistnou činnost jater.
  • Dále navrhuje jíst fermentované obilniny, kvašenou zeleninu a kvalitní bílkoviny v podobě luštěnin, ořechů, vajec, ryb nebo drůbežího masa.
  • Bílkoviny jsou zvlášť důležité, protože pomáhají držet pod kontrolou chuť na sladké. Těžší červené maso si pro tento den raději odepřete.
  • Stenzlová také doporučuje omezit mléčné výrobky, které detoxikaci těla blokují. A pokud na ně přece jen máte chuť, pak volte ty zakysané a neslazené jako kefír nebo živý jogurt. 
  • Během půstu nezapomínejte na dostatek tekutin. Ideální jsou teplá voda s citronem nebo bylinkové čaje. Káva zvyšuje hladinu krevního cukru. Pokud je to jen trochu možné, raději si ji během půstu odepřete.

Kdo by určitě neměl hladovět

Přerušovaný půst můžete bez obav do svého režimu dlouhodobě zařazovat jednou či dvakrát týdně. Raději ho nezkoušejte, pokud jste těhotná nebo kojící maminka. Vhodný není ani pro malé děti a diabetiky, kteří si aplikují inzulín.

  • Pokud se během půstu cítíte špatně a nedaří se vám vytrvat, zkuste nejprve kratší hladovění (místo šestnácti hodin třeba jen deset. Jak si na nový proces tělo navykne, délku půstu můžete postupně zvyšovat až na šestnáct hodin).
  • Buďte k sobě citliví a sledujte, zda nejste příliš slabí. I hladovění může být příjemné, ale pokud vám v něm zkrátka není dobře, zbytečně se netrapte

Zdroje informací: Eating Well, Health, Healthline

Související články

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit