Odlehčete jídelníček po dlouhé zimě. Bylinky nádherně voní a místo na květináč se najde i v tom nejmenším bytě. Využijete je do nádivek a jarních zeleninových jídel. Víte, jak je správně sušit, které můžete mrazit a které nakládat?
Sušení
Sušte na teplém, tmavém a vzdušném místě. Sušené bylinky skladujte ve tmě ve speciálních kořenkách či tmavých lékárnických dózách se zabroušeným hrdlem.
Nejvhodnější jsou bylinky se silným aromatem:
- saturejka
- bobkový list
- máta
- rozmarýn
- dobromysl
- tymián
- šalvěj
Mražení
Zamrazujte po porcích. Je vhodné pro:
- bazalku
- saturejku
- kopr
- kerblík
- libeček
- petrželku
- pažitku
Nakládání
Olej i ocet převezmou od bylinek vše důležité, takže povylouhování je můžete bez obav vyjmout; jejich role je pak už jen estetická. Ideální na nakládání je:
- levandule
- bobkovýlist
- máta
- dobromysl
- rozmarýn
- šalvěj
- pažitka
- tymián